16 C
Hrastnik
četrtek, 25. 07. 2024
spot_img
MOBILNOVozili smoTEST: Suzuki SX4 1,6 4WD Comfort

TEST: Suzuki SX4 1,6 4WD Comfort

Suzuki SX4 je v zadnjih letih pridobil že lepo število kupcev, ki se zanj odločijo zaradi odlične kombinacije mestnega in športno-pustolovskega jeklenega konjička. Zadnja osvežitev, ki jo je doživel, ga dela še privlačnejšega.

Če se komu zdi, da je že videl podoben avto, ki pa ni Suzukijev, ima prav. SX4 si svojo platformo v celoti deli z vozilom Fiat Sedici, katera oba prihajata iz iste tovarne na Madžarskem. Osvežitev sta doživela oba, le da je Fiat Sedici šel nekoliko prej na »operacijo«, kot Suzuki.


Suzuki SX4 je odličen križanec med vozili, ki jih potrebujemo za vsak dan. Zaradi svojih mer (4.150 x 1.755 x 1.520mm) je okreten in primeren za v mesto, višji položaj sedenja omogoča lahkoten vstop in izstop iz vozila, je dovolj udoben za na dopust, omogoča ravno dno ob poklopu zadnje sedežne klopi in se odlično odreže na cesti v vseh vremenskih pogojih.

Vožnja z njim je prijetna in umirjena, pretiranega posega po prestavni ročici ne zahteva, je pa volan dokaj trd za manevriranje, predvsem na mestu. Enako je tudi s pedalom zavore, ki zahteva dokaj silni pritisk nanj, da je zaviranje efektivno. Med vožnjo smo pogrešali tudi sredinski naslon za roko med prednjima sedežema, in več anatomskega oblikovanja pri sedežih, saj ob dinamičnejši vožnji skozi ovinke naše telo hitro potegne z optimalnega dela sedeža. So pa sedeži prekriti s kakovostnimi materiali, ki so drsni in dobro preprečujejo potenje. Ravno zaradi drsnih materialov na sedežih je, ob pomoči široko odprtih prednjih vrat, vstop in izstop iz vozila enostaven, kar je velik plus z vidika gibalno ovirane osebe. Prijazen je tudi prtljažni prostor, ki kljub zadnjemu pogonu nudi dovolj višine, da smo vanj pokončno postavili ročni invalidski voziček.

Oprema v testnem vozilu je vsebovala vse, kar pričakujemo v takšnem vozilu, nagradila pa nas je še z gretjem sedežev. Avtoradio bere MP3 in WMA datoteke, omogoča upravljanje preko volanskega obroča in iz sebe iztisne presenetljivo dober zvok, ki zadovolji večino kupcev. A dejstvo, da je volanski krak na katerem so upravljalni gumbi radia vroč, vzbudi dvom o zanesljivosti elektronike za daljinsko upravljanje.

Našega Suzukija je poganjal 1,6-litrski bencinski VVT motor, ki razvije 88 kW (120 KM) moči pri 6.000 vrtljajih na minuto. Motor je izredno tih, tekoč, prožen in varčen. V kombinaciji z ročnim menjalnikom mu manjka 6. prestava, a samo vozniku, potniki namreč, zaradi dobre izolacije, ne slišijo, da bi motor potreboval dodatno prestavo za »umiritev«. Na testu je povprečna poraba, tako mestne in izvenmestne vožnje, znašala 6,2 L/100 km, kar je odličen rezultat za tak agregat.

Pogon je privzeto speljan na prvi dve kolesi, vključimo lahko tudi samodejni vklop zadnjih koles po potrebi, ali pa vklopimo zaporo sredinskega diferenciala in tako omogočimo stalni štirikolesni pogon z razmerjem 50:50 (do hitrosti 60 km/h), kar se odlično obnese v težkih voznih razmerah, ki smo jih v preteklosti preizkusili z identičnim pogonom v vozilu Fiat Sedici.

Čvrsto podvozje poskrbi tudi za odlično požiranje neravnin, izboklin in vdolbin na cestah. Poleg tega, da potniki skorajda ne občutijo slabe podlage pod kolesi, je tudi ne slišijo, saj ni zaznati nobenega pokanja pod kolesi, tu in tam zaškripa samo zadnja polička prtljažnika. Iz česar lahko sklepamo, da je izdelava pretežno kakovostna, kljub uporabljenimi slabšimi materiali in »trdi« plastiki.

SX4 je na voljo tudi s 4-stopenjskim samodejnim menjalnikom, ki je speljan samo s kombinacijo pogona na sprednji kolesi (2WD), s čimer pa izgine ves čar takšnega vozila. Ob tem dejstvu in pogledu na cenik Suzukija SX4 z avtomatskim menjalnikom, večina ljudi že vsaj z enim očesom pogleda h konkurenci po kakšni drugi vrsti avtomobila.


Povzetek

 

Motor:

1,6 (120 KM); bencin

  

PLUS

Navor:

156 Nm pri 4.400 vrt./min

  

– tih, prožen in varčen motor

Poraba goriva:

6,5 l/100 km

  

– pogon 4WD

Poraba goriva na testu:

6,4 l/100 km

  

– preglednost v vzvratnih ogledalih

CO2 izpust:

149 g/km

  – večnamenskost

Osnovna cena:

13.740 €

   

Cena testnega modela:

16.740 € (doplačilo kovinska barva)

   
     

Zunanje mere:

4.150 x 1.755 x 1.620 mm

  

MINUS

Masa praznega vozila:

1.255 kg

  

– segrevanje volanskih tipk

Rezervoar za gorivo:

50 l

  

– bočni oprijem na sedežih


   – samodejni menjalnik samo z 2WD

Prostornina prtljažnika:

270 l

   

Dolžina prtljažnika:

ni podatka

   

Širina prtljažnika:

ni podatka

   

Višina prtljažnika:

ni podatka

   
 

 

Konkurenca

 

Model:

Suzuki SX4

Fiat Sedici

Škoda Yeti

Oprema:

Comfort

Dynamic

Active

Motor:

1,6 (120 KM)

1,6 (120 KM)

1,8 (160 KM)

Poraba goriva (l/100 km):

6,5

6,5

8,0

Cena modela (brez doplačil):

16.490 €

18.990 €

22.174 €

 
 

Epilog

Suzuki SX4 je odličen sopotnik na poti v službo, na dopust ali na pustolovski vožnji, saj je bil njegov 4WD pogon s strani nemških novinarjev dolgo ocenjen kot najboljši. Pri vsem tem je tu še bencinski 1,6 VVT motor, ki je tradicionalno odličen. Voda na mlin je tudi to, da konkurenca ne ponuja praktično ničesar v tem segmentu.
Ob vsem tem pa moramo vzeti v zakup, da ob izbiri štirikolesnega pogona ter malo boljše opreme, cena avta hitro naraste na slabih 18.000 eur. V primeru dizelskega motorja, celo preseže 20.000 eur, kjer smo že blizu manjšim SUV-jem, kot so Qashqai, Kuga, ASX, Koleos in ostali. 

{gallery}AVTO-MOBIL/Testi/2011/Suzuki_SX4{/gallery}

 

VOZILI SMO

GARAŽA

PRILAGODITVE

Skip to content