3.6 C
Hrastnik
petek, 01. 12. 2023
spot_img
MOBILNOVozili smoTEST: Citroën Berlingo 1,5 BlueHDi (100) Feel M

TEST: Citroën Berlingo 1,5 BlueHDi (100) Feel M

Vožnja z novim Berlingom je prijetna in lahkotna.

Citroën Berlingo je že več kot četrt stoletja prisoten na naših cestah in tudi v naših garažah. Je namreč zelo uporaben za prevoz oseb, vozička, skuterja ali ostalih pripomočkov. 

Predstavljen je bil leta 1996 in takoj je začel osvajati kupce. S svojo oblikovno zasnovo je že v svoji prvi generaciji ponudil dovolj prostora za prevoz skuterja, električnega vozička ali (z dodatno poglobitvijo) osebe na vozičku. Trenutno je na trgu tretja generacija Berlinga, s katero smo se tokrat zapeljali tudi mi.

Avtoservis Špajzer iz Trbovelj nam je na podrobnejši preizkus odstopil njihovo vozilo Citroën Berlingo Feel M z 1,5-litrskim dizelskim agregatom BlueHDi moči 75 kW (100 KM). Na papirju motor ne deluje prepričljivo, vendar se na cesti obnese povsem zadovoljivo za vožnjo, kakršna se običajno pričakuje v vozilu tega segmenta. Na odprtih regionalnih cestah povsem brez težav sledi ostalim udeležencem v prometu, težavo mu ne predstavlja niti prehitevanje počasnejših. Dobro se izkaže tudi pri vožnji po zavitih hribovitih cestah, je pa potrebno večkrat poseči po prestavni ročici. Poraba goriva je pri zmerni in vsakodnevni vožnji nizka in se približa uradni številki v tehničnih podatkih (t.j. 4,3 – 4,4 l/100 km), medtem pa le-ta precej poskoči ob vožnji v klanec, predvsem na prej omenjenih hribovitejših cestah.


HVALIMO

  • praktičnost
  • prostornost
  • potencial prilagoditev pri XL izvedbi

GRAJAMO

  • samosvoja klimatska naprava
  • prilagodljivost naslonov za roke
  • materiali v notranjosti

Vožnja

Vožnja z novim Berlingom je prijetna in lahkotna. Zvočna izolacija je na visokem nivoju, motor je tih in miren, izpod koles slišimo zgolj udarce iz naših luknjastih cest. Podvozje je mogoče za odtenek pretrdo, a spredaj nikakor ni neudobno. Zna pa na zadnji klopi kakšen potnik še dodatno potožiti nad vzdrževanjem naših cest. Voznik ima dober pregled na vse strani, velik multimedijski zaslon je dobro viden in enostaven za uporabo. Enostavni in pregledni so tudi števci s potovalnim računalnikom. Škoda, da je sredinska konzola med prednjima sedeža na voljo zgolj za doplačilo, saj je kljub nekaj odlagalnimi predali, prisoten občutek, da “nekaj manjka”. Malce grenak priokus je pustilo samodejno uravnavanje temperature klimatske naprave, ki je zahtevalo več ročnih posegov, kot smo jih vajeni v drugih vozilih. Na eni temperaturi nas je zeblo, na drugi je bilo vroče. A se z ročno nastavitvijo reši tudi to.

Prilagoditve

Berlingo je, skupaj s tesnimi sorodniki (Rifter, Combo, Proace City), trenutno najbolj iskano vozilo za prevoz potnika na vozičku. Številni predelovalci doma in po Evropi so pripravili poglobitve, ki zadaj povečajo višino in omogočijo, da se z vozičkom zapeljemo v vozilo. Zraven spadajo še pritrjevalni sistemi in varnosti pasovi. Opozoriti velja, da je za poglobitev potrebna izvedba XL, torej daljša različica. V kolikor vozilo služi zgolj za prevoz vozička, skuterja, ipd., lahko vanj vgradimo dvigalo za dvig vozička, tirnice/rampe, ipd. V bližnji prihodnosti bo na voljo tudi Joysteer sistem, žal pa daljša različica nima širših drsnih vrat, kar onemogoča samostojnim voznikom stranski vhod in “CenterVan” predelavo.

Vozilo:Citroën Berlingo M BlueHDi 100
Oprema:Feel
Motor:1,5 diesel; 75 kW (100 KM)
Navor:250 Nm
Menjalnik:M5, BVM5
Najvišja hitrost:171 km/h
Pospešek (0-100 km/h):12,3 s
Poraba goriva (kombinirana):4,3 l/100 km
Mere (D x Š x V):4.403 x 1.553 x 1.844 mm
Masa vozila:1.398 kg
Cena osnovnega modela:17.800 EUR
Cena testnega modela:19.720 EUR
Vozilo posodilo podjetje:Avtoservis Špajzer d.o.o.

OCENA VOZILA

Udobnost med vožnjo
7
Lahkotnost upravljanja
9
Potencial za prilagoditve
8

EPILOG

Citroën Berlingo Feel M BlueHDi 100 S&S BVM5 ponuja spodobno srednjo stopnjo opremljenosti, spodobno zmogljiv motor, veliko uporabnega prostora, praktična drsna vrata na obeh straneh, lahkotno upravljanje in zunanje mere, ki se še vedno znajdejo tudi v mestnih središčih.

VOZILI SMO

GARAŽA

PRILAGODITVE

Citroën Berlingo Feel M BlueHDi 100 S&S BVM5 ponuja spodobno srednjo stopnjo opremljenosti, spodobno zmogljiv motor, veliko uporabnega prostora, praktična drsna vrata na obeh straneh, lahkotno upravljanje in zunanje mere, ki se še vedno znajdejo tudi v mestnih središčih. TEST: Citroën Berlingo 1,5 BlueHDi (100) Feel M
Skip to content