12.4 C
Hrastnik
torek, 16. 04. 2024
spot_img
AKTIVNONoviceNa vidiku elektronske vinjete na hrvaških avtocestah

Na vidiku elektronske vinjete na hrvaških avtocestah

Hrvaški minister za pomorstvo, promet in infrastrukturo, Oleg Butković, je za N1 napovedal uvedbo sprememb cestninjena na hrvaških avtocestah.

V lanskem letu so zabeležili preko tri milijarde kun prihodkov na cestninskih postajah, kar daje povod za spremembo sistema. Kot je dejal Butković, je njihov cilj, da se s 1. 1. 2024 uvede brezkontaktno cestninjenje. “Na cestninskih postajah ne bo več zapornic, uporabnik bo imel poseben račun s sredstvi, ki se bodo samodejno porabljala glede na uvoz in izvoz iz avtoceste. Nič več zapornic, nič več gneče.

Gre torej za brezkontaktno plačevanje, ki ga zaenkrat poimenujejo tudi elektronska vinjeta. Klasičnih vinjet ne nameravajo vpeljati, saj se po evropskih državah le-te opuščajo.

Že letos brez cestninskih postaj Bregana in Rupa?

Vsem so poznani tudi zastoji na cestninskih postajah za mejnima prehodoma Obrežje in Jelšane. Ker je Hrvaška s 1. 1. 2023 vstopila v schengen in tako sprostila gnečo za vstop v državo, išče rešitve tudi za omenjeni cestninski postaji.

Pred uvedbo novega sistema cestninjena, bo hrvaška vlada na cestninskima postaja Bregana in Rupa poiskala rešitev. Ena ob opcij je tudi ukinitev plačila,” je povedal Butković.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content