20.2 C
Hrastnik
petek, 24. 05. 2024
spot_img
MOBILNODogodkiZagreb Auto show 2018

Zagreb Auto show 2018

V soboto, 14. aprila, smo obiskali nam letos najbližji avtomobilski salon – Zagreb Auto show.

Kljub množičnem obisku dogodka, ki je privabil domače goste in goste iz sosednjih držav, nismo imeli težav s parkiranjem, ki je obenem tudi brezplačen za invalidne osebe. Tudi za vstop na sejmišče oseba na invalidskem vozičku ne potrebuje karte, saj je vstop brezplačen. Tu in tam je elektromotorni invalidski voziček na sprednji pogon potreboval malo pomoči za premaganje stopnice na podest pri posameznih avtomobilskih razstavljaVcih, a je splošno gledano več ali manj vse dostopno. Vključno s sanitarijami. Morebitne stopnice vsepovsod spremljata ali montažna klančina ali vhod brez ovir po drugi poti. Med posameznimi dvoranami je veliko preplastitev z novim asfaltom. Oseba na invalidskem vozičku tako nima težav z obiskom zagrebškega velesejmišča.

Obiskovalcem se je predsetavila skoraj vsa flota avtomobilskih znamk. Beseda “skoraj” je vmes dodana zato, ker smo pogrešali Hondo, Kio, paket italijanskih znamk in še kakšno manj pogosto na naših cestah. A kljub temu je bilo prisotnih več znamk, kot lansko leto na avtomobilskem salonu v Ljubljani. Med drugim smo v Zagrebu lahko bolje spoznali paleto vozil znamk Subaru, BMW in Mitsubishi, ki smo jih v Ljubljani vsekakor pogrešali.

V središču je bila svetovna premiera novega VW Touarega, hrvaška premiera Citroënovega Berlinga in C4 Cactusa, Škodin Vision X in Peugeot 508. Galerijo skoraj vseh razstavljenih vozil in dogajanj so objavili na uradni strani Zagreb Auto show. Smo pa pogrešali več velikoprostornih limuzin in kombijev, ki bi nas zanimali predvsem skozi pogled in potrebe osebe na invalidskem vozičku. Toyota je na ogled postavila svoj model ProAce, ki nas je s svojo kakovostjo ter razmerjem med kakovostjo in ceno pustil hladne, Opel je obiskovalcem pobližje predstavil Tourer izvedbo Vivara in Mercedes-Benz razred V v različici Avantgarde, ki po kakovosti materialov, izdelave in zanesljivosti sodi v sam vrh. Pri Renaultu smo videli samo kombiniranega Trafica (kombi + furgon v eni izvedbi), Volkswagen pa je presenetil, ker je na ogled postavil samo T6 California in “pozabil” na različici Multivan in/ali Caravelle. Tudi Ford je pripeljal samo tovorne različice Transita in Tournea Custom. Povsem zaman pa smo iskali Citroënovega Spacetourerja in bratskega Travellerja izpod Peugeotove taktirke. Tudi Hyundai ni pripeljal modela H1. 

Poleg nove bleščeče pločevine, smo obiskovalci uživali tudi ob pogledih na večne klasike, kot so VW T1, VW T2, Citroën DS, Fiat 500, VW Karmann Ghia, Ford Taunus, Jeep Willys, Citroën 2CV, Citroën Mehari, manjkali niso niti legendarni “hrošči”, starodobni motorji, ipd. Tudi zunaj so nas včeraj razveselili starodobniki, kjer so prevladovale predvsem Zastave (750, 850, 1300), ki so jim družbo delali še Renault 4, Citroën 2CV, zelo redek primer BMW 850i in še mnogi drugi. Dogajanje so popestrile tudi številne obsejemske dejavnosti, vključno s tekmovanji tunning vozil, dirkami z vozili na radijsko vodenje, stunt motoristi, nastopi glasbenih skupin in izvajalcev, nagradne igre, številne stojnice z dobro gostinsko ponudbo z žara,… 

Zagreb Auto show ni samo salon avtomobilskih vozil, temveč je dogodek s številnimi popestritvami in dogajanjem. Ima tisto, kar smo v lanskem prispevku pogrešali v Ljubljani. Glede na dostopnost zagrebškega velesejma, ki je povrhu tudi nam dokaj blizu, je dogodek vsekakor vreden obiska. Tudi v prihodnosti.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content