16.1 C
Hrastnik
nedelja, 16. 06. 2024
spot_img
MOBILNOVozili smoTEST: Volkswagen Golf 1,6 TDI Trendline

TEST: Volkswagen Golf 1,6 TDI Trendline

Prednost Golfa je v samodejnem menjalniku z dvojno sklopko, ki je mogoč tudi pri osnovnih motorjih in opremah ter v trajnosti vozila.

Volkswagen Golf ne potrebuje posebne dodatne predstavitve. V vseh svojih 42. letih obstoja je postal tako priljubljen in “močan”, da se v pogovornem žargonu po njem imenuje celoten razred C (spodnji srednji razred). Pravtako si upam trditi, da ni voznika, voznice ali babice, ki ne bi poznala ali vsaj približno prepoznala Golfa, kar je v tem primeru za znamko več kot vsaka TV reklama.

Medtem ko se je na mojem lastnem vozilu opravljal redni servisni kontrolni pregled in manjša dodatna prilagoditev gumba za odpiranje/zapiranje strešnega okna, je podjetje Malgaj d.o.o. ponudilo možnost, da se ta čas zapeljemo naokrog z Golfom.

Kljub nizki temperaturi in hladnem zagonu, je motor v prostem teku že zgodaj zjutraj presenetil s svojim tihim delovanjem. Seveda, notranjost je odlično izolirana, ampak tudi zunaj se motorja ne sliši pretirano. In marsikateri nepoznavalec ne bi verjel, da gre za dizelski agregat, če ne bi zadaj pisalo TDI. Tisti TDI, ki premore “zgolj” 77 kW (105 KM), a v prometu vseeno pozitivno preseneti s poskočnostjo. Le pri vožnji po zaviti hriboviti cesti ga večkrat malo zmanjka in mu mora priskočiti na pomoč voznikova roka s pogostejšim prestavljanjem ročnega 5-stopenjskega menjalnika. A ker dotični Golf ni več čisto čisto nov (prevoženih preko 40.000 km), je tudi omenjeni motor že dobil osvežitev. Tako je v novih Golfih, z modelnim letom 2016, vgrajen izpopolnjen 1,6 TDI z 81 kW (110 KM) z Euro 6 normo.

Med vožnjo sva oba člana ekipe mojaPot.net pozornost namenila predvsem Golfovi uporabnosti z vidika gibalno ovirane osebe. Prvi velik plus so ogromna prednja vrata (na testu je bil 3-vratni model), ki s svojim širokim odpiranjem omogočajo veliko manevrskega prostora za samostojni vstop invalida v vozilo, kot tudi za morebitnega asistenta, ki invalidu pomaga sesti v avto. Res, da je sedenje zelo nizko, a kljub temu ni bilo težav pri presedanju. Naslednja pohvala gre na račun sedežev, ki nudijo precejšnjo bočno oporo tudi v osnovi različici, s kakršno smo se tokrat vozili. Manjka le sredinski naslon za roko med prednjima sedežema, ki je dandanes postal že kar nuja in brez njega sedenje v avtu ni več enako. Tudi po večurnem sedenju brez premikanja, so sedeži pokazali svojo vrhunsko odliko – nikjer namreč ni bilo čutiti nobene bolečine. Hrbtenica in zadnja plat sta bili hvaležni Volkswagnu za takšne sedeže.
Nekaj manj navdušenja se je pokazalo pri servo podpori volana, saj je ta dokaj podhranjena in tistim, z zmanjšano mišično močjo zgornjih okončin, predstavlja kar konkreten napor. Je pa stopalka za zavoro mehka oz. varno in sunkovito opravi svoje delo že ob zmernem pritisku nanjo.


HVALIMO

  • široko odpiranje prednjih vrat
  • sedeži
  • zvočna izolacija

GRAJAMO

  • ni sredinskega naslona spredaj
  • razmeroma trd volan

V kombinacijo z osnovnim dizelskim motorjem je opcijsko možno vezati tudi DSG menjalnik z dvojno sklopko, kar je vsekakor pozitivna stvar za invalide. Mnogi konkurenti namreč ponujajo samodejne menjalnike pri močnejših in tako tudi dražjih motorjih in/ali stopnjah opreme. Golf ponuja DSG že pri osnovnem motorju in opremi. Prav tako Golf ponuja potencial za bogat spisek naknadnih prilagoditev pri predelovalcih vozil za invalida. Vse od osnovnih mehanskih ročnih komand, do vrhunskih pripomočkov kot je npr. Joysteer.

Vozilo:Volkswagen Golf VII
Oprema:Trendline
Motor:1,6 TDI; 77 kW (105 KM)
Navor:250 Nm pri 1.500-2.750 vrt./min.
Menjalnik:M5, ročni
Najvišja hitrost:192 km/h
Pospešek (0-100 km/h):10,7 s
Poraba goriva (kombinirana):3,8 l/100 km
Mere (D x Š x V):4.255 x 1790 x 1450 mm
Masa vozila:1.295 kg
Cena osnovnega modela:16.931 €
Cena testnega modela:18.993 €
Vozilo posodilo podjetje:Malgaj d.o.o.

OCENA VOZILA

Udobnost med vožnjo
7
Lahkotnost upravljanja
8
Potencial za prilagoditve
8

EPILOG

Na koncu druženja se je postavilo vprašanje, kaj je prednost Golfa pred konkurenco? Prednost je nedvomno v samodejnem menjalniku z dvojno sklopko, ki je mogoč tudi pri osnovnih motorjih in opremah ter v trajnosti vozila. S tem mislim na to, da invalid, ki mora vozilo prilagoditi svojim potrebam, ne menja vozila na dve leti, saj mu tudi po pravilniku zakona ZIMI prilagoditev pripada na vsakih 6 ali več let. In če pomislim, kakšne korenite dizajnerske spremembe v takšnem času doživijo konkurenti, medtem ko Golf ostaja Golf (vizuelne razlike med generacijami niso tako izrazite kot pri nekateri konkurenci), je torej prednost tudi to, da čez nekaj let takšen Golf ne bo popolnoma drugačen od takratnega aktualnega modela.

VOZILI SMO

GARAŽA

PRILAGODITVE

Na koncu druženja se je postavilo vprašanje, kaj je prednost Golfa pred konkurenco? Prednost je nedvomno v samodejnem menjalniku z dvojno sklopko, ki je mogoč tudi pri osnovnih motorjih in opremah ter v trajnosti vozila. S tem mislim na to, da invalid, ki mora vozilo prilagoditi svojim potrebam, ne menja vozila na dve leti, saj mu tudi po pravilniku zakona ZIMI prilagoditev pripada na vsakih 6 ali več let. In če pomislim, kakšne korenite dizajnerske spremembe v takšnem času doživijo konkurenti, medtem ko Golf ostaja Golf (vizuelne razlike med generacijami niso tako izrazite kot pri nekateri konkurenci), je torej prednost tudi to, da čez nekaj let takšen Golf ne bo popolnoma drugačen od takratnega aktualnega modela. TEST: Volkswagen Golf 1,6 TDI Trendline
Skip to content