13.9 C
Hrastnik
sobota, 25. 05. 2024
spot_img
MOBILNOGaražaAvstrijski predori: Digitalna cestnina FLEX

Avstrijski predori: Digitalna cestnina FLEX

Na avstrijskih avtocestah lahko srečamo cestninske postaje, kjer je potrebno plačati predornino. Ker je to za samostojnega voznika invalida lahko zahteven ali celo nemogoč manever z rokami, je digitalna cestnina po odsekih FLEX elegantna rešitev.

Pisali smo že o t.i. Videomaut sistemu, s katerim lahko vnaprej plačamo predornino za avtocesto, po kateri se nameravamo peljati. Vnaprej plačana predornina oz. cestnina velja eno leto od vplačila, določimo lahko tudi število voženj (tu ne smemo pozabiti, da se bomo tudi vračali po isti poti, zato že vnaprej kupimo 2 vožnji). Sistem kamer nato na cestninski postaji prepozna našo registrsko tablico, jo preveri v računalniku in odpre zapornico. Včasih je bil temu namenjen posebni, skrajno levi vozni pas z oznako “Videomaut”, vendar so pred časom s to tehnologijo opremili skorajda vse cestninske pasove in terminale, tako da lahko cestnino na tak način prevozimo na kateremkoli terminalu za osebna vozila.

Letos se je pojavil t.i. FLEX sistem, ki omogoča, da na spletnem portalu Asfinag registriramo svojo plačilno kartico in jo povežemo z našo registrsko oznako.

V kolikor je naša registrska v sistemu, se nam zapornica odpre in nadaljujemo vožnjo. Plačilo je samodejno trgano s predhodno registrirane plačilne kartice.

Digitalna cestnina po odsekih FLEX omogoča, da lahko med vožnjo spremenimo svojo začrtano pot, četudi nismo vnaprej plačali predornine za drug odsek. Omogoča plačilo po porabi in ne zahteva vnaprejšnjih vplačil in načrtovanja.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content