15.3 C
Hrastnik
petek, 01. 12. 2023
spot_img
AKTIVNONoviceMarko Krmavnar s svojo ekipo invalidom omogoča mobilnost

Marko Krmavnar s svojo ekipo invalidom omogoča mobilnost

Ko se posameznik, družina ali organizacija znajde pred potrebo po dodatni prilagoditvi vozila, se večina sreča s podjetjem AMK Servis.

Pokramljali smo z Markom Krmavnarjem, ustanoviteljem AMK Servisa, podjetja, ki se ukvarja z naprednimi in celostnimi predelavami vozil, omogoča mobilnost invalidom in poskrbi za večjo svobodo družin, v katerih je en ali več članov invalidov.

O podjetju in njegovem poslanstvu

Kdaj je bilo podjetje ustanovljeno in kako ste prišli do ideje, da želite pomagati invalidom pri njihovi mobilnosti?

Vse skupaj se je začelo leta 2007, ko sem zmontiral prvo nakladalno ploščad na dostavni kombi. Takrat ni bilo na prvi pogled jasno, da bomo šli tudi v smer predelav vozil za invalide. Dobavitelj, s katerim smo sodelovali za transportne nakladalne ploščadi, pa je imel v ponudbi tudi dvigala za osebna vozila. Tako da smo takoj v ponudbo dodali tudi ta dvigala, ampak hkrati kmalu ugotovili, da oseba poleg dvigala potrebuje veliko več pripomočkov za varno vožnjo in da v bistvu s tem, da vozilo predelamo na ustrezen način, omogočimo mobilnost tudi vsem, ki jim je ta sicer težje dosegljiva.

Ključno vlogo pri začetnih podvigih je odigrala moja življenjska sopotnica Andreja, ki se je znala s stranko pogovoriti na empatičen način in vztrajala tako dolgo, da je res razumela, kaj potrebuje on in tudi, kaj potrebuje njegova družina.

Ko smo spoznavali prve stranke invalide, smo skupaj z njimi odkrivali vse potrebe, ki jih imajo, in iskali rešitve. Želeli smo priti do tega nivoja, da bi vozilo opremili popolnoma in do te mere, da strankam ne bi bilo treba iskati različnih izvajalcev in jih usklajevati med sabo, ker je to zanje pomenilo zelo nekvaliteten izdelek. Tako smo združili vse storitve na eno mesto in smo na voljo tudi za poprodajno pomoč in servis.

Nov začetek zahteva prve korake. Kakšni so bili vaši?

Začetki so bili, kot je to običajno, tudi za AMK Servis težki in so zahtevali ogromno vložka našega časa za izobraževanje in učenje. Iskali smo najbolj ugledne in preizkušene dobavitelje rešitev za prilagoditve vozil predvsem v tujini, začeli smo sodelovati s Švedi, Nemci, Belgijci, Britanci, Italijani … Potovali smo po celi Evropi, obiskovali dobavitelje in sejme z opremo, prilagojeno invalidom, zaposlovali strokovnjake in pridobivali certifikate. Ključno je, da smo sprejeli dejstvo, da se nikoli ne bomo nehali učiti.

Začetki podjetja. | Foto: AMK Servis

Vidi in čuti se, da delo opravljate s srcem. Kaj je tisto, kar vas osebno osrečuje pri vašem delu in poslanstvu podjetja?

Najbolj nas vse osreči, ko se uporabnik skupaj s svojo družino z nasmehom in samostojno odpelje z našega dvorišča, potem pa nam pusti še lepo oceno za storitev in nas priporoči naprej. Ko je čas za servis ali menjavo, se z veseljem zopet obrne na nas. To je idealni scenarij za naše uporabnike in za nas, saj se spoznamo s potrebami in lahko kvalitetno svetujemo, naše stranke pa ne izgubljajo časa z iskanjem prave rešitve. In res smo veseli, da je večina naših strank v odličnem odnosu z nami.

Vsak posameznik, kot tudi vsako podjetje, ima določene kvalitete in prednosti, ki ga delajo boljšega. Katere prednosti bi izpostavili za AMK Servis?

