10.1 C
Hrastnik
petek, 14. 06. 2024
spot_img
MOBILNOVozili smoTEST: Mazda5 CD116 TE

TEST: Mazda5 CD116 TE

Mazda5, kompaktni enoprostorec, ki je z novo generacijo odlično zakrmaril med drugačnostjo na eni in standardnostjo na drugi strani. Notranjost in prednji del sta »evropsko« usmerjena, medtem ko zadnji konec daje jasen vtis, da gre za vozilo japonskih korenin. A kljub novi generaciji duša ostaja enaka – prostornost in prilagodljivost.
 

Prvo predstavitev je nova Mazda5 doživela na lanskem avtomobilskem salonu v Ženevi, slovenski trg pa je dosegla pred kratkim, zato velja za čisto svež Mazdin produkt.

Osnovana je na Fordovi C1 platformi, kar pomeni, da ji je dobra lega na cesti položena praktično v zibelko. Podvozje je relativno trdo in čvrsto, ko zapeljemo čez luknje, ki jih na naših cestah vsekakor ni težko najti, v potniški kabini zaslišimo zgolj ropot pod kolesi, medtem ko naš položaj ostane praktično nedotaknjen. Tudi volanski sistem se lahko pohvali z dobro odzivnostjo in predvsem lahkim manevriranjem v mestu in pri nizkih vrtljajih, a kaj kmalu – sorazmerno z višanjem vrtljajev – postane trši in obenem tudi varnejši pri višjih hitrostih.

Mazda5 ima sedalni del na takšni višini, ki je nekako najprimernejša z vidika gibalno ovirane osebe. Ne usedemo se na dno in ni previsoko. Presedanje oz. vstop/izstop iz Mazde5 ni problematičen, spredaj lahko težavo povzročijo le prednja vrata, ki se odprejo manj, kot bi pričakovali. Sedenje je udobno. Na prednjem sovoznikovem sedežu sprva malce zmoti izboklina na predelu hrbtenice, a se tega relativno hitro navadimo in po parih kilometrih ugotovimo, da ta izboklina celo blagodejno vpliva na naš hrbet. Voznik te težave nima, saj si lahko oporo hrbtišča nastavlja. Dobro sedenje se nadaljuje tudi v drugi vrsti, kjer je dovolj prostora tako pri kolenih kot pri glavi, sredinski del sedeža, pa lahko služi kot opora ali pa ga enostavno zamenjamo z odlagalnim predalom in držalom za pijačo. Seveda se ob treh potnikih v drugi vrsti pojavi rahla prostorna stiska pri širini, a navsezadnje redko prevažamo poln avto odraslih oseb. Za silo se da dva potnika posesti tudi v tretjo vrsto, a tu ne bosta ravno prešerne volje, saj bosta kmalu izrekla kakšno pikro glede prostornosti. A pri kompaktnih enoprostorcih je pač tako in kdor rabi več prostora za več potnikov, bo seveda posegel po večjemu enoprostorcu ali kombi vozilu.

thumb-Mazda5_CD116_TE_05Počutje za volanom je prijetno, ravno tako tudi na potniških sedežih. Občutka utrujenosti ni, preglednost je dobra; posebne omembe je vredna preglednost v stranskih ogledalih, ki nudita celovit pregled dogajanja za vozilom in ob njem. Prednje maske se z voznikovega mesta ne vidi, kar pa je povsem običajno za ta segment vozil. Je pa res, da senzorji parkiranja, tako spredaj kot zadaj, niso stran vržen denar, saj nam lahko prihranijo marsikatero prasko in nepotrebno nervozo ob tem.
Tako kot starejša različica, je tudi nova generacija opremljena s stranskimi drsnimi vrati, ki jih je moč upravljati tudi s pomočjo elektrike. Drsna vrata so zelo dobrodošla in praktična stvar, ki se poleg vsega ob odprtju nudijo tudi širok prostor za vstop v vozilo. Za ročno zapiranje in odpiranje vrat je potrebna minimalna mišična moč, a so vrata kljub temu trdna in varna. Zasnovana so z visoko stopnjo varnosti, saj vključujejo sistem, ki poskrbi da naši prsti ne bodo poškodovani, tudi če se znajdejo na nepravem mestu ob nepravem času.

