10.2 C
Hrastnik
četrtek, 18. 04. 2024
spot_img
MOJA POTProjektiPomisli, predno (za)parkiraš

Pomisli, predno (za)parkiraš

Malo se skuliraj in #nezaparkiraj!

Samostojni voznik invalid je (lahko) na poti sam in za omogočen vstop/izstop iz vozila potrebuje določen prostor. Predvsem težje gibalno ovirani, ki potrebujemo prostor za dvigalo (zadnje ali stransko) v prilagojenem kombi vozilu.

Prepogosto se dogaja, da parkiramo pravilno, ko pa se vrnemo na parkirišče, je nekdo parkiral malenkost čez črto (na rumeno polje) in nam tako onemogočil vstop v vozilo. Sledi (lahko tudi večurno) čakanje, da se voznik nepravilno ali površno parkiranega vozila pojavi in odpelje.

S projektom želimo s snemalno ekipo in znanimi osebnostmi posneti takšne situacije in širšo javnost opozoriti na problematiko in s kampanjo pozitivno prispevati h kulturi parkiranja. Poleg promocijskih videov, ki jih bomo oglaševali na spletnih platformah in družbenih omrežjih, bomo predvsem v bližini večjih parkirnih mest pripravili plakatno kampanjo.

Problem

Z razvojem tehnologij, avtomobilske industrije in Zakona o izenačevanju možnosti invalidov se v zadnjih letih povečuje število (težje) gibalno oviranih invalidov, ki so samostojni vozniki. Mobilnost temeljno pripomore tudi k vključenosti v družbo.

A težava je, ker širša javnost ne pozna, ni seznanjena in se ne zaveda pomembnosti zadostnega zagotovljenega prostora za vstop/izstop invalida iz vozila. Invalid lahko povsem pravilno parkira svoje vozilo tako, da si omogoči dovolj prostora za stransko ali zadnje dvigalo ob prilagojenem kombi vozilu, a če nato nekdo parkira nepravilno in površno, čez črto, na rumeno polje, invalidu ob povratku onemogoči vstop v vozilu. S tem je invalidu onemogočeno nadaljnja mobilnost in sledi (lahko tudi večurno) čakanje na povratek voznika ali voznice nepravilno parkiranega vozila.

Rešitev

Družbo je potrebno o tem izobraziti oziroma informirati. Iz lastnih izkušenj vemo, da je voznik, ki povzroči prej opisan problem, v prihodnosti precej bolj previden in premisli, predno parkira vozilo. Kot rešitev tako nikakor ne vidimo višjih kazni ali dodatne represije, saj je le informiranje in izobraževanje tisto, ki pripomore k napredku družbe.

V tujini, predvsem ZDA, imajo parkirišča ločena na parkirna mesta za invalide in parkirna mesta za vozila z dostopom za invalidski voziček. Temu primerne so tudi dimenzije parkirnih mest. V Evropi takšnih ločevanj (še) ne poznamo, je pa ozaveščenost na zahodu in severu celine na višjem nivoju.

S kampanjo »Pomisli, predno (za)parkiraš« želimo družbo seznanjati s problematiko, ker lahko na ta način največ prispevamo k boljšemu jutri. Verjamemo, da lahko že predstavitev problematike pozitivno vpliva k nižjemu številu onemogočanja mobilnosti z nepravilnim in površnim parkiranjem.


Dejavnosti

Poteka raziskava trenutnega stanja zavedanja problematike med širšo javnostjo in invalidi. Spremljamo in opazujemo stanje in vedenje na večjih parkiriščih na različnih lokacijah ter izvajamo spletno anketo.

Znani so rezultati spletne ankete, ki je bila izvedena v prvi polovici meseca marca.

V nedeljo, 27. 3. 2022, je na dveh lokacijah potekalo snemanje zaigranih neprijetnih situacij, s katerimi se v prometu oz. na parkirišču srečujemo (predvsem) samostojni vozniki invalidi. V nastajanju je tako več video vsebin, s katerimi želimo širšo javnost opozoriti in informirati o pomenu širših parkirnih mest za invalida in s kampanjo pozitivno prispevati h kulturi parkiranja.

O našem projektu in problematiki (za)parkiranja so se razpisali tudi v sobotni izdaji časnika Delo.

Projekt “Pomisli, predno (za)parkiraš” je predstavljen tudi med podprtimi projekti na spletni strani ACF Slovenia.

V marcu smo spremljali parkirno (ne)kulturo na parkiriščih pred nakupovalnimi središči v Celju, Laškem, Trbovljah in Domžalah. Objavljamo rezultate opazovanega stanja.

Na našem YouTube kanalu so objavljeni štirje video spoti, ki prikazujejo problematiko zaparkiranja gibalno ovirane osebe.

Problematiko nepravilnega parkiranja, pomen širših parkirnih mest za invalide ter mobilnost invalidov so izpostavili tudi v avtomobilsko-prometnih minutah na Valu 202.

