13.7 C
Hrastnik
sobota, 23. 09. 2023
spot_img
MOBILNOVozili smoTEST: Škoda Rapid 1,2 TSI Elegance

TEST: Škoda Rapid 1,2 TSI Elegance

Nova Škoda Rapid je s svojim prihodom dvignila nemalo prahu na avtomobilskem trgu. Snovalci Rapida so namreč prisluhnili željam potencialnih kupcev, ki si želijo prostorno ter tehnično in vizuelno moderno vozilo za relativno nizko ceno; nižjo od nadvse popularne Octavie.

Za razliko od nekaterih t.i. »nizkocenovnih« tekmecev, novi Rapid že na prvi pogled ne zgleda nič kaj ceneno. Prednja maska je v novem hišnem stilu, linije so elegantne in noben del avta niso »pozabili« pobarvati v barvo karoserije. Na test smo zapeljali Rapida z opremo Elegance, ki je res  najvišja stopnja, a več ali manj vsebuje zgolj dodatne bonbončke, ki nimajo drastičnega vpliva na zunanjo podobo avta. Naš Rapid je imel še dodatno zatemnjena zadnja stekla Sun set, kovinsko modro barvo Denim in brisalec zadnjega stekla, medtem ko zadnji parkirni senzorji in 16-palčna aluminijasta platišča spadajo že v osnovo opreme Elegance. Parkirni senzorji zadaj so dobrodošli, vendar so žal samo trije, zaradi česar je obseg rahlo zmanjšan, kar zna zmotiti tiste, ki so navajeni na vožnjo s popolnim zaupanjem v takšne pripomočke.

Tudi notranjost je povsem v stilu Škode. Armatura je pregledna, priročna in všečna. V sredinskem delu je nad zaslonom in upravljalnimi gumbi klimatske naprave, ki je pri opremi Elegance opremljena z elektronsko regulacijo (Climatronic), 2-DIN avtoradio z velikim zaslonom in zelo močnim radijskim sprejemnikom, ki v osrčju Slovenije, tudi v zaprtih dolinah, brez težav ulovi FM radijske valove sosednje Hrvaške in Avstrije. Pohvaliti je potrebno tudi samo ozvočenje, ki v kombinaciji s 6. zvočniki ponuja dovolj kvaliteten zvok za običajne uporabnike. Manj pohval pa gre na račun samih materialov, uporabljenih v notranjosti, saj je plastika zelo trda in cenena. Celo notranje obloge vrat so v celoti plastične, z majhno izjemo v prostoru za naslon naših komolcev. Volan je oblečen v usnje, a tudi to še zdaleč ni tisto usnje, ki ga najdemo v drugih vozilih (tudi) znotraj znamke in koncerna. So pa na volanu tudi tipke za upravljanje avtoradia, kar še olajša njegovo upravljanje med vožnjo.

Manj »varčevanja« je pri sedežih. Sedeži so udobni, nudijo sorazmerno dobro ledveno oporo tudi pri dinamičnejši vožnji skozi ovinke in nas ne utrudijo tudi po daljšem sedenju. Pri opremi Elegance sta oba prednja sedeža tudi višinsko nastavljiva, tako da si lahko tako voznik kot sopotnik hitro najdeta ustrezen položaj. Med prednjima sedežema je naslon za roke s predalom, ki je med vožnjo deležen pohvale, medtem ko pri parkiranju postane nadležen, saj je nemogoče popolnoma zategniti ročno zavoro brez predhodnega dvigovanja naslona. Naslon za roko je na voljo tudi potnikoma na zadnji sedežni klopi, katere naslon je deljiv po sistemu 1/3 – 2/3. Ob podrtih naslonih zadnje sedežne klopi še dodatno povečamo že tako velik prtljažni prostor, v katerem je naš testni Rapid imel še dodatno obojestransko prtljažno podlogo, ki jo priporočamo vsem, predvsem pa tistim, ki bi v takšnem vozilu prevažali ročni invalidski voziček.

Vožnja z novim Rapidom je lahkotna, neutrujajoča in daje občutek varnosti, za katero med drugim skrbi tudi 6 varnostnih blazin in varnostni pasovi, ki so zelo mehki na poteg. Neposredno krmiljenje z zobato letvijo in elektrohidravlično servo podporo ne zahteva pretirane energije za manevriranje, še posebej lahka in sunkovita pa je zavora, ki tudi osebam z zmanjšano mišično močjo omogoča varno ustavljanje vozila.

