12.4 C
Hrastnik
torek, 16. 04. 2024
spot_img
MOJA POTObvestilaPojasnilo o navedeni ceni prilagoditve vozila v oddaji Koda

Pojasnilo o navedeni ceni prilagoditve vozila v oddaji Koda

V informativni oddaji Koda na RTV Slovenija je bil v petek, 2. 6. 2023, objavljen prispevek o pridobitvi vozniškega izpita za gibalno ovirane.

V Društvu za mobilnost invalidov Moja pot nas veseli, da se spregovori o preprekah, s katerimi se na poti do samostojne mobilnosti spopadamo gibalno ovirani. Opažamo, da premnogi, žal, še danes s težavo pridejo do zadostnih informacij kaj in kako do sofinanciranja prilagoditve vozila.

V prispevku je omenjena t.i. “običajna” cena prilagoditve, ki naj bi znašala med 1.000 in 1.500 EUR. Vrednost lahko drži za določeno skupino gibalno oviranih, ki za samostojno vožnjo potrebujejo minimalne posege pri predelovalcu vozil in/ali klasičen mehanski pripomoček. V prispevku navedena vrednost je precej prenizka za večino gibalno oviranih, ki med vožnjo sedijo na invalidskem vozičku, pa naj si gre za sopotnika ali samostojnega voznika invalida.

Težje gibalno oviran voznik, ki med vožnjo sedi na invalidskem vozičku potrebuje prilagoditve (individualne), ki presegajo 50.000 EUR. Tudi 100.000 EUR za prilagoditev ni več težko preseči, če je prisotna še poglobitev celotnega poda od C do A stebrička za dosego zadostne notranje višine.

V Društvu Moja pot smo vedno na voljo vsem, ki pri prilagoditvi vozila ter spremljajočih pravicah potrebujejo pomoč in svetovanje.

Ogled oddaje: https://365.rtvslo.si/arhiv/koda/174962436

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content