8.8 C
Hrastnik
četrtek, 22. 02. 2024
spot_img
AKTIVNONoviceZOO Ljubljana si (še) ne zasluži mesta v dostopnem turizmu

ZOO Ljubljana si (še) ne zasluži mesta v dostopnem turizmu

Po več letih smo obiskali ljubljanski živalski vrt, katerega pa, žal, ne moremo uvrstiti v rubriko “Dostopni turizem”.

Kar nekaj let je že minilo od zadnjega obiska živalskega vrta v Ljubljani, zato je na lep sončen dan padla odločitev in smo ga obiskali. Pred vhodom z navdušenjem pozdravimo parkirno mesto za invalida, ki je pod nadstreškom in nudi vozilu senco in lažji vstop/izstop iz avta ob slabem vremenu (če takrat sploh obiščemo živalski vrt?). Navdušenje mine kaj hitro po vstopu, saj je talna podlaga še vedno makadamska in zaradi dokaj strmih klancev tudi drseča in marsikje neprevozna z vozičkom na elektromotorni pogon. Omeniti je potrebno, da smo ga prevozili s štirikolesnim skuterjem, ki je pravtako imel tu in tam kakšno težavo s podlago na strminah in predvsem s številnimi širokimi in globokimi kanali na poti. Kanali so odkriti, brez zaščitne mreže, na nekih mestih spodjedeni in za večino neprevozni. 

Če odmislimo slabo podlago in se osredotočimo na živali, se navdušenje ne povrne.

Ob mrežah je veliko grmičevja in vejevja, ki je že visokoraslo in osebi na invalidskem vozičku ali skuterju ovira in onemogoča pogled na živali. V sklopu živalskega vrta so tudi sanitarije namenjene invalidom, ki nimajo evro ključavnice in se ne dajo (ali pa nismo znali?) zakleniti od znotraj. WC školjka, tista ta velika, v katero lahko še pademo, je postavljena povsem ob steno, pred njo je velik koš za smeti in umivalnik – prostor za presedanje je tako samo z ene strani školjke.

Ob odhajanju smo imeli v glavi predvsem to, da smo skoraj za vsakim ovinkom videli otroška igrala in da je poskrbljeno za pijačo obiskovalcev; kot da so živali samo še “za zraven”.

Glede na to, da vseeno stopnic ni, da vendarle sanitarije za invalida so in da je zunaj pohvale vredno parkirišče za invalida, smo že skorajda objavili lokacijo v rubriko “Dostopni turizem“.

A smo se v ekipi vprašali: “Bi ZOO Ljubljana priporočal prijatelju na vozičku?

Odgovor je bil jasen: “Nikakor! Svetoval bi mu, naj se zapelje čez mejo, kjer nas tako v Zagrebu kot v Lignanu čakata precej bolj invalidu prijazna živalska vrtova.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content