24.5 C
Hrastnik
četrtek, 25. 07. 2024
spot_img
MOBILNODogodkiMobilnost brez ovir z letnico 2022

Mobilnost brez ovir z letnico 2022

Dol pri Hrastniku je že drugič postal središče osveščanja javnosti in iskanja rešitev za težave gibalno oviranih v njihovi mobilnosti.

Prva septembrska sobota je na Dolu pri Hrastniku minila v znamenju mobilnosti in vključenosti invalidov v družbo.

Pred dvema letoma je na Dolu pri Hrastniku, v organizaciji našega društva Moja pot, luč sveta ugledala javna prireditev Mobilnost brez ovir. Glede na takratni pozitiven odziv, smo se odločili, da gremo naprej v tradicijo.

Tokrat smo v društvu Moja pot, ob podpori Občine Hrastnik, organizirali Mobilnost brez ovir z letnico 2022.

Poleg nekaj že prilagojenih vozil, so se nam pridružili še ponudniki medicinsko tehničnih pripomočkov, dostopnega turizma, trgovca z novimi vozili ter vodilni slovenski predelovalec vozil za invalide.

Na ogled so bila postavljena tri različno prilagojena vozila. Mercedes-Benz razred V s teleskopskimi klančinami in pritrjevalnimi trakovi za invalidski voziček na elektromotorni pogon v sredinski vrsti, Ford Tourneo Custom z zložljivo zadnjo enojno klančino in pritrdišči v zadnjem delu vozila ter Volkswagen Multivan 6.1 s popolno zahtevnejšo prilagoditvijo za samostojno vožnjo voznika invalida (stransko vrtljivo dvigalo, vpenjalni sistem za voziček na voznikovem mestu, upravljanje preko sistema Joysteer in daljinskim upravljanjem menjalnika ter sekundarnih funkcij).

Ponudbo novih vozil letos pesti ena izmed najhujših avtomobilskih kriz v zadnjih letih, a sta se z dvema voziloma odzvali Avtohiša Čepin (Ford Tourneo Custom Active) ter Malgaj Trbovlje (Volkswagen T-Cross).

Nova Reha je na ogled postavila svoj asortiman zložljivih skuterjev, katere so obiskovalci lahko preizkusili. Tako kot so preizkusili tudi voziček Permobil F5 z vgrajeno stojko. Tudi Soča oprema je obiskovalcem predstavila širok nabor pripomočkov za lažjo mobilnost. Videti in preizkusiti je bilo mogoče skuterje različnih velikosti, vozičke in stopniščni vzpenjalec. Obiskovalcem so nudili strokovno pomoč in svetovanje. Slednje je nudilo tudi podjetje Medico3, ki je predstavilo katetre Curan, obenem pa poskrbelo še za promocijo Doma paraplegikov Pacug, ki se nam zaradi trenutne kadrovske stiske, žal, niso mogli pridružiti na dogodku.

AMK Servis je vodilni slovenski predelovalec vozil za invalide. Na svojem razstavnem prostoru so na vozilu VW Caddy predstavili več možnih prilagoditev, vključno s poglobitvijo zadnjega dela za prevoz osebe na invalidskem vozičku. Zanimive so bile tudi rešitve za ročno upravljanje plina in zavore, ki so bile predstavljene na volanu, katerega so lahko obiskovalci dosegli kar z vozička. Na ta način so preizkusili kakšen sistem jim najbolj ustreza za varno in enostavno samostojno vožnjo.

Zavod Brez ovir je na svoji stojnici predstavljal možnosti oddiha in potovanj. Seveda na področju dostopnega turizma. Turistične lokacije predhodno preverijo, zato lahko interesentom podajo karseda prave informacije za brezskrbno potovanje ali izlet. Med pripomočki je, poleg taktilnih oznak za slabovidne, izstopal stol oz. bazensko dvigalo. Žal na prizorišču nismo imeli bazena, a so vseeno uspešno prikazali njegovo uporabnost. Za atraktivno plezanje na trboveljski dimnik je poskrbel 4. dritl. No, na “raufnk” smo plezali s pomočjo novodobne tehnologije, a na svoji lokaciji v Trbovljah ponujajo tudi sprehod skozi pripravljene rudniške rove – preverjeno dostopno z invalidskim vozičkom na elektromotorni pogon.

Seveda smo bili prisotni tudi mi, Društvo za mobilnost invalidov Moja pot. Poleg informacij in svetovanja o prilagoditvi vozila in nakupu primernega vozila, smo predstavili letošnji osrednji projekt Pomisli, predno (za)parkiraš ter s pomočjo slaščičarne Torte Bella poskrbeli, da komu ni “padel cukr”.

Veseli smo, da je dogodek privabil še več obiskovalcev kot pred dvema letoma, kar nam daje potrditev, da delamo dobro obenem pa zagon, da v prihodnje delamo še boljše.

Sobotno dopoldne je bilo obsijano s soncem, prepleteno z dobro družbo, koristnimi nasveti, izkušenim svetovanjem in pozitivno energijo.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content