25.8 C
Hrastnik
sobota, 13. 07. 2024
spot_img
MOBILNOVozili smoTEST: Ford S-Max 2,0 TDCi Titanium Powershift AWD

TEST: Ford S-Max 2,0 TDCi Titanium Powershift AWD

Volanski sistem je variabilen in zasnovan tako, da je ob nižji hitrosti potrebno manj obračanja volana za želen kot koles, kot pri višjih hitrostih.

Ford S-Max je na trgu prisoten že skoraj 11 let, zadnje leto in pol v svoji drugi generaciji, ki sledi načelu družinskega enoprostorca z dinamičnim pridihom.

Tudi v drugo uspešno.

Ekipa mojaPot.net je tokrat na test zapeljala dobro opremljenega, zmogljivo motoriziranega in »na vse štiri« gnanega S-Maxa. O videzu ne bi zgubljali besed, saj še vedno velja za enoprostorca z najbolj dinamičnim temperamentom. No, sama vožnja oz. bolje rečeno podvozje ni več tako športno naravnano, saj je, kot smo pri novejših Fordih že vajeni, mehkejše kot pri predhodnikih. Je pa zato udobno in zna dobro požreti vse »cvetoče rožice« na naših cestah. Mehkejši so tudi sedeži, predvsem voznikov in sovoznikov, ki sta udobna in predvsem odlično nastavljiva (10-smerno električno nastavljiva), a si posebnih superlativov vseeno ne zaslužita. Telo gibalno ovirane osebe tudi med vožnjo po ovinkasti cesti sicer ostane bolj ali manj stabilno, a sta za to »kriva« predvsem velik sredinski naslon za roke in bližina naslona roke na vratih. Sama bočna opora sedeža, bi s težavo zadržala silo telesa v ovinku.


HVALIMO

  • asistenčni sistemi in oprema
  • zvočna izolacija
  • preklop zadnjih sedežev

GRAJAMO

  • neuporabno glasovni ukazi
  • multimedija brez slovenščine
  • ni drsnih vrat

Oprema Titanium postreže z dolgim seznamom opreme.

V testnem vozilu je le-ta še dopolnjen z navigacijskim sistemom Sync III, tripodročno avtomatsko klimatsko napravo, zimskim paketom, tehnološkim paketom, sedežnim paketom, stilskim paketom Titanium, popotniškim paketom 2 in posebno kovinsko barvo »metalicius«. Skupna cena vozila se tako zavihti na 43.940 EUR, kar vsekakor ni malo, a čim pri konkurenci dodamo tako bogato opremo, samodejni menjalnik in štirikolesni pogon, je cena takoj na podobnem (in tudi višjem) nivoju. Navsezadnje se s podobno opremo in pogonom na vsa kolesa do takšne cene zavihtijo tudi SUV-ji, ki pa redki ponujajo 7 sedežev.

Navigacijski sistem Sync III se je v pokazal kot zelo dober, pregleden in novim tehnologijam prilagodljiv multimedijski sistem, kar pa ne moremo trditi za njegove govorne ukaze. Ker ne pozna slovenščine, mu je potrebno črkovati v angleščini (ali nemščini, italijanščini, ipd.), a še tu ima težave z razumevanjem. Ob pritisku na gumb, sem mu ukazal, naj prikaže navigacijo, kar je tudi takoj storil. A potem se nikakor nisva sporazumela, da želim v Celje. Po angleškem črkovanju mesta Celje, me je sistem s prijaznim ženskim glasom povprašal, če želimo v Čeplje. Po ponovnem črkovanju, je »sogovornico« mikalo, da nas vodi do Cerkelj ob Krki,… Ni šlo niti z Mariborom, niti z Ljubljano.

