12 C
Hrastnik
petek, 26. 04. 2024
spot_img
ArhivPravica do zagotovljene pokojnine v višini 500 EUR

Pravica do zagotovljene pokojnine v višini 500 EUR

Oktobra 2017 je začel veljati Zakon o spremembi in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2C).

V sporočilu za javnost je ZPIZ zapisal, da je bistvena novost novele določba, po kateri bodo do zagotovljene pokojnine v znesku 500 evrov upravičeni vsi zavarovanci, ki se bodo starostno ali invalidsko upokojili s pokojninsko dobo, ki je predpisana za pridobitev pravice do starostne pokojnine pri najnižji starosti, torej s 40 leti pokojninske dobe brez dokupa po določbah veljavnega ZPIZ-2 oziroma z ustrezno krajšo pokojninsko dobo brez dokupa, ki je določena za ženske v prehodnem obdobju po 27. členu ZPIZ-2.

Pravico do zagotovljene pokojnine v višini 500 evrov bodo imeli tudi vsi uživalci, ki so že uveljavili pravico do starostne ali invalidske pokojnine po prej veljavnih predpisih (npr. ZPIZ-1 ali ZPIZ-92) in so izpolnili pogoj pokojninske dobe, kot je bil po takrat veljavnem predpisu določen za pridobitev pravice do starostne pokojnine pri najnižji starosti (torej tudi s krajšo dopolnjeno pokojninsko dobo od sedaj veljavne) ali brez pogoja starosti, če ta ni bil predpisan. Pri ugotavljanju pokojninske dobe za pridobitev pravice do izplačila zagotovljene pokojnine se upošteva pri invalidski pokojnini tudi prišteta doba (200. člen ZPIZ-1 oziroma 137. člen ZPIZ-2). Pri ugotavljanju pokojninske dobe za pridobitev pravice do izplačila zagotovljene pokojnine se dodana doba ne upošteva.

Pravico do zagotovljene pokojnine v višini 500 evrov bodo imeli tudi:

  • uživalci invalidske pokojnine, pri katerih je vzrok nastanka invalidnosti poškodba pri delu ali poklicna bolezen in
  • uživalci invalidske pokojnine, priznane po predpisih, veljavnih do 31. 12. 1999, pri katerih je bila invalidska pokojnina skupaj z dodatkom za invalidnost odmerjena v višini 85 odstotkov od pokojninske osnove.

Do zagotovljene pokojnine v znesku 500 evrov niso upravičeni:

  • uživalci predčasne pokojnine,
  • uživalci starostne pokojnine, ki jim je bila zaradi upokojitve pred dopolnitvijo polne starosti zmanjšana na podlagi 53. člena prej veljavnega ZPIZ-1,
  • uživalci starostne ali invalidske pokojnine, ki so bili pretežni del zavarovalne dobe zavarovani za ožji obseg pravic.

Vsi uživalci, katerim se pokojnina zviša po ZPIZ-2C, bodo 27. oktobra prejeli obvestilo o nakazilu.

Vir: ZPIZ

 

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content