16.3 C
Hrastnik
četrtek, 23. 05. 2024
spot_img
MOBILNOVozili smoTEST: Volkswagen Sharan 2,0 TDI Comfortline

TEST: Volkswagen Sharan 2,0 TDI Comfortline

Volkswagen Sharan je s svojim rojstvom leta 1995 oziroma 1996, skupaj z dvojčkoma SEAT Alhambro in Ford Galaxy-jem, pustil nepozaben pečat v razredu enoprostorcev. Dosegel je namreč rekordno prodajo in skupaj z Renaultovim Espacom postal sinonim za svoj razred. Po dveh manjših in eni večji vmesni osvežitvi, je tu povsem novi Sharan, ki voznika in potnike razvaja z zelo bogato inovativno opremo in odličnimi motorji.


Novi Sharan
je zares novi, saj sta povsem na novo zasnovani njegova zunanjost in notranjost. O zunanjosti nebi zgubljali besed, saj je bistvo Sharana predvsem notranjost in biseri pod motornim pokrovom, ki dosegajo visoke rezultate zmogljivosti ob relativno nizki porabi.

Na test smo zapeljali Volkswagen Sharan 2,0 TDI BlueMotion z opremo Comfortline, ki je srednja opcija pri izbiri opremljenosti. Kljub temu, je ponujal veliko opreme, ki je še dodatno povečala stopnjo že tako odličnega počutja med vožnjo. Glede na relativno nizko razliko v ceni med Comfortline in Highline, je mogoče celo vredno razmisliti o slednji, ki nam postreže še dodatne »mrvice na smetani«.

V novega Sharana se ni težko spraviti, saj se prednja vrata odpirajo na široko, zadnja pa so tako ali tako drsna, kar je zelo velik plus pri takšnem tipu vozila. Sedeži so anatomsko oblikovani in telo držijo trdno na svojem mestu tudi med dinamičnejšo vožnjo skozi ovinke, kljub temu pa vstajanje in usedanje v vozilo ni otežkočeno. Sedeži so postavljeni nekoliko nižje kot pri predhodniku, zato je sedenje v novem Sharanu precej bolj limuzinsko in manj kombijevsko. Potniki v srednji vrsti imajo dovolj prostora nad glavo in pri kolenih, brez pripomb pa se lahko sedi tudi v zadnji, tretji vrsti, kamor se, zahvaljujoč enostavno odmičnemu sedežu v drugi vrsti, pride brez težav.
Prtljažni prostor je raven, sedežev tretje vrste pa ni potrebno odstranjevati, saj se skrijejo v dno prtljažnega prostora. Tudi sedeži druge vrste so enostavno prekucljivi ali odstranljivi, kot smo že vajeni pri njegovem starejšem predhodniku.

Položaj za volanom je suveren, udoben in daje občutek lahkotnosti, kar pomeni, da nas ne utrudi niti daljša vožnja. Se pa mora voznik navaditi, da ne vidi niti kančka prednjega dela vozila, a brez skrbi, saj je pri parkiranju v pomoč parkirni sistem, ki nam grafično in zvočno ponazarja oddaljenost od ovire na sprednji in zadnji strani. Pripomoček se je izkazal kot zelo zanesljiv in natančen, pogrešali smo le parkovno asistenco, da bi videli kako zna Sharan sam parkirati. Med vožnjo je dobro poskrbljeno za aktivno in pasivno varnost, je pa potrebno omeniti, da novega Sharana ne boste premaknili iz mesta, če se ne boste pripeli z varnostnim pasom. Vozilo je namreč nepremično, dokler se ne pripnemo. Je pa vozilo tudi nepremično v klancih, kjer bo sistem samodejne elektronske ročne zavore poskrbel, da avto pri speljevanju v klanec ne bo nikoli zlezel nazaj, tudi pri ročnem menjalniku ne. Tudi zategovanje ročne zavore po parkiranju je preteklost, saj vse to namesto voznika stori avtomatika.
Poleg natančnega in nemotečega senzorja za dež in senzorja svetlobe, ki je samodejno prestavljal med kratkimi in dnevnimi lučmi, je za odlično počutje poskrbel tudi avdio sistem, ki očitno že v svoji osnovi poskrbi za dober prostorski zvok.

