25.8 C
Hrastnik
sobota, 13. 07. 2024
spot_img
MOBILNOVozili smoTEST: Mercedes-Benz V 250d 4Matic AMG Line

TEST: Mercedes-Benz V 250d 4Matic AMG Line

V-razred nudi daleč najbolj udobno vožnjo v svojem razredu ter kakovostne materiale in izdelavo.

V-razred ni potrebno posebej predstavljati, predvsem samostojnim voznikom invalidom ne. Je namreč eden izmed največkrat prilagojenih vozil v zadnjih letih.

Poleg primernih notranjih mer, invalidom prijaznih postavitev v interierju, je Mercedes-Benz V tudi kakovosten in predelovalcem poznan izdelek, kar je zelo pomemben faktor pri odločanju za nakup velikoprostorske limuzine oz. kombi vozila. Invalid samostojni voznik, ki potrebuje za vožnjo dodatne zahtevnejše prilagoditve, mora ob nakupu vozila pomisliti na njegovo vzdržljivost in kompatibilnost z dodatnimi “napravami”, ki bodo v prihodnosti lajšale in omogočale vožnjo.

Podjetje Autocommerce iz Celja nam je omogočilo, da smo se podrobneje spoznali z vozilom Mercedes-Benz V 250d 4Matic AMG Line. Kot izberemo že iz naslova prispevka, gre za vozilo z najmočnejšim motorjem (140 kW oz. 190 KM), stalnim štirikolesnim pogonom ter z dodatki AMG za dinamičnejši izgled. S stopnjo opreme Avantgarde, dodatno zatemnjenimi zadnjimi stekli, gretjem prednjih sedežev, samodejno klimatsko napravo Thermotronic, aktivnim asistenčnim sistemom Distronic Plus, električnim mehanizmom za leva in desna drsna vrata, komfortnimi klopmi v 2. in 3. sedežni vrsti, 360-stopinjsko kamero, parkirno asistenco, eloksiranimi strešnimi letvami, Easy-Pack zadnjimi dvižnimi prtljažnimi vrati, zvočnim sistemom Burmester, navigacijsim sistemom Command Online z dostopom do interneta, samodejnim upravljanjem dolgih luči, samodejnim zaviranjem v sili, sistemom za opozarjanje na vozila v mrtvem kotu in še mnogo druge uporabne in varnostne opreme, nas vsekakor ni pustil ravnodušne. AMG zunanjost ga že na prvi pogled naredi drugačnega od ostalih, saj izžareva športnost, odločnost in mu daje dodatno vrednost – vsaj pri večini vseh, ki jim avto ni zgolj transport od točke A do točke B. In vsak, ki vozi z občutkom in mu ni vseeno, kako se pripelje od ene točke do druge, že po prvih nekaj kilometrih občuti, da razlika med konkurenco ni zgolj v ceni.


HVALIMO

  • udobnost in vzmetenje
  • notranja uporabnost
  • potencial prilagoditev

GRAJAMO

  • prekratek sedalni del prednjih sedežev
  • cenovna dostopnost invalidom
  • nemogoča poglobitev zaradi zadnjega pogona

Mercedesov V razred je do sedaj najnižji od vseh “kombijev” s katerimi smo se vozili. V kolikor se še postavite na lastne noge, je to vsekakor zelo pomemben podatek, saj za vstop v vozilo ni potrebno dodatno stopati na stopnico – vsaj tistim malo višje raslim ne. Tudi vožnja je povsem drugačna od ostalih “kombijev”. Pri tem dajem naziv “kombi” v narekovaje, ker V-razred in Volkswagnov Multivan nista kombija, temveč velikoprostorski limuzini. Če sem bolj natančen, sta si to edina konkurenca med sabo, medtem ko so ostali (kot npr. Ford Tourneo Custom, Citroën Spacetourer, Renault Trafic, VW Caravelle, ipd.) v svojem, malenkost drugačnejšem in nižjem razredu. A tudi med glavnima konkurentoma je precejšnja razlika. V-razred se vozi enako kot osebno vozilo. Voznik in potniki skorajda ne čutijo lukenj in izboklin na cesti, vožnja čez ležeče policaje je precej manj “boleča”, nagibanja karoserije je malo (v primerjavi z ostalimi potniškimi kombiji), položaj za volanom in na sovoznikovem mestu spominja na vožnjo SUV vozila in nikakor ne “kombija”. Ne bi bilo slabo, če bi se v takšnem razredu prednja sedeža nastavljala tudi po dolžini sedalnega dela (podaljški pod koleni), saj sta za višje rasle osebe sedalna dela dokaj kratka, kar zna biti rahlo neprijetno pri daljših vožnjah.

