22.6 C
Hrastnik
nedelja, 16. 06. 2024
spot_img
ArhivSvetovna premiera: Caddy 5

Svetovna premiera: Caddy 5

V Düsseldorfu je bil predstavljen novi Caddy – vsestranski multitalent med mestnimi dostavniki in družinskimi enoprostorci.

Novi Caddy predstavlja z bistveno večjo prostornostjo, absolutno dovršenostjo detajlov, novimi tehnologijami in novo dinamiko v oblikovanju velikanski korak naprej,” je povedal direktor VW GV Sedran. “To mu daje potencial za povečanje svetovnega tržnega deleža Volkswagnovih gospodarskih vozil na področju mestnih dostavnikov in kompaktnih enoprostorcev v t. i. A-segmentu,” je pojasnil Heinz-Jürgen Löw, direktor za prodajo in marketing pri VW GV.

Novi Caddy bo na trgu (na voljo bo že v letošnjem letu) v komercialnih izvedbah Cargo (furgon z zaprto nadgradnjo) in Kombi (z zastekljenim potniški delom) ter v različnih izvedbah (enoprostorec) s homologacijo za osebna vozila. Na novo so določili nomenklaturo za linije opreme pri osebni različici: v prihodnje se bo osnovna izvedba imenovala Caddy, sledila ji bo linija Life, najbolj elegantna pa bo oprema Style. Dejstvo je, da so vsi modeli opremljeni še bolje kot njihovi predhodniki.

Povsem na novo razvita je arhitektura prikazovalnih in upravljalnih elementov: funkcijo interaktivnih vmesnikov do voznika in sovoznika imajo novi Digital Cockpit (opcijski popolnoma digitalizirani instrumenti) ter radijski in infotainment sistemi z zasloni velikosti med 6,5 in 10,0 palca. S fuzijo Digital Cockpita in najbolj izpopolnjenega 10-palčnega navigacijskega sistema dobimo novo digitalno okolje prikazovalnih in upravljalnih elementov, ki se imenuje Innovision Cockpit. Prek enote OCU (Online Connectivity Unit) z integrirano eSIM-kartico lahko infotainment sistemi dostopajo do mobilnih spletnih storitev in funkcij iz ponudbe Volkswagen We. Novi Caddy je tako več čas povezan s spletom.

Novost v njem so tudi digitalna dotikala za luči, vidljivost ter avdio in menijske funkcije. Vrtljivi regulator za luči je preteklost, njegovo vlogo je prevzelo dotikalo za “luči in vidljivost” levo poleg volana. Mnoge menijske točke v centralnem krmilniku so zdaj s tipkami za neposredni dostop še posebej enostavno in hitro dosegljive. Poleg naštetega življenje v vozilu olajšujejo tudi nove, zmogljive notranje LED-lučke z upravljanjem na dotik, ergonomski sedeži in možnost električnega napajanja za zunanje 230-voltne naprave. Nov je tudi stropni zračnik v zadnjem delu, ki omogoča boljše klimatiziranje in hitrejše prezračevanje vozila v mirovanju.

Šest od 19 asistenčnih sistemov je v Caddyju povsem novih. Mednje spada Travel Assist, ki – prvič v kakšnem Volkswagnovem gospodarskem vozilu – omogoča asistirano vožnjo v celotnem hitrostnem območju. V kombinaciji s sistemom Travel Assist je novo zasnovani večfunkcijski volan za Caddy opremljen s kapacitivnimi senzorji, ki zagotavljajo precizno zaznavanje dotika brez sile, tako da ne prihaja do napačnih opozoril. Novost v Caddyju sta tudi sistem Trailer Assist, ki ga poznamo iz Crafterja in ki skrbi za bistveno lažje vzvratno manevriranje s prikolico, ter asistenca za menjavo voznega pasu vklj. z asistenco za odparkiranje. Ostali asistenčni sistemi za Caddy so nadgrajeni in posodobljeni z novimi funkcijami.

Prav tako inovativni kot asistenčni sistemi so tudi novi štirivaljni motorji za Caddy. Gre za agregate naslednje evolucijske stopnje. Izpolnjujejo emisijske standarde Euro 6 za leto 2021 in prav vsi so opremljeni s filtri za trdne delce. Če si na primer pogledamo turbodizelske motorje (TDI): za TDI-motorje z močjo med 55 kW (75 KM) in 90 kW (122 KM) se prvič uporablja nova tehnologija twindosing; prek dveh katalizatorjev SCR in s tem realiziranega dvojnega vbrizgavanja aditiva AdBlue so se emisije dušikovih oksidov (NOx) v primerjavi s prejšnjim modelom močno znižale. TDI-motorji za novi Volkswagen Caddy se tako uvrščajo med najčistejše dizelske motorje na svetu. Prav tako učinkovita in trajnostno zasnovana sta tudi turbobencinski motor (TSI) z močjo 84 kW (116 KM) in prisilno polnjeni motor na zemeljski plin (TGI).

Širša drsna vrata pri Maxi izvedbi in vsi gumbi na dotik (vključno z upravljanjem luči) so pozitivni kazatelji za možnosti naknadnih prilagoditev za samostojne voznike invalide. Vžig brez ključa, samodejna elektronska ročna zavora in povezljivost s pametnimi napravami so samo še dodatki, ki lahko prilagoditve olajšajo in nenazadnje tudi pocenijo. Ali bo možna tudi t.i. CenterVan izvedba pa zaenkrat še ni znano, saj smo vendarle komajda doživeli premiero.

Vir: Porsche Slovenija

 

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content