Agencija za varnost prometa RS je na svojem javnem facebook profilu objavila naš spot ter opozorila na pravilno in premišljeno parkiranje.

O projektu “Pomisli, predno (za)parkiraš” so javnosti poročali tudi v Zvezi paraplegikov Slovenije, v lokalnem časopisu OKO, na spletnem portalu ZON, v Društvu distrofikov Slovenije, v Združenju multiple skleroze Slovenije, časopis Slovenec, Zveza Sonček, Savus,…

V TV oddaji Sledi korakov se je Igor Gošte pogovarjal z Maksom Mausserjem, ki je po hudi poškodbi ohranil voljo, pozitivnost in vztrajnost. Lastnosti, ki so mu omogočile, da spet hodi. V oddaji je bil predstavljen tudi naš projekt in posneti spoti.

Projekt Pomisli, predno (za)parkiraš smo predstavili na organiziranem Zajtrku z novinarji v Hostlu Celica na Metelkovi v Ljubljani. Projekt je bil izpostavljen skupaj s še dvema aktualnima projektoma – Počimo mehurčke in Moja šola, moj glas.

V nedeljo, 26. 6. 2022, smo naredili dodatne fotografije za izdelavo plakatov, ki bodo predvidoma proti koncu julija že na nekaterih mestih po Sloveniji.

Pričeli smo s plakatno kampanjo preko agencije TAM-TAM. Naši plakati so vidni v različnih slovenskih mestih, pretežno ob večjih parkiriščih. Na vsakem plakatnem mestu se bodo obdržali po 14 dni.

Plakate lahko v naslednjih dneh ugledate v Celju, Domžalah, Kopru, Kranju, Krškem, Litiji, Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Novem Mestu in Vrhniki.

RTV Slovenija je na svojem spletnem portalu bralce obvestila o trenutni plakatni kampanji Pomisli, predno (za)parkiraš. Svoje bralce z brezplačno reklamno pasico o kampanji obveščajo tudi ZON, Savus, Avto.info, časopis OKO, časopis Občan ter seveda RTV Slovenija.

Projekt “Pomisli, predno (za)parkiraš” je bil javnosti predstavljen tudi na javni prireditvi Mobilnost brez ovir, ki je potekala 3. 9. 2022 na Dolu pri Hrastniku.

Cilj projekta je pozitivno vplivati na parkirno kulturo oz. zavedanje o pomembnosti pravilnega parkiranja. Tega se zavedajo tudi trgovski centri in trgovine, ki so trajno namestile naše plakate. To so Hipermarket Spar Litija, KGZ TC Supermarket Litija, KGZ PC Šmartno pri Litiji, TUŠ Market Litija in Hipermarket Spar Brežice. Plakate je na parkirišču pri knjižnici namestila tudi Občina Šmarje pri Jelšah.

KGZ Litija je pri svojih marketih v Litiji, poleg namestitve naših plakatov “Pomisli, predno (za)parkiraš”, na novo označila dve parkirni mesti rezervirani za invalide. Vsekakor primer dobre prakse.

Spoti, ki smo jih posneli v mesecu marcu, se brezplačno predvajajo v reklamnih blokih na RTV Slovenija.

Enako kot ob začetku projekta, tudi proti koncu poteka raziskava trenutnega stanja zavedanja problematike med širšo javnostjo in invalidi. Spremljamo in opazujemo stanje in vedenje na večjih parkiriščih na različnih lokacijah ter ponovno izvajamo spletno anketo.

Objavljamo rezultate spletne ankete in terenske raziskave ob koncu projekta “Pomisli, predno (za)parkiraš“.

Ob koncu projekta se zahvaljujemo vsem, ki ste tako ali drugače sodelovali pri zelo uspešni akciji “Pomisli, predno (za)parkiraš“. Posneli smo štiri vsebinske video spote, izpeljali plakatno kampanjo, pripravili anketne in terenske raziskave, sprožili pobudo za možnost rešitve ob morebitnem zaparkiranju ter, najpomembneje, ozavestili javnost s problematiko (za)parkiranja. Čeprav se danes, 20. 10. 2022, projekt uradno končuje, bomo z informiranjem javnosti prostovoljno nadaljevali tudi v prihodnje, obenem pa še naprej iskali rešitve za omenjeno problematiko.


ACF Slovenia
Naziv projektaPomisli, predno (za)parkiraš
IzvajalecDruštvo Moja pot
Vrednost5.900,00 EUR
FinanciranjeACF Slovenia
Trajanjemarec – oktober 2022
Kontaktna osebaMarko Kušar

Zadnja posodobitev
20. 10. 2022

AKTUALNI PROJEKTI

2,017OboževalciVšečkaj
255SledilciSledite
31SledilciSledite
83NaročnikovNaročite se

STALNI PROJEKTI

Skip to content