Zvrhana žlica asistenčnih sistemov

So pa zato povsem suvereno in z odliko opravili svoje delo vsi asistenčni sistemi, ki jih ni malo. Ford dynamic LED je samodejno prilagajal snopa prednjih LED žarometov tako, da nikoli ni zaslepil ostalih voznikov na cesti. Seveda lahko na preklapljanje med zasenčenimi in dolgimi lučmi pozabite, ker vse to brez slabe vesti prepustite Fordu. Snop se spremeni celo v deževni noči, tako da čim bolj zmanjša bleščanje. S-Max meddrugim voznika opozarja na nenamerno menjavo smernega pasu (vizuelno in fizično na volanu), vizuelno na vetrobranskem steklu z rdečo barvo opozarja na možnost naleta, če se prehitro približujete vozilu pred seboj, zvočno opozarja na možnost naleta, v primeru zelo (pre)hitrega približevanja spredaj vozečemu ali zaustavljenem vozilu aktivira sistem za preprečevanje naleta, ki vizuelno in zvočno opozori ter nato ustrezno reagira z zaviranjem, opozarja na vozilo v mrtvem kotu v stranskih ogledalih, opozarja na nezbranost voznika, opozarja na prečni promet pri vzvratnem izvozu iz parkirnega prostora, ozke ulice ali garaže, itd., itd.

Dobrodošlo za gibalno oviranega voznika je tudi ogrevanje volana, ki se odrazi takoj po pritisku na gumb.

Volanski sistem je variabilen in zasnovan tako, da je ob nižji hitrosti potrebno manj obračanja volana za želen kot koles, kot pri višjih hitrostih. V praksi torej pri manevriranju po parkirnem prostoru ni potrebno veliko obračati volana. Obenem je v paket vključeno še tristopenjsko gretje prednjih sedežev, gretje vetrobranskega stekla in ogrevanje šob za pranje stekla.

Testni S-Max je bil opremljen tudi z inteligentnim AWD (All Wheel Drive) pogonom, ki v vsakem trenutku spremlja oprijem vseh štirih koles s podlago in samodejno porazdeli navor.

Z roko v roki z AWD pogonom pa gre tudi samodejni 6-stopenjski menjalnik z dvojno sklopko Powershift, ki reagira zadovoljivo hitro in nežno, ko se enkrat ogreje. V primerjavi z najbolj znanim konkurenčnim menjalnikom DSG, je za tiste bolj pikolovske malenkost počasnejši, se pa zato odkupi z manj agresivnim »lezenjem« ko spustimo zavoro, kar omogoča lažje in varnejše parkiranje, kadar moramo biti pri tem res natančni. Pod motornim pokrovom se je bohotil 2-litrski turbodizel s 132 kW moči (180 vrancev), ki je na testu v povprečju spil 6,8 litrov nafte na 100 prevoženih kilometrov. Glede na težo, AWD pogon in moč ni veliko, je pa presenetljivo veliko odstopanja od deklarirane porabe (t.j. 5,8 l/100 km).

Vozilo:Ford S-Max AWD
Oprema:Titanium
Motor:2,0 TDCi; 132 kW (180 KM)
Navor:400 Nm pri 2.000-2.500 vrt./min.
Menjalnik:A6, Powershift
Najvišja hitrost:206 km/h
Pospešek (0-100 km/h):10,5 s
Poraba goriva (kombinirana):5,8 l/100 km
Mere (D x Š x V):4.796 x 2.137 x 1.658 mm
Masa vozila:1.809 kg
Cena osnovnega modela:25.900 EUR
Cena testnega modela:43.940 EUR
Vozilo posodilo podjetje:Avtohiša Čepin d.o.o.

OCENA VOZILA

Udobnost med vožnjo
8
Lahkotnost upravljanja
9
Potencial za prilagoditve
7

EPILOG

Ko smo vozilo vrnili Avtohiši Čepin, je ekipa soglasno potegnila črto, da gre v celoti za zelo všečen in zmogljiv družinski avto. Glede na hiter razvoj avtomobilske tehnologije je tako povsem normalno, da danes novo vozilo opremimo z asistenčnimi sistemi in samodejnim menjalnikom, kar testni Ford S-Max ima. S tem, in seveda z dodatnim AWD pogonom, povsem upraviči tudi svojo ceno.

VOZILI SMO

GARAŽA

PRILAGODITVE

Ko smo vozilo vrnili Avtohiši Čepin, je ekipa soglasno potegnila črto, da gre v celoti za zelo všečen in zmogljiv družinski avto. Glede na hiter razvoj avtomobilske tehnologije je tako povsem normalno, da danes novo vozilo opremimo z asistenčnimi sistemi in samodejnim menjalnikom, kar testni Ford S-Max ima. S tem, in seveda z dodatnim AWD pogonom, povsem upraviči tudi svojo ceno.TEST: Ford S-Max 2,0 TDCi Titanium Powershift AWD
Skip to content