16.1 C
Hrastnik
nedelja, 16. 06. 2024
spot_img
AKTIVNOZakonodajaJe oprostitev plačila DMV za invalida sploh še olajšava?

Je oprostitev plačila DMV za invalida sploh še olajšava?

Strožji okoljski standardi so v zadnjih letih avtomobilsko industrijo prisilili v čistejše izpuste, kar je pohvale vreden napredek. Ampak,…

…ko je DMV odvisen od izpusta CO2, je le-ta nižji in posledično je nižja tudi “olajšava” pri nakupu vozila za invalida. 

Vsi se strinjamo, da je za našo sedanjost in predvsem prihodnost potrebno biti ekološko osveščen in skrbeti za bolj zeleno prihodnost na vsakem koraku, v vseh panogah. V zadnjih letih je bila avtomobilska industrija precej na udaru, a kot vedno doslej, se le-ta hitro in bolj ali manj učinkovito prilagaja novim standardom, ki jih narekujejo birokrati. Vozila so postala varčnejša in prijaznejša do okolja. Vse lepo in prav, a tu smo invalidi, ki si zaradi dodatnih prilagoditev vozila pogosto ne kupujemo avta, ki nam je (samo) všeč, temveč iščemo primernega za nadaljnjo prilagoditev in najbolj optimalnega za našo samostojno vožnjo ali prevoz, kar pa je vedno povezano s ceno.

Bilo je nekoč…

Bili so še neki drugi časi, ko je invalid bil oproščen plačila carine in prometnega davka od nakupa novega vozila. Do tega je bila vsaka tri (3) leta upravičena oseba, ki je imela vozniško dovoljenje ali ji je bila potrebna nega in pomoč druge osebe, ki je imela vozniško dovoljenje. Olajšava je veljala za osebe z najmanj 80% telesno okvaro, osebe, ki so popolnoma izgubile vid na obeh očesih, invalide s priznano pravico do dodatka za postrežbo in tujo pomoč ter za osebe z zmerno, težjo in težko telesno in duševno prizadetostjo, ki potrebujejo nego in pomoč drugih. Oprostitev plačila se je uveljavljala na podlagi pisnega izvida in mnenja invalidske komisije, ustanovljene po predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. V računanju čez palec, je v praksi šlo za nakup novega vozila s cca. 30-50% nižjo ceno od tiste v ceniku (odvisno od prostornine motorja in prisotnosti katalizatorja).

Spremembe

Z uvedbo DDV in DMV, smo invalidi oproščeni plačila davka na motorna vozila. V praksi ne gre za oprostitev plačila, temveč bolj za vračilo, saj ga ob nakupu vozila plačamo in ga nato dobimo vrnjenega nazaj. Ob uveljavljanju pravice za oprostitev plačila DMV, ki invalidu pripada na vsakih pet (5) let, se v prometno dovoljenje vpiše prepoved prodaje oz. odtujitve vozila pred iztekom tega obdobja, kar je lahko težava, če se samostojnemu vozniku invalidu s progresivno boleznijo stanje v tem času drastično poslabša. A tudi ta olajšava je bila pred mnogimi leti vseeno bližje temu izrazu, kot je danes. V času, ko so vozila čistejša in okoljsko prijaznejša, je stopnja davka na motorna vozila vse nižja, kar pomeni tudi manjše vračilo.

Za prevoz osebe na invalidskem vozičku pogosto služi vozilo kot je Citroën Berlingo, ki ga ob tej priložnosti lahko vzamemo kot primer. Glede na emisijski standard Euro 6.d-Temp, prostornino 1.499 kubičnih centimetrov, moč motorja 96 kW in izpust CO2 116 g/km, gre za sorazmerno varčno in čisto vozilo. Ker se DMV plačuje od davčne osnove, ki je prodajna vrednost motornega vozila, ki ne vključuje davka na dodano vrednost (DDV) in tega davka, je cena takšnega vozila po trenutnem ceniku cca. 19.300 EUR, kar pomeni, da invalid prejme vrnjen DMV v višini dobrih 190 EUR. (Za izračun je uporabljen uradni kalkulator na spletni strani Finančnega urada Republike Slovenije).

Lahko znesku 200 EUR (pri dobrih 20 tisočakov vrednem vozilu) sploh še rečemo olajšava za invalida?

Nove spremembe

Na vidiku je prenova Zakona o davku na motorna vozila, ki mora zaživeti s 1.1.2021. Bistvo prenove je, da bo obdavčitev motornih vozil po novem vezana le na okoljske komponente in ne bo več odvisna od cene vozila. Preuranjeno je govoriti kako bo to vplivalo na znesek vračila DMV invalidni osebi, a poraja se strah, da bodo na slabšem tisti invalidi, ki za prevoz ali samostojno vožnjo potrebujejo velikoprostorsko limuzino oz. kombi. Kombiji so z novimi motorji prav tako varčni in čistejši, niso pa cenovno ugodni in invalidom lahko dosegljivi. Če je do sedaj invalid vsaj pri nakupu dražjega kombija prejel višji znesek vrnjenega davka na motorna vozila, kar mu je olajšalo doplačilo naknadne prilagoditve, se lahko po 1.1.2021 nadeja negativnega presenečenja. 

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content