26.2 C
Hrastnik
torek, 03. 10. 2023
spot_img
MOBILNOVozili smoTEST: Kia Rio 1,2 CVVT EX Urban

TEST: Kia Rio 1,2 CVVT EX Urban

Novi Kia Rio je prerastel svojega, ne tako vpadljivega, predhodnika, saj je od njega daljši, širši in nekoliko nižji. Z novo generacijo Ria, se Kia drži svojega novega dizajna, ki so ga že pred nekaj časa predstavili skupaj z novo Vengo in novim Sportagom. Trenutno mu, poleg Ria, sledi že tudi najmanjši Picanto.

Na test nam je Avtohiša Kržišnik iz Zagorja ob Savi posodila čisto novo, svežo in atraktivno Kio Rio z 1,2-litrskim bencinskim CVVT agregatom, ki nas je zadovoljil na vseh preizkušnjah. Motor je zelo prožen, ne zahtevo veliko poseganja po prestavni ročici, teče gladko in nadvse tiho. V prostem teku je motor skorajda neslišen, ob čakanju na zeleno luč na semaforju, pa sistem ISG poskrbi, da motor samodejno ugasne in se tudi samodejno prižge nazaj, ko želite speljati. Z novo Kio Rio smo se vozili po mestu, kjer se mimogrede odlično znajde, po regionalnih cestah in tudi po zavitih vzpenjajočih se cestah in prav povsod se je motor izkazal za suverenega. Na koncu testa se je povprečna poraba ustavila na 5,8 litrov na 100 km, kar je zelo dober rezultat.
Menjalnik je 5-stopenjski ročni, je pa v novem Riu na voljo tudi 4-stopenjski samodejni menjalnik, vendar samo v kombinaciji z močnejšim 1,4-litrskim bencinskim agregatom.

 

Podvozje je čvrsto in trdo, med vijuganjem je nagibanje karoserije minimalno, neravnine in luknje, katerih je na naših cestah več kot dovolj, pa Rio premaga sam, brez pretiranega motenja potnikov in voznika. Tudi največje razpoke na cesti ne povzročijo nobenega nezaželenega škripanja plastike v notranjosti, kar samo še dodatno odraža visoko kvaliteto izdelave notranjosti v novem Riu. Je pa res, da hitro ugotovimo, da smo takšno sredinsko konzolo že nekje videli – ja, res, v velikih vozilih azijske krvi, tudi tistih s starejšim letnikom. A kar je dobro, naj se ne spreminja.
Sedeži so trdi in nekje povprečni za ta segment vozil, kar pomeni, da ne blestijo ravno v svojem udobju, a so vzdržni. Bolj kot to je med vožnjo motil avdio-sistem, ki sicer ponuja bonbončke kot so branje MP3 datotek, USB priključek in AUX priključek, vendar sam zvok ostaja bolj na ravni kakšnega kuhinjskega radia, četudi uporabimo funkcijo poudarjanja nizkih tonov pri tišjem poslušanju.

Volan je progresivni, s servo ojačitvijo seveda. Na mestu je popolnoma mehak, medtem ko se med vožnjo že dokaj hitro otrdi. Mogoče celo prehitro oziroma pri prenizki hitrosti. Pohvala gre zavori, saj je zelo mehka in njen učinek je takojšen, kar je zelo primerno tudi za ljudi z manjšo mišično močjo.

Prtljažnik v vozilu je prostoren in velik, glede na celotno velikost in segment v katerega spada novi Rio. Dodaten prostor za odlaganje je tudi pod prtljažnim dnom, saj se tam namesto rezervnega kolesa skriva kit za popravilo/krpanje pnevmatik. Prtljažni prostor je možno še dodatno povečati z podiranjem naslona zadnje sedežne klopi v korakih 2/3 – 1/3. Dno ni povsem ravno, a stopnica navsezadnje niti ni tako velika.

 

Povzetek

 

Motor:

1,2 (85 KM); bencin

   

PLUS

Navor:

121 Nm pri 4.000 vrt./min

   

– nizka poraba

Poraba goriva:

4,8 l/100 km

   

– prožen motor

Poraba goriva na testu:

5,8 l/100 km

   

– kakovost izdelave

CO2 izpust:

109 g/km

    – atraktiven videz

Osnovna cena:

9.690 €

    – opremljenost

Cena testnega modela:

11.485 €

     
         

Zunanje mere:

4.045 x 1.720 x 1.455 mm

   

MINUS

Masa praznega vozila:

1.155 kg

   

– slab avdio sistem

Rezervoar za gorivo:

43 l

   

– 2/3 sedežne klopi se podira za voznikom


      – visoka cena ob doplačilu samodejnega menjalnika

Prostornina prtljažnika:

288 l

     

Dolžina prtljažnika:

684 mm

     

Širina prtljažnika:

1.059 m

     

Višina prtljažnika:

ni podatka

     
 

 

 
 
 
 

 

Konkurenca

 
 
 
 
 
 
 
 

Model:

Kia Rio

Citroën C3

Fiat Punto

Ford Fiesta

Hyundai i20

Renault Clio

Volkswagen
Polo

Oprema:

EX Urban

Tendance

S&S Fun

Trend Style

Dynamic

Night & Day

Comfortline

Motor:

1,2 (85 KM)

1,4 (95 KM)

1,4 (78 KM)

1,25 (82 KM)

1,2 (78 KM)

1,2 (75 KM)

1,4 (85 KM)

Poraba goriva (l/100 km):

4,8

5,8

5,7

5,8

5,1

5,8

5,9

Cena modela (brez doplačil):

10.990 €

12.800 €

11.340 €

12.730 €

10.840 €

13.090 €

13.904 €

 

Epilog

Novi Rio je atraktiven, dobro motoriziran in bogato opremljen avto, saj je že naše testno vozilo (ki ni najvišja stopnja opreme) vsebovalo meddrugim dnevne luči, samodejno klimatsko napravo z ionizatorjem, ESP, TCS, HAC, ABS, EBD, alarmni sistem, potovalni računalnik, itd. Vse to je na voljo za relativno nizko ceno, a ta cena lahko hitro poskoči, če se odločite za dodatke kot so samodejni menjalnik, parkirni senzorji, kovinska barva, itd. Visoka cena pa večino rada potegne že h kakšnim drugim, bolj uveljavljenim znamkam v Evropi, četudi je novi Rio odličen in v marsikaterem pogledu boljši od konkurence.

{gallery}AVTO-MOBIL/Testi/2011/Kia_Rio{/gallery}

 

VOZILI SMO

GARAŽA

PRILAGODITVE

Skip to content