22.8 C
Hrastnik
sobota, 27. 05. 2023
spot_img
MOBILNOGaražaNezakonita parkiranja na mestu za invalide v Veliki Britaniji

Nezakonita parkiranja na mestu za invalide v Veliki Britaniji

V Združenem kraljestvu vozniki vsako leto vplačajo milijone funtov v državne in lokalne blagajne zaradi nezakonitih parkiranj.

Parkirišča in parkiranja običajno nadzirajo lokalne oblasti. Povprečna kazen za nepravilno parkiranje se giblje med 40 in 80 funtov. Kot smo vajeni tudi pri nas, se globa lahko prepolovi, če je poravnana v roku dveh tednov. Lokalne oblasti imajo proste roke, da globe tudi zvišajo za določene prekrške oziroma nezakonita parkiranja.

Neupravičeno parkiranje na mestu za invalida

Večina voznikov na Otoku spoštuje namen parkirnih mest rezerviranih za invalide. A tisti, ki neupravičeno parkirajo na takšnem mestu, pogosto prejmejo globo.

Parkirišča za invalide na Škotskem

Škotska je kazen za nezakonito parkiranje na parkirišču za invalida uvedla šele leta 2009. Po stari zakonodaji (pred letom 2009) parkiranje na mestu za invalida ni pomenilo prekrška, četudi voznik ni imel invalidske parkirne karte, ni bil invalid ali ni prevažal invalidne osebe. Ti parkirni prostori so spadali pod t.i. “posvetovalne prostore”, kjer je lahko parkiral vsakdo, vendar le do 85 % zasedbe.

S prenovo zakonodaje so sicer obdržali “posvetovalne parkirne prostore”, a so dodali še dodatna parkirna mesta za invalide, ki so namenjena izključno invalidom. Z globo 60 funtov je kaznovan voznik, ki neupravičeno parkira na takšno mesto.

Ponarejene invalidske parkirne karte

Velika Britanija beleži vse več goljufij s ponarejenimi invalidskimi parkirnimi kartami, ki jim sami rečejo “modra značka”. Policija je v Harrowu ugotovila kar 50 % zlorab ali ponaredkov. Pri 32 preverjenih voznikih s parkirno karto, jih je bilo zgolj 16 relevantnih.

Prekršek se šteje kot kaznivo dejanje ponareditve listine, kar se oglobi z 1.000 funtov.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content