25.8 C
Hrastnik
sobota, 13. 07. 2024
spot_img
AKTIVNONoviceZ invalidskim vozičkom po Aleji

Z invalidskim vozičkom po Aleji

Nakupovalno središče Aleja združuje izbrane trgovine, restavracije, kavarne, lokale, prostor za druženje in rekreacijo ter parkirišča.

Novo nakupovalno središče Aleja, na Rakuševi ulici v Ljubljani, ponuja zunanja parkirišča in parkirišča v dvoetažni parkirni hiši. Na obeh mestih najdemo dobro oznažena in solidno široka mesta rezervirane za invalide. V parkirno hišo se lahko zapeljemo ob uvozu na ljubljansko obvoznico (Priključek Ljubljana – sever) in prehodom na Celovško cesto (tu smo se zapeljali tudi mi v spodnjem posnetku) ali neposredno iz Rakuševe ulice. Ob uvozu nas pričakajo zapornice, katere se odprejo, ko izvlečemo parkirni listek. Če tega ne zmoremo sami, moramo imeti ob sebi spremljevalca.
Višina vhoda je 2,1 m. Takoj ob uvozu začnemo slediti tablam pod stropom, ki nas usmerjajo do prostih parkirišč, tudi naših, rezerviranih za invalide. Širina parkirišč je solidna in povsem zadostuje za nemoten izstop tudi s stranskim dvigalom. Malce težje bi bilo s kasetnim dvigalom, a lahko v takem primeru parkiramo na prva mesta ob prehodih in tako izstopimo na “cesto” v parkirni hiši.

Vhod iz parkirne hiše, kot tudi glavni zunanji vhod, sta brez ovir, s samodejnimi vrati. Dvigala imajo velike tipke, nameščene dokaj nizko, tako da jih lahko dosežemo tudi s sedečega položaja. Dimenzije dvigal so zadosti velike, da se lahko nemoteno obrnemo z vozičkom na elektromotorni pogon. 

Celotno središče Aleja je brez ovir in omogoča dostop do vseh trgovin in gostinskih ponudnikov v vseh etažah.

Gostinski ponudniki v zgornjem nadstropju, imenovanem Aleja Sky, ponujajo sveže pripavljene jedi s celega sveta. Skupne mize so različnih dimenzij in višin, tako da lažje najdemo takšno, ki nam čim bolj ustreza. Je pa vsekakor dobro, da je z nami spremljevalec, ki nam bo v pomoč pri prenosu hrane od pulta do mize.

Zunanji del zgornjega nadstropja je namenjen rekreaciji in zabavi. Tudi tu lahko nemoteno manevriramo z invalidskim vozičkom.

V vsaki etaži so sanitarije namenjene invalidom. Vrata se odprejo s pomočjo pritiska na stikalo in se za nami samodejno zaprejo. S pritiskom na stikalo jih nato tudi zaklenemo. Sanitarije so prostorne, prijazne in svetle. Ob WC školjki, nameščeni na sredino stene, so oprijemala, umivalnik je podvozen, pipa je na gibalni senzor, ogledalo pa lahko nagibamo. Za popolnost manjka edino stropno dvigalo za transfer težje gibalno ovirane osebe iz vozička na školjko. Evro ključ ni potreben.

Ko zapuščamo parkirno hišo, kjer je parkiranje brezplačno za prve štiri ure, se nam zapornice dvignejo samodejno, glede na odčitano registrsko oznako našega vozila.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content