Pod motornim pokrovom je testni Rapid skrival bencinski 1,2 TSI motor z močjo 77 kW (105 KM), ki je suveren v mestu, na avtocesti in tudi pri vožnji v hriboviti svet, saj svoj največji navor (175 Nm) dosega že od 1.550 vrtljajev naprej. Motor dobro sodeluje s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom in po uradnih podatkih na 100 prevoženih kilometrov porabi zgolj 5,4 litra bencina.
Na testu je Rapid premagal kar nekaj kilometrov odprte regionalne ceste, povzpel se je na dva bližnja hriba in se prebijal skozi mestno gnečo. Na koncu je povprečna poraba znašala 6,6 l/100 km, kar je presenetljivo več kot smo pričakovali in tudi več od Octavie (sedaj že) prejšnje generacije z enakim motorjem.

Osnovni Rapid 1,2 Active je na voljo že za 10.999 € oziroma ob menjavi staro za novo že za 9.999 €. A v kolikor želite poseči po samodejnem 7-stopenjskem DSG menjalniku, se cena hitro poveča. DSG je namreč (zaenkrat) na voljo zgolj z 1,4 TSI motorjem, kar pomeni, da cena za osnovni Rapid 1,4 TSI Active DSG znaša 15.750 €, medtem ko je različica z Elegance opremo že 18.350 €.

 


Povzetek

 

Motor:

1,2 TSI (105 KM); bencin

           

PLUS

Navor:

175 Nm pri 1.500 vrt./min

           

– zmogljiv in prožen TSI motor

Poraba goriva:

5,4 l/100 km

           

– opremljenost

Poraba goriva na testu:

6,6 l/100 km

           

– avtoradio Swing

CO2 izpust:

125 g/km

            – cena glede na velikost vozila

Osnovna cena:

9.999 € (akcija “Staro za novo”)

             

Cena testnega modela:

17.100 € (z dod. opremo)

             
                 

Zunanje mere:

4.483 x 1.706 x 1.461 mm

           

MINUS

Masa praznega vozila:

1.175 kg

           

– kakovost materialov notranjosti

Rezervoar za gorivo:

55 l

           

– voznik brez tipk za zadnji el. pomik stekel

 

              – sredinski naslon za roko moti poteg ročne zavore

Prostornina prtljažnika:

550 – 1490 l

            – cena (glede na Octavio)

Dolžina prtljažnika:

1.048 mm

             

Širina prtljažnika:

1.008 mm

             

Višina prtljažnika:

ni podatka

             
 

 

 
 
 
 


Konkurenca

 

Model:

Škoda Rapid

Citroën C-Elysée

Chevrolet Cruze

Peugeot 301

 

Oprema:

Elegance

Exclusive

Sedan LT+

Allure

 

Motor:

1,2 TSI (105 KM)

1,6 VTi (115 KM)

1,6 (124 KM)

1,6 VTi (115 KM)

 

Poraba goriva (l/100 km):

5,4

6,5

6,6

6,5

 

Cena modela (brez doplačil):

15.750 €

12.400 €

15.930 €

12.400 €

 
 
 
 
 
 
 
 

 

Epilog

Škoda Rapid je vozilo, ki ga je težko umestiti v določen razred. Ponuja natančno izdelavo, odlične motorje, a šepajo materiali v notranjosti in ima nekaj pomanjkljivosti v detajlih. Je eden izmed najcenejših družinskih limuzin, a hkrati cena hitro poskoči. Z določenimi kompromisi pa se vendarle da dobiti optimalno kombinacijo novega Rapida, ki za relativno nizko ceno ponudi ogromno. A takoj ko posežemo po boljši motoriziranosti in dodatni opremi, je bolj primerno oziranje proti novi ali celo zadnjim zalogam prejšnje generacije Octavie.

{gallery}AVTO-MOBIL/Testi/2013/Skoda_Rapid{/gallery}
Vozili smo: Škoda Rapid 1,2 TSI Elegance (Avtohiša Čepin)

VOZILI SMO

GARAŽA

PRILAGODITVE

Skip to content