10.8 C
Hrastnik
sobota, 13. 04. 2024
spot_img
MOBILNOGaražaJesenska terenska raziskava o parkirni (ne)kulturi

Jesenska terenska raziskava o parkirni (ne)kulturi

Pred in po kampanji projekta Pomisli, predno (za)parkiraš, smo izvedli anketo o kulturi parkiranja in ji dodali še terensko raziskavo, ki smo jo izvedli na istih parkiriščih kot v mesecu marcu.

Rezultate spletne ankete, ki jo je izpolnilo 88 anketirancev, smo že objavili. Tokrat objavljamo rezultate terenskega opazovanja, ki smo ga izvajali v mesecu septembru.

Na različnih parkirnih mestih pred trgovskimi centri oz. trgovinami smo tudi po končanem projektu prebili 9 ur in v praksi preverjali kulturo parkiranja. Naša ekipa je pod drobnogled vzela ista parkirišča v Trbovljah, Laškem, Celju in Domžalah. Obiskali smo tako večje kot tudi manjše parkirne površine ter tudi parkirno hišo v Trbovljah.

Večja trgovska centra z večjimi parkirnimi površinami v Celju in Trbovljah sta se presenetljivo izkazala za najbolj »varni«. V Trbovljah so, v času opazovanja, parkirna mesta za invalide zasedali le tisti, ki so tja parkirali upravičeno oz. so imeli na vidnem mestu vozila invalidsko parkirno karto. Pred trgovskim centrom v Celju je bilo takšnih upravičenih parkiranj 89 %. Na nobenem od omenjenih parkirišč v Celju in Trbovljah, ni v času opazovanja prišlo do potencialnega zaparkiranja oz. napačnega parkiranja.

60 % upravičenih parkiranj na prostor za invalida smo zabeležili v centru Trbovelj pri trgovskem centru s parkirno hišo. Je pa na tem parkirišču voznik parkiral svoje vozilo površno in malomarno ter na ta način ogrozil morebiten takratni vstop invalida v svoje vozilo.

V Trbovljah pred trgovino enega ponudnika, ki se je pred projektom slabo odrezala, se je tokrat stanje malenkost popravilo, a še vseeno ni rožnato. V roku pol ure (najkrajši opazovani čas) je kar 50 % voznikov neupravičeno parkiralo na mesto rezervirano za invalide. Prišlo je tudi do potencialnega zaparkiranja.

Na zunanjem parkirišču večjega supermarketa v Laškem je zgolj 33 % voznikov upravičeno parkiralo na mesto za invalide. Ostali, so svoja vozila tam pustili brez ustrezne parkirne karte. Na tem parkirišču se še vedno ponavljajo nepravilna parkiranja na bele črte, ki razmejujejo parkirišče in cestišče. To so v roku ene ure storili kar trije vozniki. V sami parkirni hiši, ki sicer ni predmet raziskave, smo obenem opazili konstantno parkiranje na cestišču, ki vodi proti izhodu iz parkirne hiše. Kdor avto pusti tam, ima namreč najbližje do vhoda.

Najslabše ocenjeno parkirišče v Domžalah, se je tokrat odrezalo malenkost bolje. Tam so namreč parkirna mesta za invalida odlično začrtana, saj najmanj štirim omogočajo dovolj prostora tudi za uporabo stranskega kasetnega dvigala, ki ob vozilu potrebuje najmanj 2,5 m prostora. V središču teh štirih parkirišč pa je ohranjen dimnik, ki ne moti vstopa/izstopa iz vozila, hkrati pa dodatno razmeji vzporedni parkirišči. A ravno ta prostor se je izkazal kot pravi magnet za nepravilna parkiranja in zaparkiranja. V kratkem času (30 minut) smo našteli dve zaparkiranji, ki lahko onemogočijo vstop invalidu v svoje vozilo. Na parkirnih mestih za invalide je v tem času upravičeno parkiralo 25 % voznikov. Nihče od upravičenih uporabnikov invalidskih parkirnih mest ni bil gibalno oviran.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content