22.6 C
Hrastnik
nedelja, 16. 06. 2024
spot_img
MOBILNOAvtomobilizemVolkswagen naznanil novo generacijo Transporterja

Volkswagen naznanil novo generacijo Transporterja

Volkswagen je naznanil prihod nove generacija modela Transporter, katerega bo prinesla pomlad 2024.

O novem VW Transporterju (in posledično Caravelli) smo pisali že več kot leto dni nazaj. Tokrat so naša odkritja že precej bolj potrjena. Novi Transporter nastaja na isti platformi kot Ford Transit Custom oz. bolj potniško in družinsko usmerjeni, rahlo prestižnejši, Ford Tourneo Custom.

Tako kot Ford, bo tudi novi VW na voljo z dizelskimi motorji, ki so dandanes (žal!) celo v tem segmentu že prava redkost. Dvolitrski štirivaljnik naj bi bil na voljo v štirih stopnjah moči, in sicer 110, 136, 150 in 170 KM. Na voljo bo osemstopenjski samodejni menjalnik z dvojno sklopko. Mogoč bo štirikolesni pogon.

Hibridni pogon bo najverjetneje enak kot pri Transitu/Tourneu Custom. Gre za kombinacijo odličnega 2,5-litrskega atmosferskega bencinskega motorja in elektromotorja z močjo 97 kW (131 KM). Skupna sistemska moč takšnega pogona je 165 kW oziroma 225 KM. Litij-ionska baterija s kapaciteto 11,8 kWh naj bi zadoščala za 57 kilometrov “električne” vožnje.

Manjkal ne bo niti popolnoma električno gnani Transporter. Njegov domet naj bi po WLTP znašal 380 km. Opremljen bo z neodvisnim vzmetenjem vseh koles, medtem ko bodo imeli motorji z notranjim izgorevanjem trdno premo zadaj.

Vse različice novega Transporterja bodo med kupce zapeljale iz nove Fordove tovarne v Turčiji. Tako zunanjost, predvsem prednji del, kot armaturna plošča dopuščata možnost individualnih rešitev, zato ni nujno, da bosta omenjena “kombija” enaka tudi na videz. Tak primer sta recimo Volkswagen Amarok in Ford Ranger. O izgledu in podrobnostih se bo natančneje lahko poročalo proti koncu zimskih mesecev prihodnjega leta.

Prvi vtisi predelav za invalide

Razlike med Fordom in VW bodo majhne, predvsem kar se tiče zunanjih in notranjih dimenzij ter rešitev. Tako si lahko tudi pri novem Transporterju ali Caravelli (oba bosta izdelana v isti turški tovarni kot Transit/Tourneo Custom) invalidi obetamo dobre možnosti dodatnih prilagoditev.

V vozilo bo, kakor smo slišali na premieri Tournea Custom, že vgrajena opcija za dodatne prilagoditve, kar bi lahko znižalo stroške in čas montaže elektrohidravličnega dvigala in olajšalo priklop pripomočkov za lažjo vožnjo, vključno z “drive-by-wire” joysticki.

Invalidom v pomoč bo tudi intuitivno delovanje, ki se bo lahko naučilo običajnih navad in nam (na primer) po odklepanju vozila samodejno odprlo električna drsna vrata.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content