26.2 C
Hrastnik
torek, 03. 10. 2023
spot_img
ArhivMednarodni dan invalidov 2017: "Smo državljani EU"

Mednarodni dan invalidov 2017: “Smo državljani EU”

3. decembra, obeležujemo mednarodni dan invalidov, katerega so z resolucijo razglasili Združeni narodi leta 1992 z namenom družbenega spodbujanja razumevanja invalidnosti, zavzemanja za dostojanstvo, blaginjo in pravice invalidov ter zavedanja o koristnosti vključevanja invalidov v politično, družbeno, gospodarsko in kulturno življenje.

Slovenija je, kot članica EU, ratificirala Konvencijo o pravicah invalidov, ki določa, da “države pogodbenice te konvencije priznavajo enako pravico vsem invalidom, da živijo v skupnosti in enako kot drugi odločajo ter sprejemajo učinkovite in ustrezne ukrepe, ki jim omogočajo polno uživanje te pravice ter polno vključenost v skupnost in sodelovanje v njej.

Vse to se seveda ne mora zgoditi čez noč, saj je potrebno za ta namen vpeljati kar nekaj pravnih aktov. V zadnjem letu je bila na tem področju Slovenija zelo aktivna. Kot je v svoji poslanici ob mednarodnem dnevu invalidov izrekla dr. Anja Kopač Mrak, je “Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v letošnjem letu sprejelo dodatne ukrepe k izenačevanje možnosti invalidov in to so sofinanciranje tehničnih pripomočkov za invalide s senzornimi okvarami, sofinanciranje prilagoditve vozila gibalno oviranim invalidom in novo v letu 2018 bo možnost pridobitve psa pomočnika za težko oziroma najtežje gibalno ovirane invalide. V letošnjem letu je Državni zbor Republike Slovenije sprejel sistemski Zakon o osebni asistenci, ki določa pravico invalidov do osebne asistence in način uveljavljanja pravice do osebne asistence z namenom omogočati invalidom večjo osebno samostojnost in vključenost v družbo.

Poleg tega je Slovenija v letošnjem letu vpeljala evropsko kartico ugodnosti za invalide, ki je prva tovrstna kartica v Sloveniji in Evropski uniji, njena posebnost pa je v tem, da bo invalidom omogočila enotnejšo obravnavo ter ugodnosti doma in pri potovanjih v druge države Evropske unije ter s tem večjo dostopnost in vključenost v družbo. Kartica bo invalidom omogočila uveljavljanje posebnih komercialnih popustov na področju umetnosti in kulture, turizma, športa, izobraževanja, trgovine in transporta, v projekt pa je zaenkrat vključenih osem držav: Slovenija, Ciper, Finska, Belgija, Italija, Romunija, Estonija in Malta. Dolgoročni cilj projekta je, da bi se Evropska kartica ugodnosti uveljavila v vseh državah Evropske unije.

Do polne vključenosti invalidov v družbo nas še čaka nekaj stopnic, ki jih bo potrebno preurediti v dostopno klančino, a kljub temu lahko zaključimo, da je Slovenija na dobri poti.

Celotno poslanico dr. Andreje Kopač Mrak si lahko preberete na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: MDDSZ

 

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content