0.2 C
Hrastnik
nedelja, 23. 01. 2022
MOBILNOGaražaUgodnosti za invalide pri nakupu e-vinjete

Ugodnosti za invalide pri nakupu e-vinjete

S 1. decembrom Slovenija uvaja e-vinjete, ki so vezane na registrsko oznako vozila, ni jih potrebno lepiti na vetrobransko steklo in (celoletne) veljajo 12 mesecev od dneva nakupa.

Za namene predstavitve in nakupa e-vinjete, je družba DARS pripravila posebno spletno stran evinjeta, ki poleg nakupa omogoča tudi registracijo in nastavitev obveščanja o poteku celoletne vinjete.

Odkar morajo vozila, ki nad prvo osjo merijo 1,3 m ali več, posedovati dražjo različico vinjete z oznako razreda 2B, obstaja pravica do pomoči pri nakupu vinjete, ki lahko invalidom povrne 50 % vrednosti nakupa celoletne 2B vinjete.

Ali se bo pravica do ugodnosti ohranila tudi po uvedbi e-vinjete, smo se pričeli spraševati že v začetku novembra.

S tem vprašanjem smo se obrnili na Centre za socialno delo, DARS in Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Do danes še nismo prejeli odgovora Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, medtem ko so nam iz dveh Centrov za socialno delo sporočili, da niso prejeli nobenih novih direktiv iz česar bi lahko sklepali, da se pravica za finančno pomoč pri nakupu celoletne 2B vinjete za invalide ne spreminja.

Za uveljavitev pravice je tako po vsej verjetnosti še vedno potrebno na Center za socialno delo poslati izpolnjeno vlogo in ji priložiti kopijo računa nakupa letne 2B vinjete.

POGOJI ZA UVELJAVITEV PRAVICE

  1. Vozilo spada v 2B cestninski razred in je potrebno zanj kupiti 2B vinjeto.
  2. Vozilo je oproščeno plačila letne dajatve za uporabo v cestnem prometu.

KAKO DO POMOČI PRI NAKUPU VINJETE?

  1. Izpolniti je potrebno Vlogo za uveljavitev pravice do pomoči pri nakupu vinjete.
  2. Vlogi je potrebno priložiti kopijo računa nakupa letne 2B vinjete.
  3. Vloga in kopija računa se naslovi na pristojno Center za socialno delo.
- Oglasni prostor -spot_img

ZADNJE OBJAVE