3.6 C
Hrastnik
petek, 01. 12. 2023
spot_img
DOSTOPNOMuzejRudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje, v prostorih strojnice jaška rudnika Loke pri Kisovcu, s pomočjo fotografskega in dokumentarnega gradiva ter številnih orodij in pripomočkov prikazuje zgodovino rudarjenja v tej zasavski občini, kjer je rudarjenje potekalo več kot 250 let.

V tem času se je rudarjenje razvijalo in moderniziralo, kar prikazujejo tudi orodja in pripomočki iz različnih obdobij. Največji napredek je bil v začetku 20. stoletja in po drugi svetovni vojni, kar prikažejo tudi v 20 minutnem zanimivem in poučnem videoposnetku. Rudarstvo se je prenašalo iz generacije v generacijo in se zasidralo tudi v gene današnjih otrok v vseh treh zasavskih občinah. Obenem pa je bilo seveda tudi največji motor razvoja kraja in regije.

Pred muzejem je veliko ravno in asfaltirano parkirišče, kjer so tudi označena mesta za invalide.

Dostop do strojnice jaška oz. sedanjega muzeja je raven in dostopen. Povsem dostopen je celoten prvi del muzeja, kjer vidimo fotografije, dokumentirano gradivo, orodja, pripomočke, zavetnico rudarjev Sv. Barbaro, podgano Roziko, simulacijo vašhave (vašhava = bela in črna kopalnica), upravljalni pult šohta (šoht = navpični jamski jašek z dvigalom za spust in dvig rudarjev in jamskih vozičkov v/iz podzemlja), itd. Videoposnetek se projecira na velika steno, tako da je viden tudi iz pritličja.

Drugi del muzeja poteka po simulaciji podzemnih rudniških prostorov, ki pa z vozički žal ni dostopen. Simulacija je narejena zelo realistično, zato prostora in podlage za invalidske vozičke ni. Sta pa invalidom vidna začetni in končni del simuliranega jaška.

Tretji del je na prostem, kjer se nahajajo zagorski in trboveljsko-hrastniški hunti (hunt = jamski voziček), muflon (muflon = transformator), lokomotive, samohodno hidravlično podporje, ipd. Zunanji del je brez težav dostopen tako za ročne kot za električne invalidske vozičke.

Poleg vsega je potrebno omeniti, da ima muzej tudi sanitarije za invalidne osebe.

OCENA DOSTOPNOSTI

Dostop
Parkirišče
WC
Dostopnost preverjena junija 2018 z vozičkom Permobil C300.
spot_img

DOSTOPNI TURIZEM

- Oglasni prostor -
Dostopnost preverjena junija 2018 z vozičkom Permobil C300.Rudarski muzej Zagorje
Skip to content