14.5 C
Hrastnik
torek, 03. 10. 2023
spot_img
AKTIVNOZakonodajaParkirna karta za invalida

Parkirna karta za invalida

Na parkirnem mestu rezerviranem za invalida sme parkirati vozilo, ki na vidno mesto postavil parkirno karto upravičenca.

Parkirno karto se lahko izda:

  • osebam, ki imajo zaradi izgube, okvare ali paraliziranosti spodnjih ali zgornjih okončin ali medenice priznano najmanj 60 % telesno okvaro;
  • osebam z multiplo sklerozo;
  • osebam z mišičnimi in živčno-mišičnimi obolenji z ocenjeno najmanj 30 % telesno okvaro;
  • težko duševno prizadetim osebam, ki jim je zaradi tega priznana invalidnost po predpisih o varstvu telesno in duševno prizadetih oseb;
  • osebam, ki imajo najmanj 90 % telesno okvaro zaradi izgube vida;
  • mladoletnim osebam, ki so težko telesno ali duševno prizadete oziroma so zaradi izgube, okvare, paraliziranosti spodnjih okončin ali medenice ovirane pri gibanju ter
  • zdravstvenim službam, socialnim službam in invalidskim organizacijam, katerih delavci obiskujejo oskrbovance na domu zaradi nujnih in neodložljivih storitev, potrebnih za njihovo zdravje in življenje.

Parkirna karta se izda na zahtevo upravičenca. Zahtevo je potrebno podati na upravno enoto, na območju katere ima upravičenec stalno ali začasno prebivališče.

Zahtevi za izdajo parkirne karte, je potrebno priložiti še odločbo o invalidnosti iz katerega je razvidno, da upravičenec izpolnjuje vsaj enega izmed pogojev za izdajo karte. Poleg odločbe je potrebno priložiti tudi dve fotografiji velikosti 35 x 45 mm.

Zahteva za izdajo parkirne karte se na enak način vloži tudi v primeru izgube, kraje ali poškodovanja obstoječe parkirne karte. Zakon v svojem 7. členu zapoveduje, da mora v tem primeru imetnik nove karte staro “najdeno izgubljeno ali ukradeno karto vrniti UE“. Samo upamo lahko, da odločevalci res ne zahtevajo vrnitev izgubljene karte.

Pravilna namestitev karte

Parkirna karta se namesti na vidno mesto, na levi spodnji notranji strani vetrobranskega stekla, za čas parkiranja.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content