22.6 C
Hrastnik
nedelja, 16. 06. 2024
spot_img
MOBILNONa kolesihInvalidski voziček v prometu

Invalidski voziček v prometu

Zakon o pravilih cestnega prometa pokriva tudi pravila pešcev in oseb na invalidskih vozičkih v prometu. Kaj se sme, kaj je prav in kaj je nevarno, ko se z vozičkom pridružimo pešcem?

Zakonsko je pešec oziroma peška oseba, udeležena v cestnem prometu, ki hodi po cesti, pri tem pa lahko vleče ali potiska, ali se premika z invalidskim vozičkom s hitrostjo pešca ali tak voziček potiska, in oseba, ki uporablja za gibanje drugo prevozno sredstvo, ki po Zakonu o pravilih cestnega prometa ni vozilo.

Po zakonu…

83. člen se dotika udeležbe pešcev v cestnem prometu. Pešci morajo uporabljati prometne površine, namenjene hoji pešcev.
Če na vozišču ali ob njem ni pasu za pešce, pešpoti ali pločnika, je pa kolesarska steza, smejo hoditi pešci po kolesarski stezi, vendar tako, da ne ovirajo kolesarjev in voznikov koles s pomožnim motorjem. Tam, kjer ni niti pločnika, pešpoti ali kolesarske steze, smejo pešci hoditi po vozišču ob levem robu vozišča v smeri hoje. 
Pešec, ki potiska enosledno vozilo, ročni voziček ali drugo prevozno sredstvo in organizirana skupina pešcev, mora v primeru, ko ni mogoče uporabljati prometne površine namenjene hoji pešcev, hoditi ob desnem robu vozišča v smeri hoje. Pešec, ki potiska ob sebi enosledno vozilo, ga mora voditi na svoji levi strani. Določba velja tudi za osebo, ki se vozi v invalidskem vozičku.

Pešec, ki vleče ali potiska po vozišču ročni voziček ali se vozi po vozišču v invalidskem vozičku, mora imeti ponoči in ob zmanjšani vidljivosti na vozičku prižgano najmanj eno svetilko, ki oddaja belo svetlobo, pritrjeno na levi strani, ki mora biti vidna od spredaj in zadaj. Svetloba svetilke ne sme slepiti drugih udeležencev v cestnem prometu.

Posebnih prevoznih sredstev, kamor spada tudi invalidski voziček, ni dovoljeno uporabljati na vozišču ceste, namenjene prometu motornih vozil.

Izjemoma se od vseh prevoznih sredstev na vozišču ceste, namenjene prometu motornih vozil, uporablja invalidski voziček, vendar izključno v primeru, kadar ni druge prometne površine, ločene od vozišča.

Povzetek

Z invalidskim vozičkom se ne vozimo po kolesarski stezi, če je poleg nje dostopna pešpot, pas za pešce ali pločnik. V kolikor imamo na voljo samo cesto ali kolesarsko stezo, izberemo slednjo. Obnašamo se kot pešec, kar pomeni, da vozičke na elektromotorni pogon vozimo s takšno hitrostjo, kot se lahko pomika pešec (do 6 km/h).
Kadar ni druge izbire in je možna (dostopna) samo cesta, se po njej peljemo po desni strani, torej v enako smer, kot se vozijo motorna vozila. S tem omogočimo voznikom, da nas dohitijo in varno prehitijo, saj so seveda precej hitrejši od nas.
Če se že peljemo po cesti, se z invalidskim vozičkom na elektromotorni pogon obnajšamo kot motorno vozilo in uporabljajmo svetlobna telesa, vključno s smerniki (večina vozičkov jih dandanes že ima).

Predvsem se premikajmo, vozimo ali “sprehajajmo” (kakorkoli želimo temu reči) varno, strpno in preudarno. Nikoli nismo sami.

- Oglasni prostor -

ZADNJE OBJAVE

Skip to content