16.1 C
Hrastnik
nedelja, 16. 06. 2024
spot_img
AKTIVNONoviceZ invalidskim vozičkom po prenovljenem Maxi gourmet marketu

Z invalidskim vozičkom po prenovljenem Maxi gourmet marketu

Lanskoletna jesen je prinesla prenovljeno, osveženo in posodobljeno trgovino Maxi gourmet market, ki združuje tradicijo in novodobni pridih.

Novi Maxi gourmet market v pasaži blagovnice je s prenovo prostornejši, svetlejši in prijazen do gibalno oviranih. Razdeljen je na tri večje sklope – ponudbo že pripravljene hrane (toploteka, sendviči, solate, pizze, itd.), razširjeno ponudbo za večje nakupe in samopostrežni del za manjše nakupe.

Med posameznimi stalažami so široki in odprti prehodi, ki ne dajejo zgolj občutka prostornosti, temveč tudi pripomorejo k lažjemu manevriranju z nakupovalnimi in invalidskimi vozički. Tudi s takšnim (invalidskim vozičkom) na elektromotorni pogon ni bojazni, da se kje ne bi mogli obrniti, se s kom srečati ali da bi bili preširoki za pot med policami.
Pri ponudbi artiklov in izdelkov najdemo med drugim veliko izbiro vin, penin, sveže pripravljenih sendvičev, sestavljenih po naših željah, bogato ponudbo že pripravljene tople hrane, dobro založeni ribarnico in mesnico, velik poudarek je tudi pri ponudbi lokalnih in domačih pridelovalcev hrane.

Dostopnost za gibalno ovirane

V Ljubljani je velikokrat prva težava parkiranje. Samostojni voznik invalid bo imel s tem težave, zato priporočamo obisk s spremljevalcem. Parkirna hiša Šubičeva je ozka in (pre)nizka, saj je njena najvišja dovoljena višina 2 m, kar je premalo tudi za večino velikoprostorskih limuzin in manjših kombijev. Verjetno bi za mišjo dlako šlo, a zakaj tvegati, ko je nekaj metrov naprej Parkirna hiša Kongresni trg z višino 2,1 m (kar zadostuje, denimo, za VW T5 Caravelle/Multivan). Iz parkirne hiše, kjer je 14 parkirnih mest za invalide, nas dvigalo pripelje na Kongresni trg, od koder prečkamo Slovensko cesto in prek Plečnikovega trga pridemo h glavnemu vhodu v blagovnico Maxi. Iz garaže pa lahko tudi prek hodnika, ki povezuje podhod pri Pogačarjevem trgu, pridemo do klančine pri Uršulinski cerkvi in nato do vhoda v Maxi. Z notranjim dvigalom se nato spustimo v prenovljeni Maxi market, pa tudi v Maxijevo pasažo in od tod v tamkajšnje trgovine in lokale.

Kot že omenjeno je v Maxi gourmet marketu res dovolj prostora za manevriranje in za odmik od polic, saj pri nižjem sedenju težje vidimo, kaj je na zgornjih policah, če se ne morem dovolj odmakniti od njih. Že pripravljena hrana je vidna s sedečega položaja, trgovci pa so prijazni in ustrežljivi.

Pripravljeno hrano lahko pojemo v avli pasaže, kjer so mize. Mize so sicer visoke, tudi previsoke za električne invalidske vozičke z dvigom sedeža (t.i. »lifterjem«), je pa na koncu tudi nižja miza, standardnih mer, ki je posebej prilagojena in primerna za uporabnike invalidskih vozičkov. Dobro bi bilo razmisliti o označitvi, ki bi osebi na invalidskem vozičku dajala prednost pri njeni uporabi, kot smo na primer že videli pri Lars & Sven burgers Šiška, Park ZOO Punta Verde, ipd.

Težave pa so pri sanitarijah, ki so na splošno slabo nedostopne ali pa takih za invalide niti ni. Stavba blagovnice Maxi je bila zgrajena v nekih drugih časih, kjer se, ne samo pri nas, ni gradilo s posluhom za drugačne. Današnje adaptacije vseh pomanjkljivosti ne morejo odpraviti, so pa uredili sanitarije posebej za invalide, ki so pri restavraciji Romansa.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content