25.8 C
Hrastnik
sobota, 13. 07. 2024
spot_img
MOBILNOVozili smoTEST: Škoda Superb Combi 2,0 TDI Elegance

TEST: Škoda Superb Combi 2,0 TDI Elegance

Superb je latinska beseda za nekaj veličastnega, odličnega. Pomen svojega imena odlično simbolizira tudi Škodin najvišji predstavnik – Škoda Superb.

SkodaSuperb MALGAJNa test smo zapeljali Škodo Superb Combi, ki s svojo dolžino (4,83m) in dizajnom na cesti nikoli ne ostane neopažen. Biksenonska žarometa s funkcijo AFS in dnevnimi LED lučmi, 17-palčna aluminijasta platišča Twister s pnevmatikami 225/45 R17, kromirani dodatki in strešni nosilci v srebrni barvi so pri našem testnem vozilu še dodatno poskrbeli za radovedne in hkrati navdušene poglede mimoidočih.
A nič kaj manj navdušeni nismo bili potniki v Superbu, saj so armaturno ploščo krasili dekorativni elementi iz lesa, številne LED diode in žarnice s funkcijo zatemnitve pa so v mraku in nočni vožnji pričarale še boljši ambient. Za odličen zvok med vožnjo je skrbel radio Bolero z integriranim CD-strežnikom za 6 plošč, MP3 predvajalnikom, čitalnikom SD/MMC spominskih kartic in velikim zaslonom občutljivim na dotik. A ne zgolj vzdušje, tudi počutje med vožnjo je »superb«. Električno nastavljiva prednja sedeža (voznikov ima tudi funkcijo spomina) sta vredna pohvale, saj sta se odlično odrezala tako na daljši potovalni vožnji, kot tudi na krajših in hitrejših vijugastih cestah, kjer telo voznika in sopotnika obdržita na svojem mestu. Nič kaj slabše ni na zadnjih sedežih, kjer je ogromno, ampak res ogromno, prostora za noge, kar je eden izmed ključnih dejavnikov počutja med vožnjo na zadnji klopi.

Upravljalne tipke in ročice so mehke, pravtako je mehak poteg varnostnega pasu. Za vrtenje volana in pritisk stopalke zavore ter (v našem primeru tudi) sklopke pa potrebujete malenkost več moči, kot bi pričakovali. Servo volan je v primerjavi z drugimi relativno trd. Tudi v primerjavi s sestrsko Octavijo, je Superb v teh dveh pogledih trši in od voznika zahtevo večjo moč. Seveda je Superb Combi na voljo tudi z vrhunskim samodejnim menjalnikom DSG s šestimi prestavami – najcenejši je Superb Combi 1,6 TDI Active (25.147 €). Enaka izvedenka, kot smo jo imeli na testu, je z DSG menjalnikom dražja za 2.441 €.

Prtljažnik je velik, saj ob podrtih zadnjih sedežih njegova prostornina znaša 1.865 litrov. A tudi brez poklopljenih zadnjih sedežev, je prostora dovolj. Na voljo imamo več kot 1m globine in 1,5m širine. Vanj brez težav spravimo ročni invalidski voziček in še nam ostane prostor za trgovinsko vrečko ali kakšen manjši potovalni kovček, medtem ko se nam pri prevozu električnega invalidskega vozička lahko zalomi pri razpoložljivi višini prtljažnega prostora.

Škodo Superb Combi smo vozili po mestni gneči, vijugasti vzpenjalni cesti, avtocesti in regionalnih odsekih. Vožnja je bila potovalna in dinamična – vse, kar potrebujemo za optimalno kombinirano porabo goriva, ki si vsekakor zasluži pohvalo. Na koncu je namreč računalnik pokazal 5,2 l/100 km.

 
PLUSMINUS
+ prostornost– prevelika podobnost z Octavijo
+ kakovost izdelave– cena glede na “položaj” znamke
+ motor 
+ “bonbončki” opreme Elegance 

 

Podatki in meritve
Vozilo:
Škoda Superb Combi
Oprema:
Elegance
Motor:
2,0 CR TDI; 103 kW (140 KM)
Navor (Nm/min-1):
320 / 1.750-2.500
Menjalnik:
M6, ročni
Najvišja hitrost:
211 km/h
Pospešek (0-100 km/h):
10,1 s
Poraba goriva (povpr.):
4,6 l/100 km
Poraba goriva na testu:
5,2 l/100 km
Prostornina rezervoarja:
60 l
Mere (DxŠxV):
4833 x 1817 x 1511 mm
Prostornina prtljažnika:
633 / 1.865 l
Masa vozila:
1.518 kg
Cena osnovnega modela (po ceniku):
21.483 €
Cena testnega modela (po ceniku):
29.196 €
Vozilo posodilo podjetje:
Malgaj d.o.o.

Epilog

Če Škodo Superb Combi združimo z motorjem 2,0 TDI dobimo varčno in prostorno družinsko vozilo, oprema Elegance pa doda še kapljice prestiža in postreže z bonbončki, ki vsekakor ugodno vplivajo na kakovostnejšo in varnejšo vožnjo. S tem seveda sorazmerno poskoči tudi cena, a tudi pri konkurenci ni nič kaj drugače. Škoda tudi v tem segmentu vozil znova dokazuje, da za svojo ceno ponuja veliko mero kakovosti, varnosti, prostora in udobja.

{gallery}AVTO-MOBIL/Testi/2013/Skoda_Superb{/gallery}

VOZILI SMO

GARAŽA

PRILAGODITVE

Skip to content