thumb-VW-Sharan-20-TDI-Comfortline-7Sharan nas je popeljal na pot dolgo preko 400 km in se izkazal kot odličen potovalni avtomobil – normalno, saj se to za tak avto spodobi. Pri tem je potrebno poudariti, da je 2,0-litrski turbodizelski agregat z močjo enakovredno 140-imi konji, odlično sodeloval s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, kar pomeni, da sta s skupnimi močmi avto lahkotno premikala po avtocesti, mestu, gorskih cestah, ovinkih, itd. Navor motorja sili voznika, da vozi v visoki prestavi in z nizkimi vrtljaji, s čimer nižamo že tako nizko porabo. Na testu je po seštevkih vseh cest, Sharan porabil zgolj 5,9 litrov nafte, pri čemer je potrebno pojasniti, da je vozilo testirano tako po mestu kot izven njega, s potovalno hitrostjo in prehitevanji. Skratka kombinacija vsega mogočega. V kolikor vozimo s previsokimi vrtljaji, nas indikator opozori, naj prestavimo v višjo prestavo in pogosto se je zgodilo, da nas je že pri hitrosti 60 – 70 km/h silil, da prestavimo v 6. prestavo.
Poleg testnega, imajo tudi vsi ostali motorji (bencinski in dizelski) oznako BlueMotion in spadajo v ekološki razred Euro5.

Nakup novega Sharana? Za ljudi, ki iščejo kakovosten, varčen in dobro opremljen avto, vsekakor da. Sharan glede na opremo in agregat ni med dražjimi, kot je verjetno še vedno zakoreninjeno v glavah množic, ko slišijo za znamko VW. Je pa res, da Volkswagen v tej ceni skriva tudi dobro tradicijo in neformalno garancijo, da bo vozilo dobro ocenjeno tudi po parih letih uporabe. Vsekakor pa je to vozilo, ki je vredno svojega denarja in bo ob morebitnem nakupu vaš sopotnik še nekaj nadaljnjih let.
 

Povzetek

 

Motor:

2,0 (140 KM); dizel

  

PLUS

Navor:

320 Nm pri 1.750 vrt./min

  

– počutje med vožnjo

Poraba goriva:

5,5 l/100 km

  

– bogata opremljenost

Poraba goriva na testu:

5,9 l/100 km

  

– kakovost izdelave

CO2 izpust:

143 g/km

  – varčen, tih in poskočen motor

Osnovna cena:

28.235 €

   

Cena testnega modela:

30.388 €

   
     

Zunanje mere:

4.854 x 1.904 x 1.720 mm

  

MINUS

Masa praznega vozila:

1.774 kg

  

– vidljivost tipk na armaturi ponoči (rdeča barva)

Rezervoar za gorivo:

70 l

  

 

     

Prostornina prtljažnika:

885 l (ob podrti tretji vrsti)

   

Dolžina prtljažnika:

444 – 2128 mm (7-sedežnik ob podrtih sedežih)

   

Širina prtljažnika:

1.090 mm

   

Višina prtljažnika:

1.099 mm

   
 

 

 

Konkurenca

 

Model:

VW Sharan

Seat Alhambra

Ford Galaxy

Renault Espace

Citroën C8

Oprema:

Comfortline

Style

Ghia

Exception

Tendance

Motor:

2,0 (140 KM)

2,0 (140 KM)

2,0 (140 KM)

2,0 (150 KM)

2,0 (160 KM)

Poraba goriva (l/100 km):

5,5

5,5

5,7

7,2

5,9

Cena modela (brez doplačil):

28.235 €

27.813 €

32.830 €

39.090 €

35.750 €

 

Epilog

Volkswagen je dolgo čakal z novim Sharanom, zato ga je konkurenca že pošteno prehitevala. Vendar sedaj možje iz Wolfsburga vračajo udarec. Sharan bo s svojo inovativno opremo (parkirna asistenca – samodejno parkiranje, samodejni vklop dolgih luči, samotesnilne pnevmatike, serijska elektronska parkirna zavora, serijski sistem start-stop, električno zapiranje prtljažnih vrat, dinamično uravnavanje podvozja, 6-stopenjski DSG,…) stopil korak pred konkurenco in si zopet prilastil večji košček trga, ki ga je v zadnjih letih že pošteno izgubljal.

{gallery}AVTO-MOBIL/Testi/2010/VW_Sharan{/gallery}

 

 

VOZILI SMO

GARAŽA

PRILAGODITVE

Skip to content