12 C
Hrastnik
petek, 26. 04. 2024
spot_img
ArhivSEAT: 50 let v 60 sekundah

SEAT: 50 let v 60 sekundah

Ultra HD 4K videoposnetki namesto črno-belih slik, aplikacije namesto faksov in mp3-posnetki namesto vinilnih gramofonskih plošč. Družba je v preteklih 50 letih doživela izjemno hiter razvoj.

Od svinčnika in radirke do navidezne resničnosti: sodoben oblikovalsko-razvojni center ni več v ničemer podoben tistim iz 60. in 70. let prejšnjega stoletja. Šestila, radirke in dolge mize z neskončnimi kupi skic so zamenjali tablični računalniki, očala za navidezno resničnost in lebdeči zasloni. “Navidezna resničnost nam danes omogoča, da lahko 90 % dizajnov evalviramo brez modeliranja posameznih avtomobilskih delov,” pravi Manel Garcés, ki je pri SEAT-u odgovoren za vizualizacijo in digitalne oblikovalske procese.

S 5 na 2.400 vozil dnevno: ko je SEAT leta 1950 odprl prvo tovarno na območju Zona Franca, so dnevno v njej izdelali 5 avtomobilov. Danes pa v tovarni v Martorellu vsak dan proizvedejo več kot 2.300 vozil, kar pomeni, da danes v samo 3 minutah izdelajo enako količino vozil kot nekoč v enem dnevu. Ta evolucija je omogočila motorizacijo celotne države. V 50. letih prejšnjega stoletja je v Španiji znašalo povprečje 3,1 avtomobila na 1.000 prebivalcev, danes pa je to povprečju 480 avtomobilov na 1.000 prebivalcev.

Od povsem ročne proizvodnje do več kot 2.000 robotov: na začetku so bili roboti nekaj, kar smo poznali iz znanstvene fantastike. V 60. in 70. letih prejšnjega stoletja so avtomobile v celoti lakirali ročno, danes pa 84 robotov v ličarski komori nanaša tanke sloje laka, najsodobnejši skener pa potem v 43 sekundah preveri, da je površina gladka. O tehnološkem napredku priča več kot 2.000 robotov v karosernici ter 125 avtonomnih robotov v montažnih halah 9 in 10. Ti vsak delovnik v tovarni v Martorellu delo opravljajo skupaj z več kot 7.000 zaposlenimi.

Od dela pri 40 stopinjah Celzija do biomehanskega avatarja: brez klimatiziranja, na nizkih temperaturah in poleti pri skoraj 40 stopinjah Celzija. Takšne so bile razmere za delo v tovarni pred pol stoletja. Danes so proizvodni obrati opremljeni tako, da zagotavljajo stalno temperaturo in najsodobnejše ergonomske pogoje, da ne prihaja do poškodb. Tako na primer v Martorellu v zdravstveno-rehabilitacijskem centru CARS z uporabo navidezne resničnosti ustvarjajo avatarje, ki simulirajo gibe delavcev ob tekočem traku ter na ta način izboljšujejo ergonomijo na delovnem mestu.

Od Bogote do Sydneya: izvažanje avtomobilov je bilo leta 1965 za SEAT nekaj nepredstavljivega. Simbolično so potem na nekaj letal naložili najnovejše modele in jih raztovorili v Kolumbiji. Vendar je trajalo vse do leta 1983, da je izvoz postal redni del poslovanja, začenši s prodajo modela Ronda na Nizozemskem. Leta 2018 je SEAT izvozil 80 % od 474.300 vozil, izdelanih v Martorellu. Če bi jih postavili v vrsto enega za drugim, bi se ta raztezala od Barcelone do Sydneya.

Od 2-letne čakalne dobe do 5 klikov: tudi pot do nakupa vozila se je v zadnjih desetletjih močno spremenila. Včasih so bile avtohiše edina stična točka med kupcem in znamko. Danes pa 71 % kupcev najprej poišče informacije na spletu, šele potem se odpravijo v avtosalon.
To pa še ni vse – sredi 60. let prejšnjega stoletja je bilo treba za nakup modela SEAT 600 počakati kar 2 leti. Danes lahko avto kupite v samo 10 minutah in s samo 5 kliki, to namreč omogoča projekt spletnega nakupa, ki ga je SEAT implementiral na Norveškem.


{youtube}i3aM6XctgDA{/youtube}

Vir: Porsche Slovenija

 

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content