10.8 C
Hrastnik
sobota, 13. 04. 2024
spot_img
MOBILNOVozili smoTEST: Škoda Kodiaq 2,0 TDI 4x4 Style DSG

TEST: Škoda Kodiaq 2,0 TDI 4×4 Style DSG

Povpraševanje po njem je tako naraslo, da je čakalna doba zanj okrog 10 mesecev. Je res tako dober avto?

Škoda Kodiaq je že v predprodaji privabil mnogo kupcev, katerih število se je po njegovem prihodu na trg še dodatno povečalo. Povpraševanje po njem je tako naraslo, da je čakalna doba zanj okrog 10 mesecev. Je res tako dober avto?

Po par sto prevoženih kilometrih lahko podam odgovor: »Da, res je dober avto, ki za svojo ceno ponuja ogromno.«

Kodiaq je veliko oblikovalskih potez povzel po študiji Vision S, ki je že ob takratni predstavitvi požela ogromno zanimanja. Njegov markanten videz je tudi med testom privabil mnogo pogledov in redko se je zgodilo, da se nihče od mimoidočih ne bi ustavil ob parkirani Škodi in povprašal kakšno podrobnost o njej. Takšnih reakcij že kar nekaj časa ni bilo, četudi so se na testu v zadnjem času znašli dobri avti. A vse to ni dovolj za uspešno prodajo, ki jo že v štartu beleži Kodiaq. Osnovna maloprodajna vozila z opremo Active in bencinskim 1,4 TSI motorjem se prične pri 21.525 evrih. A osnova ni oskubljena – ponuja 125 konjskih moči pod motornim pokrovom, 9 varnostnih blazin, avtoradio z zaslonom na dotik ter iPOD, USB, SD vhodi, električno parkirno zavoro s funkcijo Auto Hold, električno nastavljivi in ogrevani zunanji ogledali, front asist (varnostni sistem za nadzor razdalje spredaj vozečega vozila in mestna funkcija samodejnega zaviranja v sili z zaščito za pešce), tempomat, potovalni računalnik, varnostni sistem »Crew protect assistant«, LED zadnje luči, itd., itd.

Testno vozilo je bilo opremljeno z najbogatejšo opremo Style in dizelskim TDI motorjem, ki je sposoben razviti moč do 140 kW (191 KM).

Motor deluje zelo uglajeno in prožno. Zahvaljujoč svoji moči in navoru omogoča udobno potovalno vožnjo, medtem pa je ves čas pripravljen na suvereno pospeševanje ob morebitnem prehitevanju. Brez težav premaguje tudi hribovite in ovinkaste ceste. Testni Kodiaq je bil gnan na vsa štiri kolesa in podkrepljen s 7-stopenjskim DSG menjalnikom z dvojno sklopko, ki je v vozilu takšnega razreda dandanes že samoumeven tip menjalnika. Kljub vsem tem odlikam menjalnika, motorja in pogona, je pohvale vredna tudi poraba goriva. Vožnja je potekala po odprtih regionalnih cestah, mestu in cca. 40% po zavitih cestah zasavskih hribov. Preizkušeni so bili različni načini vožnje; od normalnega profila, športnega, udobnega in ekonomičnega prednastavljenega profila. A povprečna poraba goriva se je na koncu ustavila pri zelo zadovoljivih 6,2 l/100 km. Ob bolj potovalni vožnji, poraba brez težav pade tudi pod 6 litrov.


HVALIMO

  • opremljenost za svojo ceno
  • poraba goriva na testu
  • počutje med vožnjo

GRAJAMO

  • zvočni sistem Canton
  • sedeži z alkantaro
  • dolga čakalna doba

Posebej velja izpostaviti prej omenjene vozne profile za način vožnje, ki niso zgolj »šminka«.

Pri vožnji skozi ovinek se precej občuti čvrstost podvozja in močnejši zategovalnik varnostnega pasu, ki ga gibalno ovirana oseba z zmanjšano mišično maso v zgornjem trupu še najhitreje opazi. Sedenje na sprednjih sedežih je s tem voznim profilom zares trdno in stabilno. Vozni profil udobno, kot že ime samo namiguje, spremeni parametre vozila da le-ta kar najbolje požira in duši vse vdolbine in izbokline, ki jih na naših cestah ni malo. Ostajata še normalni in ekonomični profil, paleto pa dopolnjuje še možnost ročnega nastavljanja in izoblikovanja lastnega profila.

Sedenje v vozilu je stabilno, čvrsto in hkrati udobno.

