25.8 C
Hrastnik
sobota, 13. 07. 2024
spot_img
AKTIVNONoviceLetna predstavitev projekta za osebe z različnimi oviranostmi

Letna predstavitev projekta za osebe z različnimi oviranostmi

V prestižni Zlati dvorani Narodne galerije se je danes ob 11. uri zbrala impresivna zasedba govornikov in gostov na slavnostni predstavitvi projekta “Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi“. Dogodek, ki združuje strokovnjake, odločevalce in predvsem tiste, za katere je projekt namenjen – osebe z različnimi oviranostmi, je že osmo leto zapored osrednji dogodek, posvečen izboljšanju dostopnosti in mobilnosti ranljivih skupin v Sloveniji.

Minister za okolje, podnebje in energijo slavnostni govornik dogodka

Slavnostni govornik dogodka, minister za okolje, podnebje in energijo mag. Bojan Kumer, je izpostavil pomembnost projekta za socialno vključenost ter okrepitve prizadevanj v smeri zagotavljanja mobilnosti brez ovir. Marko Lotrič, predsednik Državnega sveta RS in Miha Lobnik, zagovornik načela enakosti, sta poudarila potrebo po stalnem dialogu in sodelovanju med državo in civilno družbo pri razvoju takšnih projektov.

Mag. Mateja Toman, predsednica Nacionalnega sveta invalidskih organizacij (NSIOS) in predsednica Sveta za invalide Republike Slovenije, je s svojim nagovorom osvetlila napredek, ki ga je projekt prinesel na področju invalidnosti ter pomen vključevanja invalidov v vse faze razvoja projektov, ki se jih tičejo.

Rezultati in vizija projekta

Vodja projekta mag. Roman Rener iz Geodetskega inštituta je predstavil rezultate dosedanjega dela in vizijo projekta, ki si prizadeva za vzpostavitev učinkovite in inkluzivne mobilnosti. Poudarek je bil na dosežkih posameznih občin, ki so se projektu pridružile in aktivno prispevale k izboljšanim rešitvam za mobilnost oseb z oviranostmi.

Aktivno sodelovanje in življenjske zgodbe

Poseben čar dogodku so dali govori predstavnikov invalidskih organizacij in oseb z različnimi oviranostmi. Analizo spletne dostopnosti za slepe uporabnike je predstavil Antun Smerdel, mentor za to področje, medtem ko sta Gorazd Orešnik (Društvo gluhih in naglušnih Ljubljana) in Marko Kušar (Društvo za mobilnost invalidov Moja pot) delila zbrane izkušnje iz svojih društev.

Projekt “Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi“, ki ga vodi mag. Vojmir Drašler iz Ministrstva za okolje, podnebje in energijo, nadgrajuje že obstoječe infrastrukturne in tehnološke rešitve ter prispeva k boljšemu razumevanju potreb vseh členov družbe.

Ta dogodek je pomemben korak k večji mobilnosti in kot je dejal eden od govorcev, “udejanja slogan, da nič ni o invalidih, brez invalidov“.

Zavezništvo med državo, občinami, inštitucijami in civilno družbo je vzorčni primer, kako lahko skupaj gradimo družbo, ki je prijazna in dostopna za vse.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content