13.8 C
Hrastnik
sobota, 23. 09. 2023
spot_img
MOBILNOGaražaNedostopno polnjenje električnih vozil

Nedostopno polnjenje električnih vozil

E-mobilnost se odvija in razvija tukaj in danes. Pri električnih vozilih je načeloma lažje izvesti dodatne prilagoditve za invalida, se pa kljub temu neodvisna mobilnost (še) ne more primerjati s tisto, ki nam jo nudijo vozila z bencinskimi in predvsem dizelskimi motorji.

Poleg omejenega dosega vožnje, ogromno težavo povzroča infrastruktura. Preteklo je veliko let in desetletji, da je počasi postalo samoumevno, da na parkiriščih najdemo posebej označena parkirna mesta za invalide. Precej hitreje so se na javnih parkiriščih začela pojavljati parkirna mesta s polnilnimi postajami za električno gnana vozila. A pri vsem tem se je pozabilo na dostopnost parkirišč in polnilnih postaj za invalide.

Preoblikovanje mobilnosti na nivoju osebnega prevoza v povsem električna vozila spreminja celotno avtomobilsko industrijo. Številne prednosti, ki jih električna vozila ponujajo invalidom, zagotavljajo nove oblike mobilnosti. Električna vozila so pogosto opremljena z varnostnimi in asistenčnimi funkcijami, ki še posebej pomagajo voznikom z manjšo manevrsko sposobnostjo.

In če si doma še lahko uredimo dostopno polnilno postajo, se vse to konča, ko z električnim vozilom zapeljemo izven domačega praga. Javnim polnilnicam še vedno manjkajo ključne in osnovne zahteve dostopnosti. Enake možnosti so onemogočene tako pri zasnovi polnilnih postaj, kot tudi pri njihovem neustreznem arhitektnem umeščanju.

Pred polnilno postajo je, tudi zaradi varnostnih razlogov, robnik ali dodatna fizična ovira, da se polnilnica ne poškoduje. A to je le dodatna ovira za osebo z omejeno gibljivostjo. Prva ovira so preozka parkirišča, ki invalidu onemogočajo izstop iz vozila. Dodatna ovira je nato še zaslon, ki je nameščen previsoko in nedosegljiv osebi na invalidskem vozičku. Pogosto so tako nedostopni tudi načini plačevanja. Teža, debelina in omejena okretnost kablov je vsekakor še dodatna lastnost, ki elektromobilnost oddaljuje od neodvisne mobilnosti za gibalno ovirane.

Trenutno smo še v zgodnjih fazah procesa prehoda v e-mobilnost in veliko mest za polnjenje je treba še oblikovati. Časa, da bodo nove polnilnice dostopne tudi invalidom, je dovolj. A poleg časa, mora biti prisotna tudi volja pri proizvajalcih električnih vozil, proizvajalcih polnilnih postaj, načrtovalcih in odločevalcih.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content