Pred leti smo si postavili strategijo, ki jo interno kratko imenujemo “PRED-MED-PO”. To pomeni, da za vsako stranko poskrbimo celostno, od spoznavanja, svetovanja, pregledovanja slik, preizkušanja na testnih simulatorjih … karkoli je potrebno, da se prepričamo, da bo uporabniku na koncu rešitev 100 % ustrezala. MED samo montažo omogočimo uporabnikom, da pridejo k nam in preizkusijo delno montiran izdelek, ker je v tej fazi še veliko možnosti, da se kakšna stvar prilagodi ali spremeni. PO montaži ob prevzemu vozila pokažemo varno uporabo in se prepričamo, da uporabniki in njihove družine dobro razumejo, kako se uporablja nove pridobitve v vozilu. Če gre karkoli narobe kasneje ali se naprave poškodujejo, smo na voljo s servisom tudi na terenu. Ravno pri servisu se lahko res pohvalimo, da imamo odlične ocene in izredno hitre odzivne čase, vse to z namenom, da je uporabnik čim prej zopet mobilen.

Bili smo na vaših hišnih sejmih, od kod ideja zanje?

Ja, in hvala vam za udeležbo in podporo pri organizaciji!

Pred epidemijo smo priredili hišne sejme z naslovom “Omogočamo mobilnost”, s katerimi smo želeli seznaniti uporabnike z vsemi možnostmi predelav in jim omogočiti, da jih preizkusijo v živo. Na teh sejmih smo se lahko vsem individualno posvetili in jim na enem mestu pokazali naše izdelke, montirane v vozilih, ki jih uporabljajo resnični ljudje, med njimi tudi vi, Marko Kušar.

Gotovo organiziramo še kakšnega in seveda boste toplo vabljeni.

O individualnih prilagoditvah vozil

Kako je način prilagajanja vozil za samostojno vožnjo in prevoz invalidov napredoval v času vašega delovanja?

Začeli smo z najbolj robustno rešitvijo, to so bila Dhollandiina hidravlična dvigala. Ta dvigala so primerna tako za zasebno uporabo kot za društva in zavode. Ko smo se osredotočili na potrebe zasebnih uporabnikov, smo kmalu ugotovili, da potrebujejo še vse ostalo, sisteme za pritrjevanje vozička, varnostne pasove za osebo na invalidskem vozičku, naslonjala za glavo, hrbet … Še hitreje pa smo naleteli na mobilnosti željne posameznike, ki so želeli biti povsem samostojni, za to pa so potrebovali različne pripomočke za upravljanje vozila. Tako smo ponudbo razširili na ročice za upravljanje zavore in plina, paralelne stopalke za plin na levi strani, podaljšanje nožnih stopalk, krogle in vilice na volanu, poleg tega pa še na različne klančine in poličke za vstop v vozilo.

Velik napredek za uporabnike, pa tudi eden večjih izzivov za našo tehnično ekipo so pomenile poglobitve vozil, ki tudi v manjših vozilih omogočajo enostaven dostop, krajšo klančino in izredno enostavno uporabo tudi s težjimi električnimi invalidskimi vozički.

Še en korak dlje pa smo naredili s predelavami vozil, da se jih lahko upravlja samo z joystickom. Te najbolj zahtevne predelave izvedemo v sodelovanju z nemškim partnerjem, je pa naša tehnična ekipa usposobljena za kasnejše nastavitve ali spremembe na joysticku.

Ljudje smo vse višji, invalidski vozički (predvsem električni) so prav tako vse višji in težji, kar zahteva dodatne poglobitve vozil. Je možno dodatno poglobiti vsako ali vsaj večino vozil? Katera vozila se najlažje oz. najpogosteje poglobijo za prevoz osebe na vozičku in/ali kompletno poglobijo za neoviran dostop z vozičkom do vozniškega mesta?

Poglobitev je smiselna pri vozilih kot so Citroën Berlingo, Renault Kangoo, Peugeot Rifter in Partner, Fiat Doblo, Volkswagen Caddy, Opel Combo, Ford Grand Tourneo Connect … Torej na vozilih s “škatlastim” zadnjim delom. Pri nižjih vozilih (karavan, limuzina …) v vsakem primeru ne bomo dosegli zadostne notranje višine, pri kombijih pa je običajno ta že dovolj velika brez poglobitve, in vanje raje namestimo zmogljivo dvigalo, ki hkrati omogoči, da invalid potrebuje manj prostora okrog vozila za vstop vanj.

Pri izbiri vozila za poglobitev je dobro upoštevati tudi ostale dejavnike, na primer ali družina pogosto potrebuje zadnjo klop v vozilu – v tem primeru je dobro izbrati daljšo verzijo vozila. Možnosti je veliko, mi pa smo tu, da svetujemo, pokažemo slike primerov in najdemo najboljšo rešitev.

