8.8 C
Hrastnik
četrtek, 22. 02. 2024
spot_img
MOBILNOAvto-mobilKasetno dvigalo

Kasetno dvigalo

Kasetna dvigala so v zadnjem času najbolj popularna. Ime so dobila po vizualni podobnosti s starim avtomobilskim avdiosistemom s kasetnim predvajalnikom.

Dvigalo se namesti na podvozje vozila in s tem ne posega v dodatno prilagoditev notranjosti, obenem pa ohranja tovarniško prostornost potniškega dela kombi vozila. Pri tem pa skoraj vedno potegne za sabo poseg v izpušni sistem in rezervoar za gorivo, kar poveča strošek montaže. Dvigalo se uporablja izključno za vhod skozi stranska drsna vrata, ki morajo biti že v osnovi dovolj široka, zato je potrebno pred nakupom novega vozila razmišljati o vrsti dvigala in njegovem proizvajalcu.

Pomembno je upoštevati tudi dodatno zmanjšanje oddaljenosti vozila od tal, zaradi namestitve na podvozje. 

Kasetno dvigalo je v večini primerov vezano na daljinsko upravljanje. S pritiskom na ustrezni ukazni gumb, se dvigalo oziroma njegova plošča zapelje po vodilih izpod kombi vozila in spusti na tla.

Uporabnik se nato skupaj z invalidskim vozičkom, bodisi na elektromotorni ali ročni pogon, zapelje na ploščo, katero nato z drugim ukaznim gumbom dvigne na višino, ki je enaka notranjemu dnu vozila. Gibalno ovirana oseba se nato samo še zapelje v vozilo in z zadnjim ukazom ploščo rahlo spusti in zapelje nazaj pod vozilo. Proizvajalci ponujajo več različnih dimenzij plošče dolžin od 90 cm (izključno za vozičke na ročni pogon) do 150 cm. Z dolžino je pogojen tudi minimalni prostor, ki ga uporabnik potrebuje ob avtu za vstop/izstop iz vozila.

Kasetno dvigalo skupaj z montažo zelo hitro preseže 10.000 eur, kar prinese visoko doplačilo za uporabnika, glede na trenutni pravilnik o tehničnih pripomočkih in prilagoditvi vozila.

PLUS

  • brez posega v notranjost vozila
  • vožnja brez ropota dvigala v potniškem in vozniškem delu vozila
  • nespremenjena zadnja potniška klop in prtljažni prostor vozila

MINUS

  • nizka oddaljenost vozila od tal
  • dvigalo izpostavljeno mrazu, vodi in snegu
  • visoka cena
  • vozilo ne sme imeti 4-kolesnega pogona (običajno)

Poleg kasetnih dvigal sta najbolj pogosti še linearno dvigalo in vrtljivo dvigalo.

Celoten članek o dvigalih si lahko preberete tudi na dostopno.si.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content