25.8 C
Hrastnik
sobota, 13. 07. 2024
spot_img
MOBILNODogodkiMobilnost brez ovir 2020: "Skupaj naprej v tradicijo!"

Mobilnost brez ovir 2020: “Skupaj naprej v tradicijo!”

Dol pri Hrastniku je preteklo soboto postal središče osveščanja javnosti in iskanja rešitev za težave gibalno oviranih v njihovi mobilnosti.

Društvo za mobilnost invalidov Moja pot je v soboto, 5. 9. 2020, na Dolu pri Hrastniku pripravilo prvi dogodek v Sloveniji, kjer je bilo moč na enem mestu pridobiti kar največ informacij, idej in nasvetov za boljšo ter lažjo mobilnost za gibalno ovirane. Poleg že prilagojenih vozil članov Društva Moja pot, je na prireditvi sodeloval eden izmed največjih predelovalcev vozil za invalide v Sloveniji, dva trgovca z novimi vozili, ki sta obiskovalcem svetovala pri nakupu novega vozila, ki ima primeren potencial za naknadne prilagoditve, predstavljen je bil tudi voziček za mobilnost ležečih oseb, ki so obležale bodisi zaradi bolezni, hude poškodbe ali starosti.

Skupaj z našimi člani društva Moja pot smo na ogled postavili različno prilagojena vozila.

Volkswagen Sharan s teleskopsko raztegljivimi navoznimi tirnicami in izravnanim dnom prtljažnika je obiskovalcem prikazal osnovno prilagoditev za lažji transport vozička na elektromotorni pogon ali invalidskega skuterja. Mercedes-Benz razred V za prevoz osebe na invalidskem vozičku je predstavil cenovno ugodno možnost prevoza invalidne osebe – teleskopsko raztegljive tirnice, ki se ročno namestijo na stranski vhod pri drsnih vratih ter pasovi za pripenjanje vozička za varno vožnjo. Ob uporabi stranskega vhoda ohranimo zadnjo sedežno klop in pridobimo par centimetrov višine pri samem vstopu. Pri Volkswagnu T5 Caravelle so obiskovalci videli stransko vrtljivo elektrohidravlično dvigalo, sistem Permolock za samodejno vpenjanje vozička na mestu voznika ter upravljalno ročico Joysteer za krmiljenje zavijanja (volana), plina in zavore.

Podjetje AMK Servis je obiskovalcem nudilo strokovno podporo, svetovanje in ponudbo za prilagoditev vozila po meri invalida. Na njihove razstavnem prostoru smo si lahko ogledali Peugeot 1007 z vrtljivim sovoznikovim sedežem Carony, kateri nas iz vozila obrne in se “zapelje” na ogrodje vozička. En sedež imamo tako na vozičku in v vozilu. Predstavili so tudi VW Caddy z več prilagoditvami in pripomočki za vožnjo. Vozilo je dodatno poglobljeno za prevoz potnika na vozičku zadaj, opremljeno je z dvigalom za transfer osebe iz invalidskega vozička na sovoznikev sedež in obratno, vsebuje pripomočke za lažjo in varnejšo vožnjo.

Malgaj Trbovlje je na prizorišče pripeljal povsem nov T6.1 Multivan, ki je konstrukcijsko skorajda povsem enak že vse od prvih modelov T5, kar pomeni, da imamo široke možnosti prilagoditve in da so številni predelovalci razvili poglobitve, dvigala in pripomočke za vožnjo povsem namensko za obliko in razporeditev, kakršno ima Multivan že dobrih 15 let. Kljub vsemu pa gre za vozilo, ki je v lanskem letu postalo “pametno”, saj vključuje dolg spisek asistenčnih sistemov, ki lajšajo našo vožnjo in dobro sodelujejo tudi z najzahtevnejšimi prilagoditvami, kot je naprimer Joysteer. Avtoservis Špajzer je poskrbel za predstavitev in ponudbo novega Citroëna Berlinga, ki se hitro in strmo vzpenja po priljubljenosti pri vseh tistih, ki si želijo vozilo, ki omogoča naknadno poglobitev zadnjega dela in tako služi za prevoz osebe na vozičku.

Na dogodku se nam je pridružil tudi voziček Oldi, ki je namenjen vsem ljudem, ki so obležali bodisi zaradi bolezni, hude poškodbe ali starosti. Oldi je “mobilna postelja”, ki je odlična za vse tiste, ki so obsojeni na ležeči položaj in zato ne smejo biti prikrajšani za družabno življenje in svež zrak.

Odzivi na prvi Mobilnost brez ovir so pozitivni in, glede na trenutne razmere, celo nad pričakovanji, zato smo odločeni, da dogodek postane tradicija.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content