17.5 C
Hrastnik
torek, 26. 09. 2023
spot_img
MOBILNOVozili smoTEST: Volkswagen Passat 2.0 TDI BMT Comfortline DSG

TEST: Volkswagen Passat 2.0 TDI BMT Comfortline DSG

Volkswagnovega Passata ni potrebno posebej predstavljati, saj ob omembi imena “Passat” velika večina sogovornikov ve, o katerem avtu je govora. Tokrat smo preizkusili novi model, z opremo Comfortline in odličnim DSG menjalnikom.

Prvi Passat je na ceste zapeljal že davnega leta 1973 in že takrat poskrbel za opcijski 3-stopenjski samodejni menjalnik, ki je bil na voljo z dvema bencinskima motorjema prostornine 1,5 litra z 75 oz. 85 KM. Sledile so nove in nove generacije in tako se je na lanskem pariškem avtomobilskem sejmu predstavil Passat osme generacije. Aktualni model tako predstavlja in vsebuje zajeten koš novih in naprednih tehnologij za večjo aktivno varnost, udobnost in lahkotnost upravljanja vozila.

Na test je bil zapeljan Volkswagen Passat 2.0 TDI BMT Comfortline DSG, katerega nam je posodila avtohiša Malgaj Trbovlje. Comfortline je srednja stopnja opreme, a je potrebno dodati, da je opremljenost tudi v tej izvedbi bogata. Testna različica je vsebovala še opcijsko dodatno tonirana stekla, Car Net dostop, usnjen večfunkcijski trikraki volanski obroč, LED žaromete z dnevnimi lučmi, navigacijski sistem Discover Media, kamero za vzvratno vožnjo Rear View, aluminijasta platišča Salvador in biserno črno barvo. V osnovni pa stopnja Comfortline meddrugim vsebuje tudi parkirni sistem Park Pilot, 3-conski Climatronic, radio Composite Media z USB in SD vhodom/režo, prostoročno telefoniranje Bluetooth, ALU platišča Sepang, el.nastavljiva ledvena opora voznikovega sedeža, ergoComfort voznikov sedež, tempomat z avtomatskim uravnavanjem razdalje (ACC) in sistemom za nadzor prometa, funkcijo zaviranja v sili, Start/Stop sistem, samodejno zasenčenje vseh ogledal, krom zunanje obrobe, itd., itd.

VW Passat TDI, Malgaj d.o.o.Sedenje v novem Passatu je vredno pohvale. Tako sprednja kot zadnji sedeži so udobni, anatomsko oblikovani in ne utrujajo ob daljšem sedenju. Voznikov sedež ergoComfort ponuja možnost nastavitve naklona sedišča, električno nastavitev naklona naslonjala ter vzdolžno pomičen stegenski del sedišča, ki poskrbi, da sta voznikovi nogi vedno optimalno podprti v stegenskem in podkolenskem delu. Tipke za upravljanje so mehke, na dosegu rok in enostavne za rokovanje. Kljub dokaj bogati opremi, je tipk malo, kar povečuje njihovo preglednost. Lahko prestavljiva je tudi ročica samodejnega 6-stopenjskega DSG menjalnika, ki je kombiniran z elektronsko ročno zavoro. Zavora prime učinkovito in brez večjega napora ob pritisku na njeno stopalko, volanski obroč je majhen in lahek za vrtenje.

Vožnja z novim Passatom je prijetna, neutrujajoča in sproščena. Zahvaljujoč odlični zvočni izolaciji in tihemu 2.0 TDI BMT motorju, je v notranjosti tudi pri višjih hitrostih slišati zgolj šumenje izpod gum. V kombinaciji z omenjenim zmogljivim motorjem je tako potrebno večkrat pogledati na števec, saj se omejitev hitrosti v trenutku prekorači, kar pa v potniški kabini sploh ni čutiti. Po vseh naših cestnih izboklinah in vdolbinah je novi Passat suveren in stabilen. Tudi po prevoženih več zaporednih izboklinah, se potniki tokrat niso pritoževali nad cestami naše dežele.

Prtljažnik je za 4-vratno različico prostoren in z zadovoljivo odprtino. Ročni invalidski voziček gre vanj brez kakršnekoli težave, za prevoz električnega vozička ali kakega drugega višjega medicinsko tehničnega pripomočka pa svetujem spogledovanje z Variant različico.

Kot že rečeno, je motorni pokrov pod seboj skrival 2.0 TDI motor z močjo 110 kW (150 KM) in BlueMotion tehnologijo s sistemom Start/Stop. Svojo največjo moč razvije med 3.500 in 4.000 vrtljaji na minuto, medtem ko se največji navor (t.j. 340 Nm) ponuja vse od 1.750 do 3.000 vrtljajev na minuto. Ko ima takšno vozilo še DSG menjalnik, je kombinirana poraba v tehničnih karakteristikah zabeležena s številom 4,4 l/100 km. Pri mestni vožnji znaša poraba 5,2 litra na 100 km, medtem ko izvenmestna vožnja popije 4,0 litrov nafte na 100 prevoženih kilometrov. Na testu smo vozili po odprti regionalni cesti, stali nepremično v koloni vozil, premagali ovinkasto prelazno cesto in preizkusili njegovo moč na avtocesti; povprečna poraba goriva je na koncu znašala 4,9 l/100 km.

PLUS MINUS
+ tiha in udobna vožnja  
+ DSG menjalnik                                  
+ prožen in varčen motor  

Podatki in meritve
Vozilo:
Volkswagen Passat
Oprema:
Comfortline
Motor:
2,0 TDI BMT; 110 kW (150 KM)
Navor (Nm / min-1):
340 / 1.750-3.000
Menjalnik:
A6, DSG
Najvišja hitrost:
218 km/h
Pospešek (0-100 km/h):
8,7 s
Poraba goriva (povpr.):
4,4 l/100 km
Poraba goriva na testu:
4,9 l/100 km
Prostornina rezervoarja:
66 l
Mere (DxŠxV):
4.767 x 1.832 x 1.456 mm
Prostornina prtljažnika:
586 / 1.152 l
Masa vozila:
1.503 kg
Cena osnovnega modela (po ceniku):
23.188 eur
Cena testnega modela (po ceniku):
29.397 eur
Vozilo posodilo podjetje:
Malgaj d.o.o.


Epilog

Novi Volkswagen Passat je postavil nov mejnik v tem segmentu vozil. Brez drastičnega višanja cen ponuja v svoji paleti bogato in inovativno opremo, ki je velik del konkurentov niti ne premore ponuditi. Z novo generacijo bo Passat nedvomno nadaljeval svojo uspešno kariero. Comfortline je oprema z dolgim spiskom serijske opreme, a je, glede na relativno nizko razliko v ceni, smiselno se ozreti po najvišji stopnji – Highline. Vsekakor pa gre, ne glede na opremo, za udoben in varčen avto. Vsekakor svetujemo, da morebiten nakup novega Passata obogatite z menjalnikom DSG.

VOZILI SMO

GARAŽA

PRILAGODITVE

Skip to content