8.9 C
Hrastnik
sreda, 21. 02. 2024
spot_img
MOJA POTObvestilaMednarodni dan invalidov 2022

Mednarodni dan invalidov 2022

Mednarodni dan invalidov 2022 zaznamuje uradno geslo: “Transformativne rešitve za vključujoč razvoj: vloga inovacij pri spodbujanju dostopnega in pravičnega sveta.

Razvoj tehnologije je v zadnjih letih precej napredoval in ni več eksotično, če z govornim ukazom pametni napravi “ukažemo”, da nam vklopi luč, gretje, požene robotskega sesalca, ipd. To so ene izmed inovacij, ki že lahko dvignejo kvaliteto neodvisnega življenja gibalno ovirane osebe. A takšne in podobne inovacije, bi lahko odgovorni uporabili tudi na drugih področjih.

Primer, kjer bi se lahko novodobna tehnologija bolje uporabljala, so parkirišča z zapornicami. Gibalno ovirana oseba ima lahko težavo pri pritisku na gumb in izvlačenju parkirne karte na zapornici. V takšnih primerih bi se lahko upravitelji in skrbniki zapornic poslužili odčitavanja registrske oznake s kamero. Takšne rešitve ponuja denimo EasyPark, a je teh invalidom prijaznih zapornic samo za vzorec.

Inovacije in razvoj neprestano potekata tudi pri prilagoditvi vozil za invalida. A tudi tukaj trčimo na birokratsko prepreko, ki ne sledi trenutnemu času. Lista prilagoditve vozila je namreč fiksna in se ne more prilagajati cenam na trgu in individualnim opcijam prilagoditev, ki obstajajo pri naprednejših predelovalcih. Več o tej temi, je zastopnik društva spregovoril v nedavni radijski oddaji, kateri lahko prisluhnete spodaj.

Ob mednarodnem dnevu invalidov ni odveč, da še enkrat opozorimo vse voznike in voznice, da pomislijo, predno nas zaparkirajo. Pomisli, predno (za)parkiraš je naša letošnja kampanja, v kateri širšo javnost seznanjamo s problematiko zaparkiranja invalida samostojnega voznika. Raziskava in anketa sta pokazali, da se sicer večina zaveda, da so parkirišča za invalida širša z razlogom, a jih premalo pomisli na problem, ki nastane, če nekdo parkira površno in preblizu vhoda v vozilo invalida.

Ob mednarodnem dnevu invalidov ekipa mojaPot.net in Društvo Moja pot želita slehernemu invalidu čim kvalitetnejšo vključenost in enakost v družbi. Vsem, ki nimajo težav z invalidnostjo pa želimo zavedanje, da invalidnost ni težava ali ovira, temveč razlika, ki bogati vsako družbo.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content