25.8 C
Hrastnik
sobota, 13. 07. 2024
spot_img
MOBILNOGaražaRezultati terenske raziskave o parkirni (ne)kulturi

Rezultati terenske raziskave o parkirni (ne)kulturi

Pred kampanjo projekta Pomisli, predno (za)parkiraš, smo izvedli anketo o kulturi parkiranja in ji dodali še terensko raziskavo.

Rezultate spletne ankete, ki jo je izpolnilo 147 anketirancev, smo že objavili. Tokrat objavljamo rezultate terenskega opazovanja, ki smo ga izvajali v mesecu marcu.

Na različnih parkirnih mestih pred trgovskimi centri oz. trgovinami smo prebili 9 ur in v praksi preverjali kulturo parkiranja. Naša ekipa je pod drobnogled vzela parkirišča v Trbovljah, Laškem, Celju in Domžalah. Obiskali smo tako večje kot tudi manjše parkirne površine ter tudi parkirno hišo v Trbovljah.

Večja trgovska centra z večjimi parkirnimi površinami v Celju in Trbovljah sta se presenetljivo izkazala za najbolj »varna«. V Trbovljah so, v času opazovanja, parkirna mesta za invalide zasedali le tisti, ki so tja parkirali upravičeno oz. so imeli na vidnem mestu vozila invalidsko parkirno karto. Pred trgovskim centrom v Celju je bilo takšnih upravičenih parkiranj 67 %. Na nobenem od omenjenih parkirišč v Celju in Trbovljah ni, v času opazovanja, prišlo do potencialnega zaparkiranja oz. napačnega parkiranja.

Enak odstotek (67 %) upravičenih parkiranj na prostor za invalida je bil tudi v centru Trbovelj pri trgovskem centru s parkirno hišo. Je pa v tej parkirni hiši voznik parkiral svoje vozilo površno in malomarno ter na ta način zavzel dve parkirni mesti za invalide.

Povsem druga zgodba je bila v Trbovljah pred trgovino enega ponudnika. V roku pol ure (najkrajši opazovani čas) je kar 5 voznikov neupravičeno parkiralo na mesto rezervirano za invalide. Pred to trgovino smo zabeležili najvišji odstotek neupravičeno zasedenih parkirnih mest za invalide; takšnih je bilo kar 71 %. Upravičeno zasedenih je bilo zgolj 29 %, kar je precej manj, kot pri vseh drugih opazovanih parkiriščih.

Na zunanjem parkirišču večjega supermarketa v Laškem ni v opazovanem času nihče zasedel nobenega parkirnega mesta za invalide. Je pa prišlo do nepravilnega parkiranja na bele črte, ki razmejujejo parkirišče in cestišče, kar lahko ogroža nadaljnjo mobilnost pravilno parkiranemu vozilu.

Za največje negativno presenečenje je poskrbelo zunanje parkirišče pred nakupovalnim centrom v Domžalah. Parkirna mesta za invalide so odlično začrtana, saj štirim omogočajo dovolj prostora tudi za uporabo stranskega kasetnega dvigala, ki ob vozilu potrebuje najmanj 2,5 m prostora. V središču teh štirih parkirišč je namreč ohranjen dimnik, ki ne moti vstopa/izstopa iz vozila, hkrati pa dodatno razmeji vzporedni parkirišči. A ravno ta prostor se je izkazal kot pravi magnet za nepravilna parkiranja in zaparkiranja. V kratkem času (30 minut) smo našteli kar tri zaparkiranja, ki lahko onemogočijo vstop invalidu v svoje vozilo. Na parkirnih mestih za invalide je v tem času upravičeno parkiralo 60 % voznikov. 33 % od upravičenih uporabnikov invalidskih parkirnih mest je bilo gibalno oviranih.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content