20.2 C
Hrastnik
petek, 24. 05. 2024
spot_img
MOBILNOGaražaKateri je primernejši? MB V razred ali VW T5/T6?

Kateri je primernejši? MB V razred ali VW T5/T6?

Volkswagnov T6 (kot tudi pretekli T5) in Mercedesov V-razred se že vrsto let največkrat znajdeta pri predelovalcih vozil. Kateri pa je primernejši?

Odgovor na to vprašanje ne obstaja ali pa vsak odgovor vsebuje tudi besedico “če”. V 90-ih se je za prilagoditev (predvsem samostojnih voznikov invalidov) največkrat uporabil takratni Ford Transit, ki je nato s svojo novo generacijo opustil opcijo samodejnega menjalnika in nenadoma “utonil”. Ob koncu 90-ih in prvi polovici preteklega desetletja, smo invalidi posegali po večjih kombijih, kot na primer takratni Renault Master, Fiat Ducato, Citroën Jumper, Mercedes-Benz Sprinter, ipd.

Volkswagen

A sočasno z napredkom prilagoditev in vozičkov na elektromotorni pogon s sedalnim delom bližje k tlom, je prvo mesto začel prevzemati Volkswagen T5, ki je luč sveta ugledal leta 2003. Že od samega začetka proizvodnje je omogočal samodejni Tiptronic menjalnik, s prenovo leta 2009 pa je dobil novejši DSG menjalnik. Notranja zasnova je enostavna, škatlasta in praktična. Brez ovir na tleh, brez ovir med prednjima sedežema, široka drsna vrata, oddaljenost od tal pa omogoča tudi montažo kasetnega dvigala. Vse, kar se tiče predelav, je ostalo identično tudi z modelom T6 in še ostaja (aktualni model T6.1).

Mercedes-Benz

Na drugi strani je Mercedes-benz leta 2014 na trg postavil nov V-razred, ki je ne le en, temveč lahko rečemo kar dva koraka naprej od predhodnika (Viano). Vozilo je nadvse udobno, vožnja je enaka kot z osebnim avtom, neravnin in naših slabih cest se skorajda ne občuti (v primerjavi s T6), ponuja pa seveda tudi zmogljive motorje in 7 oz. (po zadnji prenovi) 9-stopenjski samodejni menjalnik. Je pa manj oddaljen od tal in zato s kasetnim dvigalom že skorajda pogojno vozen po naših cestah.

Če pustimo vse subjektivne in individualne zahteve in želje na strani, so med njima tudi merske razlike, ki lahko marsikomu povsem spremenijo uporabnost.

mbVSvw

Meritve smo izvedli z običajnim metrom, za splošno primerjavo. Pri VW je potrebno izpostaviti, da smo merili različico Caravelle z najboljšo opremo, ki je primerljiva z Multivanom. Mere pri Transporterju ali Caravelli z manj opreme, so lahko precej drugačne. Poudarek mora biti tudi na tem, da gre za meritve neploglobljenih vozil – T6 se lahko poglobi do notranje višine 147 cm na voznikovem mestu in do 143 cm v srednji vrsti, medtem ko V-razred, zaradi zadnjega pogona, ni dovzeten za poglobitve notranjosti. Multivan omogoča tudi opcijsko opremo za invalidne osebe, kjer mu v tovarni reže za zračenje in stropne luči v srednji in zadnji vrsti namestijo ob strani in tako pridobimo okrog 3-5 cm notranje višine v srednji vrsti brez poglobitve tal. Za potrebe montaže kasetnega dvigala, se Multivanu ob naročilu novega avta doda opcijsko podvozje za slabše ceste, s katerim je vozilo od tal oddaljeno dodatna 2 cm, s čimer je navkljub kasetnemu dvigalu na podvozju, še vedno zadovoljivo oddaljen od tal.

VW uporabnejši, MB udobnejši

Povzamemo lahko, da je T6 Multivan bolj prijazen do dodatnih prilagoditev in predelav za prevoz ali samostojno vožnjo invalidov. Je pa vožnja z razredom V neprimerljivo udobnejša.

Prihodnost v osebnih vozil (CenterVan)?

Volkswagen T5 Caravelle in Mercedes-Benz V razred

A tako kot so v prvi polovici preteklega desetletja manjše velikoprostorske limuzine (Multivan, Viano) izrinile velike kombije, lahko mogoče v bližnji prihodnosti pričakujemo, da bodo družinski kombiji (Berlingo, Tourneo Connect, Combo, Rifter, Kangoo,…) izpodrinili velikoprostorske limuzine. Trend v evropi je že precej usmerjen ravno k manjšim vozilom, s katerim invalidna oseba navsezadnje tudi zniža stroške vzdrževanja in mesečne amortizacije.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content