5.6 C
Hrastnik
sobota, 20. 04. 2024
spot_img
ArhivEvropska kartica ugodnosti že na voljo

Evropska kartica ugodnosti že na voljo

»Slovenija je prva država v Evropski uniji, ki EU kartico ugodnosti za invalide uvaja«, je na predstavitvi poudarila ministrica dr. Anja Kopač Mrak.

Na spletni strani Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve so ob predstavitvi zapisali da je evropska kartica ugodnosti za invalide prva tovrstna kartica v Sloveniji in Evropski uniji, njena posebnost pa je v tem, da bo invalidom omogočila enotnejšo obravnavo ter ugodnosti doma in pri potovanjih v druge države Evropske unije ter s tem večjo dostopnost in vključenost v družbo. Kartica bo invalidom omogočila uveljavljanje posebnih komercialnih popustov na področju umetnosti in kulture, turizma, športa, izobraževanja, trgovine in transporta, v projekt pa je zaenkrat vključenih osem držav: Slovenija, Ciper, Finska, Belgija, Italija, Romunija, Estonija in Malta. Dolgoročni cilj projekta je, da bi se Evropska kartica ugodnosti uveljavila v vseh državah Evropske unije. Od vseh osmih držav članic, ki so se prijavile na razpis in pri tem bile uspešne, je Slovenija prejela največ finančnih sredstev.

Evropska kartica ugodnosti bo veljala v vseh državah Evropske unije in bo omogočala enako obravnavo invalidnih oseb v določeni državi, ne glede na državljanstvo – invalidom bo torej povsod po Evropi omogočala uveljavljanje posebnih komercialnih popustov. Pozitiven učinek EU kartice ugodnosti za invalide bo večje vključevanje invalidov v družbo – ne le domačo, temveč tudi v družbo EU, ter s tem večja kakovost njihovega življenja,” še dodajajo na spletni strani ministrstva.

Aplikacija za pametne naprave

Kot smo že obveščali na naši facebook strani, smo pred časom testirali delovanje aplikacije, kjer upravičenci lahko spremljamo seznam ponudnikov ugodnosti. Aplikacija deluje hitro in pregledno, dobrodošla je tudi rešitev z interaktivnim zemljevidom, ki v povezavi z našo trenutno lokacijo hitro poišče in označi ponudnike ugodnosti v naši neposredni bližini. Do seznama ponudnikov lahko dostopamo tudi z domačega računalnika na naslovu http://www.invalidska-kartica.si/. Baza in poslednično seznam ponudnikov se bo nenehno ažuriral in dopolnjeval. Trenutnih ponudnikov ugodnosti je okrog 200, si pa vsi skupaj, snovalci in uporabniki, želimo, da se ta seznam povečuje tudi v bodoče.

Kako do kartice

Upravičenci lahko na 58 upravnih enotah po vsej Sloveniji brezplačno vložimo zahtevek za izdajo evropske kartice ugodnosti za invalide, pri čemer poleg osebnih podatkov in dokazila o stopnji invalidnosti potrebujemo tudi fotografijo za osebni dokument. Kartico prejmemo na dom v približno desetih dneh.

 

Vir: MDDSZ
Foto: MDDSZ

 

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content