8.9 C
Hrastnik
sreda, 21. 02. 2024
spot_img
MOBILNOAvtomobilizemKaj prinaša novi Ford Tourneo Custom?

Kaj prinaša novi Ford Tourneo Custom?

Ford je na mednarodnem sejmu v Hannovru uradno predstavil novo generacijo Transita/Tournea Custom.

Žarometi so bili usmerjeni v novi Ford E-Transit Custom, a so pri Fordu obenem že potrdili, da bosta poleg električnega pogona na voljo tudi hibridni in dizelski. Napovedana je tudi prestižnejša potniška različica Tourneo Custom.

E-Transit Custom bo na voljo z močjo 100 kW (136 KM) in v različici Performance z močjo 160 kW (217 KM). Njegov domet naj bi po WLTP znašal 380 km. Električno gnani Custom bo opremljen z neodvisnim vzmetenjem vseh koles, medtem ko bodo imeli motorji z notranjim izgorevanjem trdno premo zadaj.

Transit/Tourneo Custom bosta seveda na voljo tudi z dizelskimi motorji. Dvolitrski štirivaljnik bo na voljo v štirih stopnjah moči, in sicer 110, 136, 150 in 170 KM. Na voljo bo osemstopenjski samodejni menjalnik z dvojno sklopko. Mogoč bo tudi štirikolesni pogon.

Hibridni pogon, ki bo poganjal nova Customa že poznamo iz Kuge. Gre za kombinacijo odličnega 2,5-litrskega atmosferskega bencinskega motorja in elektromotorja z močjo 97 kW (131 KM). Skupna sistemska moč takšnega pogona je 165 kW oziroma 225 KM. Litij-ionska baterija s kapaciteto 11,8 kWh naj bi zadoščala za 57 kilometrov “električne” vožnje.

V prodajnih salonih jih lahko pričakujemo jeseni 2023. Poleg dveh medosnih razdalj, bo mogoče izbirati med tremi višinami karoserije. V ponudbi bo tudi različica Trail in po vsej verjetnosti ostaja tudi priljubljena verzija Active. Ford pripravlja tudi Nugget verzijo, ki bo tokrat precej bolj podobna ljudski Californiji.

Prihaja tudi novi Transporter

Da Ford in Volkswagen sodelujeta smo že videli pri novem Tourneu Connect, ki je v bistvu Caddyjev dvojček. Leta 2024 tako lahko na isti osnovi, z enakimi rešitvami in motorji, pričakujemo tudi novo generacijo modelov Volkswagen Transporter, Caravelle in California. Ali bodo nosili oznako T7 ali kar T6.2, bodo čez čas povedali možje iz Volkswagna.

Prvi vtisi predelav za invalide

Predstavitev novega Transita Custom je za invalide kar nekakšno olajšanje. Ford (in tudi VW) bo tako na trg poslal velikoprostorsko limuzino z (zelo verjetno) zadostno notranjo višino, z dovolj visoko nosilnostjo in z ravnim dnom, kar trenutno generacijo Transita/Tournea Custom postavlja v težje prilagodljivo vozilo za samostojno vožnjo vozila z invalidskega vozička.

V vozilo bo, kakor smo slišali na premieri, že vgrajena opcija za dodatne prilagoditve, kar bi lahko znižalo stroške in čas montaže elektrohidravličnega dvigala in olajšalo priklop pripomočkov za lažjo vožnjo, vključno z “drive-by-wire” joysticki.

Invalidom v pomoč bo tudi intuitivno delovanje, ki se bo lahko naučilo običajnih navad in nam (na primer) po odklepu vozila samodejno odprlo električna drsna vrata, ki bodo v Fordu na voljo tovarniško.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content