Vozilo je izdelano kvalitetno in s kakovostnimi materiali. Zapiranja vrat so mehka in tiha, zunanji hrup v potniški kabini je odlično zaustavljen. Kljub temu, da pod motornim pokrovom ni veliko izolacije in plastike, je motor izredno tih tudi zunaj, v prostem teku. Samodejni menjalnik 7G-Tronic svoje delo opravlja odlično in udobno. V povezavi s 190 “konjskim” motorjem omogoča Mercedesu V tudi dinamičnejšo vožnjo. Glede na težo, moč motorja in stalni štirikolesni pogon, bi marsikdo pričakoval višjo povprečno porabo, a tudi tu Mercedes pozitivno preseneti. Seveda pa se mu priganjanje hitro pozna, a vozilo je v končni fazi vendarle namenjeno udobnemu potovanju s poslovnimi partnerji ali družino.

Prilagoditve

Mercedes-Benz V je eden izmed najbolj priljubljenih vozil pri invalidih, ki za vožnjo potrebujejo/potrebujemo zahtevnejše prilagoditve. Najbolj znani evropski predelovalci pri zahtevnejših predelavah (vožnja preko joystick sistema) najrane sodelujejo prav z Mercedesom in Volkswagnom. Čeprav V-razred na zunaj deluje najnižje (in tudi je najnižji), ima v notranjosti več višine, kot konkurent, saj so zračniki zadnje klimatske naprave ob straneh in ne na sredini stropa. Tako je notranja višina pri 2. sedežni klopi 133 cm, višina odprtine drsnih vrat pa 124 cm. Širina pri desnih drsnih vratih je sicer zgolj 90 cm, a vseeno dovolj za vstop z vozičkom preko vrtljivega dvigala ali kasetnega dvigala.
Višina in širina prtljažnega prostora oz. prostora zadaj sta 120 cm, medtem ko je višina od tal do nakladalnega roba zadaj 49 cm.

Vozilo:Mercedes-Benz V 250d 4Matic
Oprema:Avantgarde AMG Line
Motor:2,1 diesel; 140 kW (190 KM)
Navor:440 Nm
Menjalnik:A7, 7G-Tronic Plus
Najvišja hitrost:199 km/h
Pospešek (0-100 km/h):10,6 s
Poraba goriva (kombinirana):7,5 l/100 km
Mere (D x Š x V):5.140 x 1.928 x 1.880 mm
Masa vozila:2.180 kg
Cena osnovnega modela:42.100 EUR
Cena testnega modela:85.853 EUR
Vozilo posodilo podjetje:Autocommerce Celje

OCENA VOZILA

Udobnost med vožnjo
10
Lahkotnost upravljanja
9
Potencial za prilagoditve
8

EPILOG

Mercedes-Benz V 250d 4Matic AMG Line ni poceni vozilo in je, z nekaj dodatne opreme, hitro najdražje v svojem segmentu. A za to ceno dobimo daleč najbolj udobno vožnjo, kakovostne materiale in izdelavo, užitek v vožnji ter možnost dodatnih zahtevnejših prilagoditev, ki omogočajo vožnjo težje gibalno oviranim invalidom. Glede na ceno takšne prilagoditve, si vsekakor kupec želi, da vozilo služi brez težav dlje kot prilagoditvene “naprave”, kar za V-razred obljubljajo in pri Mercedesu in pri predelovalcih.

VOZILI SMO

GARAŽA

PRILAGODITVE

Mercedes-Benz V 250d 4Matic AMG Line ni poceni vozilo in je, z nekaj dodatne opreme, hitro najdražje v svojem segmentu. A za to ceno dobimo daleč najbolj udobno vožnjo, kakovostne materiale in izdelavo, užitek v vožnji ter možnost dodatnih zahtevnejših prilagoditev, ki omogočajo vožnjo težje gibalno oviranim invalidom. Glede na ceno takšne prilagoditve, si vsekakor kupec želi, da vozilo služi brez težav dlje kot prilagoditvene “naprave”, kar za V-razred obljubljajo in pri Mercedesu in pri predelovalcih.TEST: Mercedes-Benz V 250d 4Matic AMG Line
Skip to content