14.5 C
Hrastnik
torek, 03. 10. 2023
spot_img
AKTIVNOZakonodajaParkiranje na mestu označenem za invalida

Parkiranje na mestu označenem za invalida

Večina javnih parkirišč ima med njimi tudi nekaj tistih, ki so označena z znakom invalida.

Na parkirna mesta za invalida lahko parkira vozilo, ki je označeno z veljavno parkirno karto.

Parkirno karto sme poleg upravičenca uporabljati spremljevalec invalidne osebe, vendar samo v primeru, ko vozi in spremlja osebo, ki je imetnik parkirne karte.

Parkiranje na površinah, kjer to ni dovoljeno

V primeru, ko upravičencu do parkirne karte ni omogočeno parkiranje na označenem mestu za invalida, sme takšna oseba za največ dve uri parkirati vozilo na mestih, kjer to sicer ni dovoljeno. (Nepravilno) parkirano vozilo ne sme ogrožati ali ovirati drugih udeležencev cestnega prometa. Če se upravičenec posluži parkiranja na pločniku, mora pustiti prost najmanj 1,60 m širok del pločnika za pešce, ki ne sme mejiti na vozišče.

Med takšnim parkiranjem mora biti veljavna parkirna karta postavljena na vidno mesto.

Globe prekrškov

Z globo 40 eurov se kaznuje za prekršek imetnik parkirne karte, ali spremljevalec, ki vozi in spremlja imetnika parkirne karte, ki vozila, parkiranega na označenem parkirnem mestu za invalide, nima označenega z veljavno parkirno karto.

Z globo 80 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki neupravičeno uporabi parkirno karto. Pooblaščena uradna oseba odvzame neupravičeno uporabljeno parkirno karto vozniku in jo pošlje upravni enoti, ki jo je izdala. O odvzemu pooblaščena uradna oseba izda potrdilo.

Enaka parkirna mesta za vse invalide

Slovenska zakonodaja pozna zgolj eno obliko parkirnih mest za invalide.

Ne ločimo namreč med samostojnimi vozniki invalidi, ki za mobilnost uporabljajo vozilo z dostopom za invalidski voziček in tistimi invalidi, ki so sopotniki v vozilu in/ali ne potrebujejo toliko manevrskega prostora za vstop/izstop iz vozila.

Kar nekaj razvitih držav namreč parkirna mesta deli na mesta za invalide in mesta za vozila z dostopom za invalidski voziček.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content