11 C
Hrastnik
sreda, 27. 03. 2024
spot_img
MOBILNODogodkiAvtosejem Salzburg 2014

Avtosejem Salzburg 2014

Med 21. in 23. marcem je v Salzburgu potekal 8. avtomobilski sejem, na katerem so se predstavile različne svetovne avtomobilske znamke, ponudniki dodatne opreme in nege vozil, alternativne oblike pogonskih goriv ter tudi predelovalci vozil za invalide. 

Sejmišče se nahaja takoj ob samostojnem (sejemskem) izvozu s Salzburške obvoznice, poleg znane Salzburg Arene. Parkirna mesta so na voljo tako na prostem, kot tudi v garažni hiši. Tista, rezervirana za invalide, so dovolj široka in vidna že od daleč, stanejo pa 8 eur, v kolikor je vozilo parkirano več kot štiri ure, kar pa (glede na velikost sejmišča) nedvomno je. Vstopnica za invalidne osebe je brezplačna, popusta pa je deležna tudi spremljevalna oseba. Naj ob tem še omenimo, da so prav vsi prostori dostopni za gibalno ovirane osebe, vključno s sanitarijami, ki imajo ogromno prostora za manevriranje z vozičkom. Tudi njihova čistoča in splošna uporabnost sta na zavidljivo visokem nivoju.

A na sejem nismo prišli zaradi invalidom prijazne infrastrukture, temveč zaradi ogleda ponudbe različnih vozil ter predelav za invalide v Avstriji. Slednja sta bila zgolj dva, ki pa pokrivata širok spekter individualnih prilagoditev.
Predstavilo se je podjetje DLOUHY, ki je s svojim sloganom “Mobilnost za vse” eden izmed vodilnih avstrijskih predelovalcev vozil. S svojo dejavnostjo so začeli v začetku 90-ih let, katero pa so do dandanes samo še nadgrajevali. Leta 2004 so tako začeli ponujati tudi predelave za invalide kot samostojne voznike. Sodelujejo s podjetji AMF-Bruns, Autoadapt in Jany ter so član širokega avstrijskega kluba Club Mobil, ki združuje voznike, sopotnike in bodoče voznike invalide širom države in tudi izven njenih meja. Na sejmu je podjetje DLOUHY predstavilo nalagalec invalidskega vozička v prtljažni prostor vozila, elektro-hidravlična dvigala, električno nastavljive in vrtljive voznikove sedeže, Carony vrtljive sovoznikove sedeže z in brez vozička, trakove za pritrjevanje vozička ter osnovne pripomočke za vožnjo vozila s pomočjo ročnega upravljanja gasa in zavore. Na razstavišču so imeli tudi predelano Dacio Dokker za prevoz osebe na invalidskem vozičku, ki skupaj s predelavo (zadnja navozna klančina, pritrjevalni trakovi in pasovi, naslon za glavo v primeru ročnega vozička, zložljiv sedež ter oblazinjenje) stane od 17.670 €.
Reha-Technik Aigner je podjetje, ki poskrbi za prilagoditev vozila, stanovanja/hiše ter ponuja najnovejše “vozičke” Segway in terapevtske pripomočke. Pri predelavah vozil sodelujejo s podjetji Kivi, Autoadapt in Paravan. Na sejmu so predstavili vrtljiv sovoznikov sedež Carony, ročno zložljive rampe na primeru VW Caddy-ja in pripomočke za ročno upravljanje stopalk plina in zavore ter dodatnih vitalnih funkcij (luči, smerokazi, brisalci,…). Pripeljali so seveda tudi primer vozička Segway.

Med avtomobilskimi znamkami so najmočnejši vtis pustile znamke VAG koncerna. Volkswagen je predstavil novega Golfa Sportsvana, Beetla 70’s, posebni seriji Multivana in Californije in še mnoge mnoge druge modele. Omeniti je potrebno še novega Audija A8, A3 Sportsback g-tron ter popolnoma novega TTS Coupé. Pri znamki SEAT nas je med vsemi že znanimi modeli pričakal tudi novi Leon ST, Škoda pa je na ogled postavila odmevno študijo Vision C, ki narekuje njihovo bližnjo prihodnost. Da ne omenjamo vsake znamke posebej, naj izpostavimo še Nissanovo Evalio, ki je pri nas (še vedno) ni mogoče kupiti. Za osnovno ceno 19.990 € ponuja ogromno uporabnega prostora, dvoje drsnih vrat, varčen bencinski motor in solidno opremljenost. Vozilo je, zaradi svoje uporabnosti, vsekakor vredno ogleda, le (ob morebitnem nakupu) čez mejo bo potrebno ponj. Zopet se je kot znamka s skrbnostjo do invalidov pokazal Ford, ki je na sejmu predstavil svoj model B-Max, ki (kot opcijo) že v osnovi ponuja vrtljiv voznikov sedež s pripomočki za presedanje in/ali sistemom za nalaganje ročnega vozička za voznikov sedež. B-Max ima namreč že v svoji zasnovi zadnja stranska drsna vrata, med zadnjimi in prednjimi vrati pa ni stebrička, tako da je presedanje zares enostavno. Ford je na ogled postavil tudi različico Tourneo Custom z vzdolžno premičnimi zadnjimi sedeži in mizico (podobno kot že nekaj časa poznamo v modelih VW Multivan) ter premierno tudi popolnoma novega Forda Transita. Manjkal pa ni niti novi lahko SUV Ford Ecosport. Pri Lancii smo si lahko ogledali (sedaj) njihovega Voyagerja, Mercedes-Benz pa je postregel še zgolj z aktualnim modelom Viano/Vito, medtem ko smo novi V-razred iskali zaman. Pravtako smo zaman iskali novega Opel Vivara in Renault Trafica. Je pa Renault oz. Dacia na ogled postavil novega Logana MCV, ki je po izgledu naredil skok naprej v moderno dobo in za svojo ceno zopet ponuja največ prostora in preverjene tehnologije.

Sejem je že zaprl svoja vrata in obenem obelodanil datum svojega ponovnega odprtja – 20.4.2015. Glede na to, da je Salzburg relativno blizu, obstaja možnost, da bomo tam tudi prihodnje leto.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content