22.6 C
Hrastnik
petek, 24. 05. 2024
spot_img
MOBILNOVozili smoTEST: Ford Tourneo Custom 2,2 TDCi Limited

TEST: Ford Tourneo Custom 2,2 TDCi Limited

Ford Tourneo Custom ni vozilo, ki bi ga iskali na seznamu gospodarskih vozil, čeprav mu v zelo splošnem žargonu marsikdo reče »kombi«.

Ford ponuja zelo širok spekter vozil, ki združujejo lahko gospodarsko vozilo z družinsko velikoprostorsko limuzino. Z enim izmed njih smo se tokrat zapeljali mi.

Tourneo Custom je v prvi vrsti osebno vozilo, ki se ponaša s prostornostjo bratskega Transita Custom Kombi, a dopolnjuje z udobnostjo in opremljenostjo družinskega velikoprostorca. V kombinaciji z najmočnejšim motorjem, ki razvije 114 kW (155 KM) moči in z najbogatejšo opremo Limited, je še toliko bolj upravičen do naziva »osebno vozilo«.

Pred dvema letoma smo na testu spoznali Transita Custom Kombi, ki je navdušil z zmogljivim in varčnim agregatom. Enak agregat je poganjal tudi tokratnega Tournea Custom, le da tokrat ne moremo več trditi, da gre za enega najvarčnejših v tem segmentu, saj so v tem času velik korak naprej naredili tudi konkurenti, ki so z zadnjimi posodobitvami še varčnejši. Na papirju je kombinirana poraba goriva 6,5 l/100 km, kar pa v praksi nismo uspeli doseči. Vozili smo se tako s skoraj praznim, kot tudi s polno obremenjenim (8 potnikov, voznik in prtljaga) Tourneom in naše povprečje porabe se je ustavilo na 7,7 l/100 km. Ob polni obremenjenosti pa je poraba goriva le stežka padla pod 8 litrov.


HVALIMO

  • videz prednje maske
  • sedeži v drugi in tretji vrsti
  • armaturna plošča

GRAJAMO

  • ni možnosti samodejnega menjalnika
  • nedorasel zvok avdio sistema
  • stopnica med potniškim in vozniškim delom

Vožnja s Tourneom Custom L2 (L2 = podaljšana verzija, ki v dolžino meri ogromnih 5,34m) je vredna pohvale.

Lega na cesti je za takšno vrsto vozila zelo dobra, neravnine požira suvereno, zvočna izolacija pa je tudi zadovoljiva. Prednja sovozniška sedežna klop je tokrat vsebovala naslon za roko, ki ga dobimo tako, da izvlečemo del hrbtnega naslona levega sedeža dvosedežni klopi. V drugi vrsti je dvosedežna klop in en pol-prekucni sedež na sovoznikovi strani za lažji vstop v zadnjo vrsto. Vsak potnik v drugi in tretji vrsti ima dovolj bočnega oz. hrbtnega oprijema, da tudi vožnja po ovinkasti cesti ni naporna. Na armaturni plošči je veliko odlagalnih prostorov, je pa nekoliko moteč precej odmaknjen naslon leve roke za voznika, saj je prostor med sedežem in vrati dokaj širok. V kombinaciji s prej omenjenim 2,2 TDCi (155 KM) agregatom je vožnja suverena tako na regionalnih cestah kot na avtocesti, ob večji obremenjenosti in vožnji navkreber pa menjalnik zahteva več rokovanja kot bi pričakovali.

Oprema Limited je bogata, a smo vseeno pogrešali nekaj elementov, ki jih konkurenca v tem segmentu ponuja – t.j. samodejna digitalna klimatska naprava, xenon ali LED žarometi, električno odpiranje stranskih drsnih vrat, ipd.
A če pogledamo pod črto, je Ford Tourneo Custom vsekakor bogato opremljen in odlično motoriziran za svojo ceno.

Vozilo:Ford Tourneo Custom L2
Oprema:Limited
Motor:2,2 TDCI; 114 kW (155 KM)
Navor:385 Nm / 1.600 vrt/min
Menjalnik:M6, ročni
Najvišja hitrost:157 km/h
Pospešek (0-100 km/h):
Poraba goriva (kombinirana):6,5 l/100 km
Mere (D x Š x V):5.339 x 2.080 x 2.022 mm
Masa vozila:2.160 kg
Cena osnovnega modela:27.320 eur
Cena testnega modela:32.110 eur
Vozilo posodilo podjetje:Avtohiša Čepin d.o.o.

OCENA VOZILA

Udobnost med vožnjo
6
Lahkotnost upravljanja
8
Potencial za prilagoditve
4

EPILOG

Ves čas testa smo se potihem spraševali, zakaj je Ford že s prejšnjo generacijo Transita zapravil svojo »kraljevino« v tem segmentu, ki jo je imel pri potencialnih prilagoditvah za invalida. Tudi aktualna generacija Transita/Tournea Custom namreč ne ponuja samodejnega menjalnika, odprtina pri drsnih vratih je dokaj ozka in vpeljali so stopnico med potniškim in vozniškim delom vozila. V tem razredu vozil tako še vedno ostaja za aktivne voznike invalide najbolj prilagodljiv Volkswagen T5 oziroma sedaj že T6.

VOZILI SMO

GARAŽA

PRILAGODITVE

Ves čas testa smo se potihem spraševali, zakaj je Ford že s prejšnjo generacijo Transita zapravil svojo »kraljevino« v tem segmentu, ki jo je imel pri potencialnih prilagoditvah za invalida. Tudi aktualna generacija Transita/Tournea Custom namreč ne ponuja samodejnega menjalnika, odprtina pri drsnih vratih je dokaj ozka in vpeljali so stopnico med potniškim in vozniškim delom vozila. V tem razredu vozil tako še vedno ostaja za aktivne voznike invalide najbolj prilagodljiv Volkswagen T5 oziroma sedaj že T6.TEST: Ford Tourneo Custom 2,2 TDCi Limited
Skip to content