3.6 C
Hrastnik
petek, 01. 12. 2023
spot_img
MOBILNOVozili smoTEST: Ford C-Max 1,6 TDCi Titanium

TEST: Ford C-Max 1,6 TDCi Titanium

Kompaktni enoprostorci so na slovenskih in evropskih tleh zelo priljubljen segment, zato je tudi konkurenca na tem področju dokaj močna. Mi smo tokrat na cesto zapeljali Fordovega kandidata.

Tako kot večina ostalih konkurentov, je tudi Ford C-Max svoja zgodba o uspehu, saj sta tako prejšnja kot sedanja generacija dobro prodajani. Trenutni model je na trgu prisoten že slaba 4 leta, a ga še ni načel zob časa. Oblikovno je še vedno všečno trendovski, oprema in inovacije so bile že leta 2010 tako napredne, da so še danes »in«, motorji pa so zelo varčni.

Avtohiša Čepin nam je na test posodila Ford C-Max 1,6 TDCi Titanium. Titanium oprema je najvišji paket, ki ga trenutno ponuja C-Max. Spisek serijske opreme različice Titanium je dolg in ob nakupu vsekakor vreden svojega denarja, saj nam ponudi precej več kot je razlika v ceni med opremama Trend in Titanium. Kljub temu, da gre za najbogatejšo opremo, nekateri še vseeno pogrešamo tisto piko na i, ki jo je včasih dajala Ghia, katero naj bi v bližnji prihodnosti zamenjala prestižnonivojska Vignale. A oprema je zgolj stvar okusa, zato se raje posvetimu avtu.

FordC-Max CEPINNotranjost je polna, daje občutek izjemne varnosti ter predvsem spredaj zelo ogromna. Armaturna plošča je globoka, sredinska konzola obdana z (nekoliko preveč) gumbi, na vrhu pa je multimedijski zaslon, ki postreže z informacijami avtoradia, preko bluetooth povezanega mobilnega telefona in klimatske naprave. Pred tem zaslonom je odlagalna površina z nedrsno gumo, kar je priročno, a tako odložen predmet nam hitro »pokvari« pogled na zaslon. Med prednjima sedežema je naslon za roko s predalom za zgoščenke in AUX priključkoma avdiosistema. Ob ročici ročne zavore pa se nahajata vtora z držaloma za pločevinke. To pa je več ali manj tudi vse, kar se tiče odlagalnih površin. Seveda je pred sovoznikov še globok zaprt tapiciran predal in prostor za sončna očala na strehi vozila, a smo vsekakor pogrešali še kakšen dodaten predalček ali uporabno odlagalno površino, saj gre vendarle za družinsko vozilo. Prostor za pijačo je še v prednjih vratih, vendar ne zadrži klasične pollitrske plastenke na mestu. Materiali v notranjosti niso ravno najboljši, so pa vsekakor kvalitetno sestavljeni, zato so kakršnekoli bojazni o čričkih in slabih spojih povsem odveč.

Vožnja s testnim Fordom je bila, kot se za Forda spodobi, udobna, čvrsta, varna, varčna in lahkotna. Sedeži so trdi, a zelo udobni. In ker so trdi je tudi prestavljanje gibalno ovirane osebe na njih lažje in enostavnejše. Bočne opore je dovolj in zadrži telo na mestu tudi ob živahnejši vožnji skozi ovinke. Voznik ima vse na dosegu roke, ročice in gumbi so mehki za upravljanje, tudi vžig vozila se opravi zgolj s pritiskom na gumb in zahteva minimalen mišični napor. Kar preseneča pri Fordu je volan, ki za razliko od znamkine tradicije ni tako mehak kot bi se pričakovalo. Predvsem za vrtenje na mestu pri konkurentih porabimo precej manj moči (npr. Volkswagen Touran). Je pa zavora izjemno mehka in eksplozivna, saj prime hitro in močno že ob rahlem pritisku na stopalko zavore.
Vožnja je udobna tudi zato, ker podvozje odlično požira vse neravnine na naših cestah in jih suvereno premaguje.

Pod motornim pokrovom je testni C-Max posedoval 1,6-litrski turbodizelski agregat TDCi, ki iztisne 85 kW moči oziroma 115 konjev. Agregat je izjemno varčen, saj se je povprečna poraba na testu gibala pod 5 litri na 100 prevoženih kilometrov (po podatkih proizvajalca znaša kombinirana poraba 4,6 l/100 km). Je pa, predvsem zaradi svoje (ne)moči, ravno ta motor tisti, ki nekoliko kvari občutek za volanom. Dandanes avtomobilski proizvajalci ponujajo zelo močne motorje praktično v vseh segmentih, kar pomeni, da moramo takšno vozilo, predvsem ob pospeševanjih, kar konkretno priganjati, da vsaj sledimo ostalim vozilom. A za običajno vožnjo do službe in nazaj v zgoščenem prometu in umirjen nedeljski družinski izlet, je tudi dotični motor dovolj zmogljiv, še posebej prijazen pa je do naših denarnic, kar pa tudi nikakor ni zanemarljivo.

PLUS MINUS
+ požiranje neravnin – premalo odlagalnih predalov
+ lega na cesti – podhranjen 1,6 TDCi motor
+ cena glede na opremljenost  

 {source}
<!– iPROM Central – www.centraliprom.com –>
<script type=”text/javascript”>
_iprom_s=’r1pz36ndov0tqd3f’;
_iprom_d=’728×90′;
</script>
<script type=”text/javascript” src=”http://central.iprom.net/adserver/adserver.js”></script>
<!– iPROM Central – www.centraliprom.com –>
{/source}

Podatki in meritve
Vozilo:
Ford C-Max
Oprema:
Titanium
Motor:
1,6 TDCi; 85 kW (115 KM)
Navor (Nm / min-1):
270 / 1.750-2.500
Menjalnik:
M6, ročni
Najvišja hitrost:
184 km/h
Pospešek (0-100 km/h):
11,3 s
Poraba goriva (povpr.):
4,6 l/100 km
Poraba goriva na testu:
4,9 l/100 km
Prostornina rezervoarja:
53 l
Mere (DxŠxV):
4.380 x 1.858 x 1.626 mm
Prostornina prtljažnika:
666 / 1.723 l
Masa vozila:
1.390 kg
Cena osnovnega modela (po ceniku):
12.900 eur *
Cena testnega modela (po ceniku):
18.690 eur *
Vozilo posodilo podjetje:
Avtohiša Čepin


Epilog

Ford C-Max za svojo ceno (1,6 TDCi Titanium s popustom stane 18.690 eur) ponuja dolg spisek serijske opreme, kakovostno izdelavo, trendovski videz, odlično lego na cesti in udobno ter varčno vožnjo. V kolikor se odločate za nakup, priporočamo opremo Titanium, pri motorju pa dobro premislite, če vam 1,6 TDCi res zadošča za vaše potrebe.

{gallery}AVTO-MOBIL/Testi/2014/Ford_C-Max{/gallery}

* Cene so z uradnim popustom. Testni model je vseboval še dodatno opremo (kovinska barva, zimski paket), ki ni vključena v ceno.

VOZILI SMO

GARAŽA

PRILAGODITVE

Skip to content