Bočne opore na sedežih so povsem zadostne tudi za malenkost bolj dinamično vožnjo. Gibalno ovirano osebo še najbolj zmoti alkantara na sedežih testnega vozila, saj le-ta ni drsna in je nameščanje na sedež oteženo. A ta pomanjkljivost se z lahkoto odpravi s sedeži iz blaga ali doplačanimi usnjenimi sedeži.

Testno vozilo z opremo Style je postreglo tudi z asistenčnimi sistemi, ki so danes že pričakovana oprema, če kupujemo novo vozilo.

Pri Kodiaqu Style je teh že kar zajetna vsotna. V najvišjo opremo je tako serijsko vključen aktivni tempomat z avtomatskim uravnavanjem razdalje do hitrosti 160 km/h, avtomatski vklop in izklop dolgih luči, LED meglenki z dinamično funkcijo, KESSY sistem za zagon motorja, odklepanje in zaklepanje vozila brez uporabe ključa, senzor za vozila v mrtvem kotu, sistem »Ecall« za klic v sili, avtomatski vklop in izklop zasenčenih luči, senzor za dež, itd. Poleg bogate varnostne opreme, Style ponuja še parkirne senzorje spredaj in zadaj, odlagalni predal za brezžično polnjenje mobilnega telefona, dodatno zatemnjena zadnja stekla, smart link (Apple CarPlay, Google Android Auto, MirrorLink), pomoč pri speljevanju v klanec, aktivno zaščito robov vrat, popolno LED osvetlitev zunaj in znotraj, dvojno dno prtljažnika, itd. Testni model je dodatno postregel še z ogrevanimi prednjimi in zadnjimi sedeži, sedmimi sedeži, sistemom za pomoč pri ohranjanju smeri, 360° kamero »Area View«, DAB+ digitalnim sprejemnikom, 3-consko klimatsko napravo, business paket »Columbus«, sedežno oblazinjenje alkantara, zvočni sistem »Canton«, nožno odpiranje prtljažnih vrat, ipd.

Vozilo:Škoda Kodiaq 4×4
Oprema:Style
Motor:2,0 TDI; 140 kW (191 KM)
Navor:400 Nm pri 1.750-3.250 vrt./min.
Menjalnik:A7, DSG
Najvišja hitrost:210 km/h
Pospešek (0-100 km/h):9,1 s
Poraba goriva (kombinirana):5,7 l/100 km
Mere (D x Š x V):4.697 x 2.078 x 1.676 mm
Masa vozila:1.795 kg
Cena osnovnega modela:21.525 EUR
Cena testnega modela:43.727 EUR
Vozilo posodilo podjetje:Malgaj d.o.o.

OCENA VOZILA

Udobnost med vožnjo
8
Lahkotnost upravljanja
10
Potencial za prilagoditve
6

EPILOG

Kodiaq 4×4 2,0 TDI (191) DSG Style po ceniku stane 35.351 EUR. Če dodamo še nekaj dodatne opreme, se cena še kaj hitro dvigne za dva ali tri tisočake. Na prvi pogled za marsikoga veliko, a ko prelistamo cenike konkurentov s sedmimi sedeži in podobno bogato opremo, kaj kmalu dobimo sliko, da je Kodiaq sorazmerno ugoden nakup in za svojo ceno ponudi zares veliko. In ko tej ceni dodamo še odlično počutje med vožnjo, markanten izgled in preverjeno tehnologijo, nam je lahko kaj kmalu jasno, zakaj je prodaja Kodiaqa stekla kot prodaja svežih vročih žemljic.

VOZILI SMO

GARAŽA

PRILAGODITVE

Kodiaq 4×4 2,0 TDI (191) DSG Style po ceniku stane 35.351 EUR. Če dodamo še nekaj dodatne opreme, se cena še kaj hitro dvigne za dva ali tri tisočake. Na prvi pogled za marsikoga veliko, a ko prelistamo cenike konkurentov s sedmimi sedeži in podobno bogato opremo, kaj kmalu dobimo sliko, da je Kodiaq sorazmerno ugoden nakup in za svojo ceno ponudi zares veliko. In ko tej ceni dodamo še odlično počutje med vožnjo, markanten izgled in preverjeno tehnologijo, nam je lahko kaj kmalu jasno, zakaj je prodaja Kodiaqa stekla kot prodaja svežih vročih žemljic.TEST: Škoda Kodiaq 2,0 TDI 4x4 Style DSG
Skip to content