13.4 C
Hrastnik
torek, 03. 10. 2023
spot_img
AKTIVNONoviceCovid-19 in njegov vpliv na življenje gibalno oviranih

Covid-19 in njegov vpliv na življenje gibalno oviranih

Minilo je že skoraj leto dni od prvega potrjenega primera takrat nove koronavirusne bolezni SARS-CoV-2 v Sloveniji.

V tem času so se vrstili vzponi in padci krivulje pozitivnih na testu in števila oseb z bolnišnično oskrbo. Poleg tega smo bili priča ukrepom – enim bolj, drugim manj smiselnim. A kakorkoli obrnemo, sta covid-19 in ukrepi za njegovo zajezitev vplivala na vsakdanje življenje vseh nas, ne zgolj gibalno oviranih.

V poplavi vseh informacij, dezinformacij, fiaskov in uspehov, smo se pri Moja pot odločili preveriti, kako vse skupaj vpliva na vsakdan gibalno ovirane osebe.

V anketi so prostovoljno in povsem anonimno sodelovale gibalno ovirane osebe, katere so izpolnile anketo, ki smo jo delili na naših družbenih omrežjih.

Stopnja telesne okvare

Med anketiranci jih je skoraj 3/4 s 100 % telesno okvaro. 22 % jih je s telesno okvaro med 50 in 90 odstotki, medtem ko jih je zgolj 6 % s priznano okvaro pod 50 %.

Covid-19 obolelost

Absolutna večina, 83 %, jih virusa covid-19 še ni prebolelo. 6 % jih je že prebolelo virus, o katerem govorimo že leto dni, medtem ko jih 11 % ne ve, saj je lahko šlo za asimptomatski potek bolezni.

Ocenjevanje

Anketiranci so z ocenami od 1 (nezadostno) do 5 (odlično) ocenjevali različne dogodke in dejanja.

Precej negativno (s končno oceno komaj 1,8) izstopajo tri trditve:

  • Strokovno informiranje o covid-19 v povezavi s tvojo telesno okvaro s strani zdravstvenih ustanov.
  • Strokovno informiranje o cepljenju proti covid-19 v povezavi s tvojo telesno okvaro s strani zdravstvene ustanove v kateri si voden/-a.
  • Spopadanje Slovenije z virusom SARS-CoV-2.

Izmed zgoraj naštetih je potrebno izpostaviti “Strokovno informiranje o cepljenju proti covid-19 v povezavi s tvojo telesno okvaro s strani zdravstvene ustanove v kateri si voden/-a,” ki je bilo kar v 56 % ocenjeno z negativno oceno. Pri trditvi “Spopadanje Slovenije z virusom SARS-CoV-2,” pa višje ocene od dobro (3) ni izbral nihče. Ocene odlično (5) ni prejela nobena od zgornjih treh trditev.

Tehtnica se je k podeljevanju boljših ocen (skupno 3,4) nagnila zgolj pri izvajanju osebne asistence in servisnih storitvah medicinsko-tehničnih pripomočkov v času epidemije. Slednja ni prejela niti ene nezadostne ocene.

Covid-19: Strah ali “brez panike”

Telesna okvara pri 53 % anketiranih negativno vpliva na njihovo pljučno kapaciteto. 22 % anketiranih meni, da covid-19 ne predstavlja nobene nevarnosti za njih, 39 % meni, da jim covid-19 predstavlja visoko grožnjo, medtem ko enak delež (39 %) ne ve, kaj lahko pričakuje.

Ukrepi in življenje med epidemijo

Skoraj 90 % dosledno spoštuje in upošteva vladne ukrepe in priporočila NIJZ. Kar 72 % se jih že leto dni več ali manj zadržuje v zaprtem prostoru. Pred epidemijo je podobno kot v njej živela le desetina tistih, ki so sedaj že eno leto več ali manj v zaprtih prostorih. Tudi to je lahko razlog, da je kar 61 % anketirancev mnenja, da se jim je gibalno stanje v času epidemije še dodatno poslabšalo. Podoben odstotek anketirancev je tudi ostal brez rehabilitacije v letu 2020. Da se v zadnjem času počutijo pozabljeno in osamljeno, je izbralo 24 % anketirancev.

Cepljenje

Na cepljenje trenutno čaka 33 % anketirancev. 28 % si cepljenja ne želi, medtem ko jih je največ, 39 %, neopredeljenih oz. se še odločajo.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content