12.4 C
Hrastnik
torek, 16. 04. 2024
spot_img
MOBILNOVozili smoTEST: Volkswagen Multivan 1,4 TSI eHybrid Life Energetic

TEST: Volkswagen Multivan 1,4 TSI eHybrid Life Energetic

Multivan T7 je udobno in prostorno potovalno osebno vozilo.

Volkswagen Multivan je vsem dobro poznana velikoprostorska limuzina, ki je predvsem v modelih T5 in T6 veljala za eno najbolj zaželenih in največkrat prilagojenih vozil za prevoz ali samostojno vožnjo invalida. Z novo generacijo T7 pa je Multivan postal (še) bolj podoben osebnemu vozilu.

Novi Multivan je osnovan na platformi MQB Evo, na katero je postavljen tudi Golf, zato se resnično pelje kot osebno vozilo (ali enoprostorec), ponuja vse sodobne varnostne in asistenčne sisteme ter omogoča tudi elektrifikacijo. Testni Multivan je poleg bencinskega agregata v sebi skrival še 85 kW elektromotor. Multivan eHybrid je priključni hibrid (PHEV), kar pomeni, da ima vtičnico in je 13 kWh baterijo potrebno (ne nujno, je pa edino smiselno) dodatno polniti. V hibridnem načinu se vožnja običajno začne na elektriko, ko pa potrebujemo dodatno moč oz. ko malce bolj pritisnemo stopalko za plin, se vklopi bencinski 1,4 TSI agregat, ki razvije do 110 kW (150 KM) moči. Skupna sistemska moč obeh motorjev znaša 160 kW (218 KM). Številka je visoka, a vseeno v praksi ne pokaže ravno “športne” narave, saj gre vendarle za 2,2 toni težko vozilo. Štartnost od 0 do 100 km/h je povsem primerljiva z BiTDI motorjem iz T5 ali T6.

Poleg hibridnega načina, omogoča novi Multivan tudi izključno električni način pogona. S povsem napolnjeno baterijo lahko ob idealnih pogojih in ob izključenih dodatnih porabnikih prevozimo do 50 kilometrov (po uradnih podatkih), hitrost pa je omejena na 130 km/h.

Na testu se je hibridni Multivan izkazal za dobro izbiro, v kolikor smo doma v hiši, ki nam omogoča polnjenje čez noč in čez dan naredimo zelo malo kilometrov po urbanih cestah. A ker se Multivana običajno ne kupi za take namene, smo si bili ob koncu druženja z njim enotni, da je 2.0 TDI (110 kW) še vedno najbolj optimalna izbira za večino kupcev. Pa še dosti cenejši je od priključnega hibrida.

1,4 TSI eHybrid smo med testom zapeljali na odprto regionalno cesto, skozi mesto, čez bližnji hrib v drugo dolino, vozili kot povprečni voznik oz. kot vozimo vsak dan, a s povprečno porabo nismo prišli nižje od 7,7 l/100 km. Med snemanjem spodnjega videa, smo dosegli tudi desetico. Vsekakor daleč od obljubljenih 1,7 l/100 km.


HVALIMO

  • udobje in počutje med vožnjo
  • prostornost in uporabnost
  • enoprostorska zasnova

GRAJAMO

  • konec kultnosti modela T
  • neprepričljiv pogonski sklop
  • slabe možnosti prilagoditve

Multivan T7 je ohranil vso notranjo prilagodljivost in uporabnost. Dno je povsem ravno vse od prtljažnega roba do stopalk zavore in plina. Sedeži so precej lažji, še vedno pomični po tirnicah, sredinska mizica je še bolj uporabna in jo je moč pomikati po tirnicah vse od zadnje sedežne vrste do vozniškega mesta. Armatura je pregledna in enostavna, že znani infotainment je intuitiven in hitro odziven. Vožnja je udobna, komfort in občutek za volanom sta povsem na nivoju osebnih vozil.

A ravno ta element osebnega vozila je kriv, da novi Multivan ne bo več tako zelo priljubljen za nadaljnje prilagoditve. Notranja višina je znižana na 128 cm, višina odprtine drsnih vrat znaša 117 cm, širina vhoda pa 90 cm.

Prilagoditve

Če so generacije 4, 5 in 6 veljale za ene izmed največkrat in najlažje prilagodljivih v vozilo z dostopom za invalidski voziček, je te ere s 7. generacijo zagotovo konec. Notranjost vozila je od predhodnikov nižja za 4-10 cm (odvisno od izvedenke in opreme modelov T5 in T6), posledično je nižji tudi vstop skozi stranska drsna vrata (8+ cm), pri dodatnih poglobitvah pa težave povzroča vgrajena baterija (pri eHybrid različici). Za samostojnega voznika invalida, ki vozi neposredno z invalidskega vozička, je armaturna plošča prostorsko zelo ugodna, nadvse priročna je tudi elektronska zavora in gumbi namesto prestavne ročice. Dno je popolnoma ravno, a je pod prednjima sedežema vgrajena baterija, ki lahko precej oteži montažo vpenjalne postaje za fiksacijo invalidskega vozička. Priznani nemški predelovalec vozil novega Multivana T7 priporoča zgolj osebam nižjim od 163 cm in še to v kombinaciji s trenutno najnižjim vozičkom na elektromotorni pogon na trgu – NHD LS-300.

Prilagoditve za invalida so tako lažje in bolj primerne za model T6.1, ki v različicah Transporter in Caravelle še ostaja v ponudbi. A tudi njima se kmalu obeta konec, oz. ju čaka novo obdobje v navezi s Fordom.

Vozilo:Volkswagen Multivan eHybrid
Oprema:Life Energetic
Motor:1,4 bencin + elektrika; 160 kW (218 KM)
Navor:350 Nm
Menjalnik:A6, DSG
Najvišja hitrost:190 km/h
Pospešek (0-100 km/h):11,6 s
Poraba goriva (kombinirana):1,7 l/100 km
Mere (D x Š x V):4.973 x 1.941 x 1.907 mm
Masa vozila:2.122 kg
Cena osnovnega modela:41.853 EUR
Cena testnega modela:62.987 EUR
Vozilo posodilo podjetje:Malgaj d.o.o.

OCENA VOZILA

Udobnost med vožnjo
9
Lahkotnost upravljanja
8
Potencial za prilagoditve
3

EPILOG

Volkswagen Multivan T7 nudi vozniku in potnikom udobje, modularno notranjost ter širok nabor serijske in dodatne opreme. Težko govorimo, da še vedno nagovarja iste kupce, saj bolj kot ne zapolnjuje praznino, ki jo s svojim slovesom puščata Sharan in Touran. Še manj pa nagovarja tiste kupce, ki so pretekle modele prilagodili v vozilo z dostopom za invalidski voziček (VDIV).

VOZILI SMO

GARAŽA

PRILAGODITVE

Volkswagen Multivan T7 nudi vozniku in potnikom udobje, modularno notranjost ter širok nabor serijske in dodatne opreme. Težko govorimo, da še vedno nagovarja iste kupce, saj bolj kot ne zapolnjuje praznino, ki jo s svojim slovesom puščata Sharan in Touran. Še manj pa nagovarja tiste kupce, ki so pretekle modele prilagodili v vozilo z dostopom za invalidski voziček (VDIV).TEST: Volkswagen Multivan 1,4 TSI eHybrid Life Energetic
Skip to content