Avtomobilska industrija in posledično prilagajanje vozil se nenehno razvija in spreminja. Je težko slediti vsem trendom oz. novostim?

Če si tega želiš, ni težko, vendar ne smeš izgubiti fokusa in moraš imeti cilj vedno pred sabo. Naše poslanstvo je zagotoviti mobilnost in svobodo in tudi če se trendi še kako spreminjajo, bo to ostalo enako. Razmišljamo o različnih možnosti, ki bi jih poleg tega, da ostanemo v koraku z razvojem osebnih vozil na elektriko, vodik …, še lahko bolje razvili. S tem mislim na bolje opremljene domove invalidov, na bolj dostopne javne ustanove in tudi na zavedanje privatnih lastnikov podjetij, da je pomembno vsem zagotoviti enakovrednost. Primer: klančina pred stavbo ne pomeni nujno popolne dostopnosti, saj ima lahko avtomat za kavo v notranjosti stavbe špranjo za drobiž previsoko, da bi jo oseba z invalidskega vozička dosegla.

O vključenosti v družbo in trenutni zakonodaji

Se vam zdi, da je mobilnost eden izmed temeljnih elementov vključenosti gibalno oviranih v družbo?

Nedvomno! In v AMK Servisu smo res veseli, da se na tem področju delajo premiki tudi v Sloveniji. V čast nam je, da sodelujemo z vodilnimi slovenskimi institucijami in nudimo strokovno podporo pri oblikovanju novih smernic in zakonov, ki pomagajo posameznikom do večje mobilnosti in samostojnosti.

Leta 2014 je zaživela pravica do finančne pomoči pri prilagoditvi vozila. Kako je na količino prilagoditev in zanimanja za prilagoditve vplival Pravilnik o tehničnih pripomočkih in prilagoditvi vozila?

Število prilagoditev se je seveda povečalo, še bolj pa nas veseli dejstvo, da je vzpostavljen sistem, s katerim je možno prav vsem omogočiti mobilnost vsaj do neke mere. Še vedno pa žal prihaja do situacij, ko si nekdo ne more privoščiti velikega doplačila. V takih primerih se trudimo najti rešitev, ki uporabniku vsaj delno pomaga in ga ne obremeni preveč finančno. Tudi plačila na obroke smo že omogočili svojim strankam.

Kljub veljavni zakonodaji in Listi prilagoditve vozila, ki se je nazadnje posodobila leta 2017, prihaja pri nekaterih prilagoditvah še vedno do visokih doplačil. Se vam pogosto zgodi, da si stranka, zaradi lastnega doplačila, ne zmore privoščiti neodvisne mobilnosti?

Seveda pride tudi do takih primerov. Ekonomsko stanje se spreminja, cene se višajo povsod. Če si družina težko privošči že avto, ki bi bil primeren za prevoz invalida, včasih ostane bore malo za predelavo.

Lista prilagoditve vozila je nekaj, kar mora živeti skupaj s potrebami in zahtevami trga, saj moramo tudi podjetja kot je AMK Servis zagotoviti primerno kvalitetne izdelke in usposobljeno delovno silo, za kar so potrebna zadostna sredstva.

Pogled v bližnjo prihodnost

Prihodnost nam napoveduje e-mobilnost. Kakšne so opcije za prilagoditev električnih vozil? Kako bodo takšna vozila vplivala na prilagoditve? Bodo sploh možne v takšni meri, kot jih poznamo danes?

Možnosti za prilagoditev e-vozil se že razvijajo, tako da nas ne skrbi, da bi se kakorkoli zmanjšali svoboda in mobilnost invalidov. Bo pa seveda treba osvojiti nova znanja, ne le v smislu drugačne montaže, ampak tudi o kapaciteti baterij vozil in o varnosti pred požari.

Pred vami je selitev v nove prostore. Kje vas bomo lahko našli v bodoče?

Tega se pa res veselimo! Zgradili smo lasten objekt na odlični lokaciji v Dragomerju, ki se nahaja med Brezovico in Vrhniko tik ob “stari cesti.” Objekt je popolnoma dostopen za invalide, opremljen pa bo tudi s simulatorjem vožnje z nekaterimi pripomočki za upravljanje vozila.

Psst, na simulator bomo poleg realnega naložili nekaj računalniških igric, tako da lahko pridete tudi na kratek oddih od norosti tega sveta ali s seboj pripeljete mlajšo generacijo. 🙂

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content