Našo testno Mazdo je poganjal 1,6-litrski dizelski agregat, ki je plod sodelovanja koncerna PSA in Forda. V svoji prostornosti je skrival 86 kW (116 KM), ki jih razvije pri 3.600 vrtljajih. Motor doseže 270 Nm navora pri 1.750 vrtljajih. V kombinaciji s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom se motor dobro obnese in ne kaže nobenih znakov podhranjenosti. Dopušča tudi »zaspanost« pri prestavljanju, saj prožnost motorja poskrbi, da motor ne bo stokal, tudi ko vrtljaji padejo na nizko stopnjo.
Po tehničnih podatkih Mazda5 CD116 pri mestni vožnji porabi 6,4 l/100 km, izvenmestna porabi 4,6 litrov nafte, kombinirana poraba pa znaša 5,2 litra na 100 prevoženih kilometrov.
Na testu smo prevozili več kot 450 km, pri čemur je vožnja potekala izven mesta, po gorski cesti kot tudi po mestu. Pri tem smo v povprečju porabili 5,9 litrov dizelskega goriva, kar pomeni, da je podatek v tehničnih karakteristikah relativno težko dosegljiv, saj moramo upoštevati, da je vožnja po mestu potekala v najmanjšem obsegu in med vikendom, ko mestni vrvež ne dosega polne kapacitete. A kljub temu, takšna poraba goriva v vozilu kot je Mazda5 ni (pre)visoka.

 

Povzetek

 

Motor:

1,6 (116 KM); dizel

  

PLUS

Navor:

270 Nm pri 1.750 vrt./min

  

– preglednost v vzvratnih ogledalih

Poraba goriva:

5,2 l/100 km

  

– prilagodljivost

Poraba goriva na testu:

5,9 l/100 km

  

– prožen agregat

CO2 izpust:

138 g/km

   

Osnovna cena:

19.390 €

   

Cena testnega modela:

23.626 € (doplačilo bela barva)

   
     

Zunanje mere:

4.585 x 1.988 x 1.615 mm

  

MINUS

Masa praznega vozila:

1.490 kg

  

– kot odprtih prednjih vrat

Rezervoar za gorivo:

60 l

  

– trda plastika armature

     

Prostornina prtljažnika:

780 l (ob podrti tretji vrsti)

   

Dolžina prtljažnika:

ni podatka

   

Širina prtljažnika:

ni podatka

   

Višina prtljažnika:

ni podatka

   
 

 

 
 
 
 

Konkurenca

 

Model:

Mazda5

Citroën C4
Grand Picasso

Ford Grand
C-Max

Opel Zafira

Peugeot
5008

Renault
Grand Scenic

Volkswagen
Touran

Oprema:

TE

Attraction

Titanium

Cosmo

Confort Pack

Dynamique

Comfortline

Motor:

1,6 (116 KM)

1,6 (112 KM)

1,6 (115 KM)

1,7 (110 KM)

1,6 (112 KM)

1,5 (110 KM)

1,6 (105 KM)

Poraba goriva (l/100 km):

5,2

5,9

4,9

5,1

5,3

4,9

5,1

Cena modela (brez doplačil):

23.140 €

21.700 €

22.805 €

25.139 €

20.800 €

22.620 €

22.459 €

 
 
 
 
 
 
 

 

Epilog

Mazda5 je avto za tiste, ki imajo radi prostornost in praktičnost, radi sedijo na malenkost višjem položaju in uživajo v vožnji, a so jim enoprostorci preveliki. Mazda5 je ena izmed največjih v svojem razredu, kar posledično pomeni tudi največjo prostornost in ne najnižjo ceno. Je drugačna, a vseeno ne izstopa pretirano.

{gallery}AVTO-MOBIL/Testi/2011/Mazda5{/gallery}

 

VOZILI SMO

GARAŽA

PRILAGODITVE

Skip to content