25.8 C
Hrastnik
sobota, 13. 07. 2024
spot_img
MOBILNONa kolesihVišje globe za neupravičeno parkiranje na mestu za invalida

Višje globe za neupravičeno parkiranje na mestu za invalida

Državni zbor je s 46 glasovi za in enim proti potrdil novelo Zakona o pravilih v cestnem prometu.

Nižje kazni za prehitro vožnjo

Novela predvideva nižje kazni za prehitro vožnjo. Če bomo v naselju, kjer je omejitev 50 km/h le-to prekoračili za 10-20 km/h, bomo po novem oglobljeni za 120 EUR. Po trenutnem zakonu nas tak prekršek stane 250 EUR. Znižujejo se tudi globe za prehitro vožnjo izven naselij in na avtocestah.

Višja globa za neupravičeno parkiranje na mestu za invalida

Vsako neupravičeno ustavljanje ali parkiranje na označenem parkirnem mestu za invalida se trenutno kaznuje oz. oglobi z 80 EUR. Po uveljavitvi sprememb bo takšno početje oglobljeno z 200 EUR.

Z invalidskim vozičkom po kolesarskem pasu

Novela določa tudi pogoje za udeležbo lahkih motornih vozil* v cestnem prometu, kamor med drugim sodijo tudi invalidski vozički, skiroji, rolke, idr. Vozniki oz. upravljalci takšnih vozil bodo morali voziti po kolesarskem pasu ali kolesarski poti/stezi. Kjer takšnih površin ni ali niso dostopne (predvsem za invalidski voziček), je predvidena vožnja ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju.

Z začetkom veljavnosti sprememb, tako prenehajo veljati nekatera pravila in določbe, ki zadevajo vožnjo invalidskega vozička.

Ob rdeči luči bomo lahko zavijali desno

Kot se je že govorilo, novela zajema tudi dovoljenje zavijanja desno ob rdeči luči na semaforju, kjer to cestna infrastruktura omogoča. Zvišujejo se tudi globe za uporabo mobilnega telefona med vožnjo.

Novela določa primerno bočno razdaljo pri prehitevanju kolesarjev in zgoraj navedenih lahkih motornih vozil, kadar vozijo ob desnem robu smernega vozišča – t.j. 1,5 m. Strožja bo obravnava voznikov, ki ne upoštevajo posebnih svetlobnih in zvočnih opozoril na vozilih s prednostjo, ipd.


* Lahka motorna vozila so invalidski vozički in vozila na motorni pogon, pri katerih konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 km/h in niso širša od 80 cm ter so izvzeta iz področja uporabe Uredbe (EU) št. 168/2013 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 15. januarja 2013 o odobritvi in tržnem nadzoru dvo-ali trikolesnih vozil in štirikolesnikov.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content